M.Ã. 19 yılında Roma Ä°mparatoru Augustus’un ziyaret etmesiyle anılan , M.S. 2.-3. yüzyılda en parlak dönemini yaÅayan , Roma dönemin de Klikya BaÅkenti unvanını alan Anavarza Antik kenti, adeta geçmiÅe ıÅık tutuyor.
Tarihi kent; Bizans, Ermeni , Selçuklular ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliÄi yapmasıyla da ayrıca önem taÅıyor. Antik kent; burçlu sur duvarı, sütunlu yol, hamam ve kilise, tiyatro, amfi tiyatro, stadyum, suyolları, kaya mezarları ile Ãukurova bölgesinin en önemli antik kentlerinden birisi konumunda Ãukurova’nın Efes’i olarak adlandırılan tarihi Anavarza Antik kentindeki batı kapısı restorasyonuna orijinal haline uygun olmadıÄı gerekçesiyle Tarihçi Yazar Cezmi Yurtsever’den tepki geldi.
Yurtsever kale kapısının 1905 yılında çekilmiÅ ve henüz ayakta olan halinin orijinal fotoÄraflarını göstererek yapılan restorasyon sonrası ortaya çıkan yapının, orijinal yapı ile alakası olmadıÄını belirtip tarihi dokuya zarar verildiÄini belirtti.
Tarihçi Yazar Cezmi Yurtsever yaptıÄı açıklamada “Yakın zamanda Anavarza batı kale kapısında bir restorasyon yapıldı ve ortaya böyle bir eser çıktı. Bu restorasyona bakıldıÄında Mezopotamya’daki tapınak modeli uygulanmıÅ. Oysaki burası kale kapısı ve Bizans zamanında yapıldı. 1905 yılında Anavarzaya gelen arkeolog Gertrude Bell, kapının fotoÄrafını çekti. Bu kale kapısının gerçek görüntüsü ile 2024 yılında yapılan restorasyon sonucunda ortaya çıkan görüntü alakası yok. Bu bir arkeolojik rezalettir. Burada tarihi dokuya müdahale edilmiÅtir. Adana ValiliÄi ve Kültür BakanlıÄını göreve davet ediyorum” dedi.