Ä°srail, Lübnan, Ä°ran üçgeninde artan gerilim, bölgesel savaÅa kapı aralamıŠdurumda. Ä°srail Lübnan’ın güneyinde Hizbullah hedeflerine yönelik kara iÅgal operasyonu baÅlatırken, Ä°ran’ın son füze saldırısı ise “ateŠçemberinden önceki son adım olarak” yorumlanıyor. Ãte yandan Ä°srail Ordusu tarafından, Lübnan harekatının âkısıtlı ve lokalâ olacaÄı yönünde bir açıklama yapılsa da; uzmanlar iÅgalin tüm ülkeye yayılabileceÄini ifade ediyorlar. Daha önce Lübnan’ın iÅgal edileceÄini açıklayan Mısırlı ünlü akademisyen Prof. Dr. Halid Fahmi, haberglobal.com.tr’ye yaptıÄı açıklamada, Lübnan’a yönelik askeri harekatın aylarca süreceÄini söyledi. Ä°srail’in sıradaki hedeflerinin Yemen ve Irak olacaÄını da iddia eden Prof. Dr. Fahmi, çarpıcı açıklamalarda bulundu…
EN AZ 2 AY SÃRECEK
âÄ°srail bir savunma konsepti olarak 7 Ekim saldırılarını kendi ’11 Eylül’ü olarak deÄerlendiriyor. Açıkça ifade edilmese de süreç bunu ortaya koyuyor. Ä°srail Hükümeti daha önce de Orta DoÄu’da büyük bir savaŠçıkarma niyetinde olmadıÄını söylese de; Mısır’dan Yemen’e, Suriye’den Ä°ran’a kadar saldırılar düzenleyen bir ülkenin nerede duracaÄını anlamak için savunma konseptine bakmak gerekir. Bu konsept içinde daha önce sıradaki ülkenin Lübnan olduÄunu söylemiÅtim. Ä°srail, ABD’nin 11 Eylül saldırılarından sonraki tutumuna benzer eylemleri hayata geçiriyor. Dolaysıyla Lübnan’da en az 2 ay sürecek Hizbullah operasyonları ve ülkenin güneyinin iÅgalinin ardından Yemen’de stratejik askeri operasyonlar gerçekleÅtirecektir.”
KISITLI MÃDAHALE YALANI
“Ä°srail bununla da kalmayacak ve Irak’taki Ä°ran destekli hedefleri de havadan hedef alacaktır. YaklaÅık 8 aylık sürece yayılacak bu süre içerisinde Ä°ran’daki istihbarat eylemlerine de devam edileceÄi açık. Ancak İsrail uluslararası siyaset alanında içinden çıkamayacaÄı bir açmaz ve sert yaptırımlar noktasına doÄru gidiyor. ABD bile; 11 Eylül sonrası, Afganistan ve Irak iÅgalleri öncesinde BirleÅmiÅ Milletler Genel Kurulu ve BirleÅmiÅ Milletler Güvenlik Konseyi’nde küresel kamuoyunu ikna çabalarına giriÅmiÅ ve uluslararası bir koalisyon kurmuÅtu. Ancak İsrail böylesine bir meÅru alanda var olma ihtiyacına bile gereksinim duymadı.”
AB’DE ÃATLAK OLABÄ°LÄ°R
“Zaman içinde Avrupalı ülkeler de dahil olmak üzere çok sayıda ülkenin Ä°srail’e yaptırımlara varan kararlar alacaÄını düÅünüyorum. AB’de çatlak sesler duyabiliriz. Bunda bir baÅka etmen de Ä°srail hükümetinin dile getirdiÄi ‘kısıtlı müdahale’ kavramının çoktan kontrol dıÅına çıkmıŠolması. Hamas ile kıyaslandıÄında çok daha güçlü konumda bulunan Hizbullah ile mücadele kısıtlı bir alan ve zamanda yapılamaz. Ä°srail, bu durumun farkında ve bu nedenle güneyinden kara ordusu ilerlerken, kuzeydeki kentler bombalanıyor.â
IRAK DA KARIÅACAKÂ
âÄ°srail hava kuvvetleri ve özel askeri birliklerinin Yemen’deki Husi hedefleriyle çatıÅacaklarını ve aynı strateji ile Irak’taki, Ä°ran destekli gruplarla mücadele edeceklerini de önümüzdeki süreçte göreceÄiz. Burada en kritik bölge Irak olacak. Irak’a müdahale çatıÅmanın Ä°ran’ın sınırlarına dayanması anlamına gelir. Kaldı ki Ä°ran son füze saldırısı ile Ä°srail’e bir anlamda savaÅ ilan etmiÅ oldu. Bölgedeki en gergin süreç bundan sonra baÅlayabilir çünkü Ä°ran, kendisine yönelecek her saldırıya mecburen sert tepki vermek zorunda kalacak.â
[email protected]
Â
Kaynak: Web Ãzel