Kocaeli Åehir Hastanesiânde görevli Cerrahi Onkoloji Uzmanı Dr. Mevlüt Yordanagil, Meme Kanseri Farkındalık ayı nedeniyle açıklamalarda bulundu. Kanserin nasıl yayıldıÄını anlatan Uz. Dr. Mevlüt Yordanagil, “Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerin kontrolsüz Åekilde çoÄalmasıyla oluÅur. BaÅlangıçta kanser memede yavaÅ büyür ve yıllarca hiç bir belirti vermeyebilir. Kanser evresi ilerledikçe memede bir kitle, ÅiÅlik oluÅur. Zamanla kanser hücreleri lenfatik yollar aracıÄıyla koltuk altı lenf bezlerine sıçrar ve bir sonraki adım olarak kan dolaÅım sistemi ile vücudun diÄer organ ve bölgelerine yayılır” diye konuÅtu.
“Ãlkemizde genç yaÅ meme kanseri daha sık görülmektedir”
Meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser türü olduÄunu belirten Uz. Dr. Yordanagil, “Her 4 kanser tanısı almıŠkadından biri meme kanseridir. Kadınlarda kansere baÄlı ölümlerde meme kanseri ilk sırada yer almaktadır. Meme kanseri çoÄunlukla 50 yaŠüstü kadınlarda görülse de ülkemizde genç yaÅ meme kanseri daha sık görülmektedir. Türkiyeâde meme kanserli hastaların yaklaÅık yüzde 20âsi 40 yaÅ altı hastalarda görülmektedir” Åeklinde konuÅtu.
Meme kanserinin belirtileri ve risk faktörleri
Meme kanseri belirtilerini anlatan Yordanagil, “Memede veya koltuk altında ele gelen ÅiÅlik ya da kitle, meme ucundan kanlı ya da Åeffaf akıntı gelmesi, meme ucunda yara, kabuklaÅma veya kızarıklık oluÅması, meme baÅında çökme, renk deÄiÅimi gibi Åekil bozukluÄu olması, meme cildinde kızarıklık, ödem, portakal kabuÄu görünümü olması, memenin asimetrik büyümesi sayılabilir. Meme kanseri risk faktörleri ise obezite, sigara ve alkol kullanımı, ilk adet görme yaÅının küçük olması (12 yaÅından önce), hiç doÄum yapmamıŠolmak, hiç emzirmemiÅ olmak veya 12 aydan daha kısa süre emzirmek, ilk doÄumdan önce uzun süre ile doÄum kontrol hapı kullanmak, ilk doÄumun 35 yaÅından sonra yapılmıŠolması, geç menopoz yaÅı (55 yaÅına kadar menopoza girmemiÅ olmak), menopoz döneminden sonra hormon tedavisi almak, BRCA-1, BRCA-2 hastalıklı meme kanseri genlerine sahip olmak, ailede meme kanseri öyküsünün bulunmasıdır” ifadelerini kullandı.
“Kadınların 20 yaÅından sonra kendi kendini muayene etme alıÅkanlıÄını edinmeleri önemlidir”
Son olarak erken tanının meme kanserindeki önemini vurgulayan Uz. Dr. Mevlüt Yordanagil, “Meme kanserinde erken tanı, hem tedaviyi kolaylaÅtırır hem tedavinin baÅarı Åansını artırır. Meme kanserinin erken tanısı için kadınların 20 yaÅından sonra kendi kendini muayene etme alıÅkanlıÄını edinmeleri önemlidir. Herhangi Åüpheli durumda hekime baÅvurmaları önerilir. Hekime baÅvurduÄunda ayrıntılı fizik muayene yapılır ve meme ultrasonu, mamografi ve MR gibi tanı yöntemleri istenebilir. Åüpheli kitle tespit edildiÄinde meme biyopsisi yapılır. Meme kanserinin tedavisi evresine göre deÄiÅiklik gösterebilir. Erken evrede tedaviye ameliyatla baÅlanabilir. Daha ileri evrelerde ameliyattan önce kemoterapi verilir. Meme kanseri çeÅitli teknikler ile ameliyat edilebilir. Mümkün olduÄu durumlarda meme koruyucu cerrahi uygulanır. Ancak gerekli durumlarda meme dokusu tümüyle çıkartılabilir. Ameliyat dıÅında meme kanseri kemoterapi, hormon tedavisi ve ıÅın tedavisi ile tedavi edilebilir” dedi.
Â