Birkaç gün çok kritik, ‘Molla Konseyi’ni çökertme planı

Gazze’de uyguladığı soykırımın ardından Ortadoğu’yu ateş çemberine alan Ä°srail, bölgesel savaş çıkarmak için düğmeye basmış durumda. Ä°ran ise Ä°smail Haniye suikastı, Hizbullah yöneticilerine yönelik bombalı saldırılar ve son olarak Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın öldürülmesinin ardından ‘Tebriz’den ateşlendiği öğrenilen “balistik” ve “hipersonik” füzeler ile Ä°srail’deki pek çok hedefi vurdu. Daha önce “göstermelik” saldırılar düzenlemekle eleştirilen Tahran yönetimi, bu kez Ä°srail’e ciddi bir hasar verirken, Ä°srail’in cevabı ise merak ediliyor.  Uluslararası kamuoyu olası “Ä°ran-Ä°srail Büyük Savaşı”nın kapıyı çalmak üzere olduğuna dikkat çekerken, Haber Global Web Özel’e değerlendirmelerde bulunan uzmanlar ise önümüzdeki günlerde yaşanacak krizleri anlattılar. 

Ä°ran’ın dini lideri Hamaney’e düzenlenecek olası bir suikastin; Ä°ran-Ä°srail savaşını kaçınılmaz kılacağı belirtiliyor.

‘Ä°RAN BÜYÜK HEDEF’

“Ä°ran tuzağa mı çekiliyor” sorusunu yönelttiğimiz Emekli Kurmay Albay Ünal Atabay şu açıklamaları yaptı:

“Ä°srail’in Ä°ran’ı tuzağa çekmeye ihtiyacı yok. Tuzağa çekilip çekilmediğini Ä°ran devlet aklı da değerlendirebilir. Ä°srail savaşmak istiyorsa hava harekatı yapar, nükleer tesislerini hedef alır ve Ä°ran’ı savaşa çeker. Ancak Ä°srail bu aşamada, bölgesel hedeflerine ulaşmak için başta Filistin olmak üzere Lübnan ve Suriye gibi yakın çevresinde yer alan ülkeleri tanzim etmek isteyecektir. Bu durum varken Ä°ran’ı böyle bir kaosun içine çekmeyi istemezler. Ä°ran, Ä°srail için büyük ancak şu aşamada erken bir hedef. Ä°srail, öncelikle yakın çevresinde güvenliği sağlayacaktır.”

LÜBNAN’IN KONTROLÜ ZOR

Atabay, Ä°srail’in, Lübnan’daki askeri hedeflerine kısa vadede ulaşıp ulaşamayacağı ile ilgili ise şunları kaydetti:

“Gazze, Lübnan’a göre dar bir alan. Ä°srail’in karşısında en başta Hizbullah var. Ancak onun dışında birbirinden çok farklı pek çok yapı da var. Etnik ve mezhepsel anlamda yirmiye yakın grup bulunuyor. Lübnan’daki bu durum Ä°srail açısından kontrolü zorlaştırıyor. Ancak Ä°srail’in bir avantajı var; o da Lübnan’da bu anlamda bir tecrübeye sahip olması. Bu farklılıkları körükleyebilecek; onların geçmişteki husumetlerini yeniden alevlendirebilecek, kırılganlığı artırarak tarafları birbirine düşürebilecek; bir iç savaş çıkaracak alt yapısı var.”

KONTROLDEN ÇIKAR

Ä°srail’in Hizbullah’ı Lübnan halkından koparmaya çalışacağını belirten Atabay,

“Lübnan’da yeni düzen diye ifade edilen siyasi yapıyı değiştirmeye yönelik hamle mezhepler arasındaki durumu gerginleştirir, ülkeyi iç savaşa götürebilir. Ancak durum Ä°srail’in kontrolünden de çıkabilir. Ä°srail bunu kesinlikle istemez. Savaşı yönetmek isteyecektir. Bu ince çizgide karşısında Ä°ran’ı bulabilir. Bu nedenle erkenden Ä°ran’ın çatışmaya müdahil olmasını da istemez” dedi.

Birkaç gün çok kritik, 'Molla Konseyi'ni çökertme planı - Resim : 2
Ä°ran’ın desteklediği askeri güçler, Lübnan’da Ä°srail ordusuyla çatışıyor.

“ABD Ä°STEMÄ°YOR”

Uluslararası ilişkiler uzmanı Prof. Dr. Kamer Kasım ise ABD’nin yaklaşan seçimler öncesinde Ä°srail’i dizginlemek istediği belirtti. “Trump’a yakın duran Netanyahu, ABD’yi savaşın içine çekmek istiyor” diyen Kasım, şöyle konuştu: 

“Biden yönetimine, Demokratlara ise bir paye vermek istemiyor. Amerikan yönetimi böyle bir şeyi istemez. Seçime gidilen bir ortamda Demokratların en son isteyeceği şey bir savaş ortamıdır. Nasıl ki geçen Nisan’da Ä°ran, Ä°srail’e füze attığında Amerikan yönetimi devreye girip Ä°srail’in cevap vermesini engellediyse şimdi de aynısını yapmak isteyecektir. Şimdi Ä°srail el yükseltti. Ä°ran’ın nükleer tesislerini vurmak istediklerini söylüyorlar. Geçen Nisan’da ABD dizginlemeyi başardı ama şimdi yapabilir mi önümüzdeki birkaç gün içinde göreceğiz.”

[email protected] 

Kaynak: Web Özel

Yorum yapın