Ä°stanbul genelinde standart 200 gram ekmek 10 liradan satılıyor. Ancak son dönemlerde artan un, elektrik ve su maliyetleri fırıncıların ekmek fiyatlarına zam talebini gündeme getirdi. Ä°stanbul Fırıncılar Odası BaÅkanı ErdoÄan Ãetin, âBu son dönemde artıÅlardan ve çalıÅtıracak personel bulamamızdan dolayı yaklaÅık 150’ye yakın fırın Ä°stanbul’da kapattı. EÄer böyle devam ederse bu sayıda giderek artabilir. Bizim an itibari ile bu hafta 240 gram ekmeÄi 15 TL olarak bir talep gerçekleÅtirdik” dedi.
‘UN FÄ°YATLARINA YÃZDE 25’LÄ°K BÄ°R ZAM GELDÄ°’
Ä°stanbul Fırıncılar Odası BaÅkanı Ãetin, 150 iÅletmenin maliyeti karÅılayamadıÄı gerekçesiyle kapandıÄını belirterek, âÃncelikle son bir aydır yaklaÅık un fiyatlarına yüzde 25’lik bir zam geldi. 620- 650 lira bandında olan un fiyatları 750- 800 hatta 800’ü geçen fiyatlarla bizlere sunuluyor. 30 gün içerisinde bu zam yüksektir. Zam, ekmek hammaddesi olan unla alakalı, enerji maliyetleri gerek doÄal gaz gerek akaryakıt gerek elektrik maliyetleri zaten sürekli artıyor. Bu son dönemde artıÅlardan ve çalıÅtıracak personel bulamamızdan dolayı, yaklaÅık 150’ye yakın fırın Ä°stanbul’da kapattı. EÄer böyle devam ederse bu sayıda giderek artabilir. Bizim an itibari ile bu hafta 240 gram ekmeÄi 15 lira olarak bir talep gerçekleÅtirdik. Bunun da tabii ki kamu ya da yetkililer tarafından uygun görülmesini öngörüyoruz. Bu kadar kısa sürede un fiyatlarının bu kadar yukarı çıkmaması gerekiyor. Buna mutlaka bir çözüm üretilmesi gerekiyor. Biz de halkımızla vatandaÅımızla karÅı karÅıya tabii ki gelmek istemeyiz. EkmeÄe her fiyat güncellemesinde kapasiteler düÅüyor, düÅtüÄü zaman maliyetler artıyor. Bizim de ekmek fiyat güncellemesi çok tercih ettiÄimiz bir durum deÄil ama Åartlar bizi buralara maalesef getiriyor. Bir fiyat güncellemesi talebimiz var inÅallah bu da yeterli olur” dedi.
‘MALÄ°YETLER SERBEST PÄ°YASA EKONOMÄ°SÄ° Ä°LE EKMEK TARÄ°FE Ä°LE BELÄ°RLENÄ°YOR’
Ãetin, zammın esnafı biraz rahatlatacaÄını belirterek, âKilogram fiyatı 62.5 lira, 240 gram 15 lira; yani yüzde 25 gibi bir güncelleme söz konusu olabilir. Esnaf biraz rahatlar, esnaf biraz nefes alır. Bu sürece gerçekten esnafın dayanması da güç. Ãünkü tüm maliyetler serbest piyasa ekonomisi ile belirleniyor, ekmeÄin fiyatı tarife ile belirleniyor. Bu olaÄan akıŠda ters bir durum aslında. Tüm girdilerimiz serbest piyasa ekonomisiyle belirleniyor, bizim ekmeÄimizin satıÅı tarifeye baÄlı. Tarife almadan ekmeÄe herhangi bir zam yapma Åansınız maalesef yok. Bunun da bu bir Åekilde gözden geçirilmesi gerektiÄini düÅünüyoruz” ifadelerini kullandı.
‘PERSONEL BULMAKTA ZORLANIYORUZ’
Gençlerin mesleÄe sıcak bakmadıÄını vurgulayan Ãetin, âÄ°stanbul için personel bulmakta zorlanıyoruz personelle ilgili çok ciddi sıkıntılarımız var. Bu sürecin kamu tarafından yönetilmesi ve bu manada bizlere destek verilmesi gerekiyor. Nasıl çözülür bunu da tabii ki bilemiyorum ama fırıncının tek baÅına bu problemi maalesef çözme Åansına sahip olduÄunu düÅünmüyoruz. Tatil yok, 365 gün çalıÅıyorsunuz, 24 saat hizmet veriyorsunuz halkımıza, vatandaÅlarımıza. Gece gündüz üretim yapmak suretiyle çalıÅıyoruz. Bu ne olabilir haftalık izin, bir tatil olabilir. Alttan yeni genç kardeÅlerimiz çok fırıncılıÄa sıcak bakmıyorlar istirahat edemedikleri için. 24 saat çalıÅan ve çok dinamik bir sektör olduÄu için, izin yapamadıÄı için. Dolayısıyla biz geçmiÅte bizimle beraber olan hatta emekli olmuÅ birçok meslektaÅımızla, birçok çalıÅanımızla beraber bu süreci Åu an yönetmeye gayret ediyoruz. Ama ne kadar devam eder ne kadar sürdürülebilir bu da bir tartıÅma konusu, bu da bir soru iÅareti” diye konuÅtu.
‘ELEMANLAR ZAM Ä°STÄ°YOR, BÄ°Z KAZANAMADIK ELEMANA VEREMÄ°YORUZ’
Esenler’de Fırın iÅletmeciliÄi yapan Gıda Mühendisi Zekeriya Yıldırımhan, âUn fiyatı anormal derecede arttı; 2 ay sürecinde 140 liranın üzerinde bir artıŠvar. Ve uncuların söylediÄine göre bir dahaki ay içerisinde yine zam var. Åimdi biz burada 200 gram ekmeÄi 10 liradan satıyoruz. ElektriÄe baktıÄımız zaman 22 bin liradan gelen elektrik 30, Åu anda da 54 bin lira elektrik faturası ödüyorum. 2 bin liraya yakın gelen su faturası, 15 bin liraya yakın geliyor. Biz odun kullanıyoruz, odunun tonu da yine dediÄim gibi 4- 5 bin liralara kadar geldi. Tabi bu kadar maliyet arttıÄı zaman zam olmaması olmaz, bir zam olması lazım. PoÅetleri, diÄer giderleri de saymıyorum. Biz hem poÅete sarıyoruz hem kaÄıda sarıyoruz. EkmeÄin maliyeti otomatik katlanıyor yani Åeklinde konuÅtu.
Süleyman Tüylü ise âElemanlar zam istiyor, biz kazanamadık adamlara veremiyoruz. ÃalıÅan arkadaÅlar da biz geçinemiyoruz diyor. Biz de elemana veremiyoruz. Yani ortada kalmıÅız. 10 lira olan bu fiyat gerçekten bizi kurtarmıyor yani. Fırıncı esnafı bu Åekilde hem eleman bulamadıÄından kapatacak hem de bu maliyetlere dayanma Åansı sıfır. VatandaÅ ekmeÄini nereden temin edecek onu da bilmiyorum. Fırıncının bu Åekilde bir yıl bile dayanma Åansı yok” dedi.
‘5’Ä°NCÄ° NESÄ°L, HERHALDE 6’NCI NESÄ°L OLMAYACAK’
Muhammed Semih Mengene ise 50 yıllık aile mesleÄinin muhtemelen son bulacaÄını belirterek, âBiz yaklaÅık 50 yıldır fırıncılık yapıyoruz babadan oÄula geçen bir meslek. Biz 5’inci nesil oluyoruz. Ben yaklaÅık 5 yıl önce devraldım iÅi babamlardan. AldıÄım zamandan dolayı ekonomik sıkıntılardan dolayı baya zorlu bir dönem geçirdim. Elektrik, su, doÄalgazda artıÅlar meydana geldi. Una her ay neredeyse zam geliyor. Ekmek satıÅlarında düÅüÅler yaÅadık. Meslek babadan oÄula devam ediyor; 5’inci nesil, herhalde 6’ncı nesil olmayacak. Benden sonrakiler devam etmeyecek herhalde bende son bulacak fırıncılık” diye konuÅtu