Orta DoÄu’da ateŠçemberi büyürken, Ä°srail-Ä°ran gerilimi de “Büyük SavaÅ”a evriliyor. Ä°srail yönetimi, Ä°ran’ın son füze saldırısına cevap vereceÄini açıklarken, uzmanlar ısrarla “Lübnan, Ä°ran, Suriye, Irak” denkleminde taÅların yerinden oynayacaÄı uyarısında bulunmaya devam ediyor. Yükselen tansiyona iliÅkin ‘haberglobal.com.tr’nin sorularını yanıtlayan Uluslararası Ä°liÅkinler Uzmanı Prof. Dr. Hasan Köni ise Ä°ran’daki petrol tesislerine yapılacak bir saldırının, Türkiye’yi de olumsuz etkileyeceÄini belirtirken, “FaÅist Netanyahu, Ä°ran’ın petrol rafinerileri veya nükleer tesislerini vurursa, ülke ekonomisi çöker, iç kargaÅa baÅlar. Böylesi bir tablo, Türkiye’ye kitlesel göç dalgası anlamına gelir ki, bizim de ülke olarak bu yükü demografik, sosyal, ekonomik ve güvenlik açısından taÅıyacak durumumuz olamaz” dedi. Â
KÃRT KORÄ°DORU Ä°SRAÄ°L Ä°ÃÄ°NÂ
“Herkes Rusyaânın Suriye’deki stratejisi ile sıcak denizlere indiÄini söylüyor ancak Ä°ran da, Akdenizâe çıkmıŠdurumda. Kürt Koridorunun varlıÄı alternatif enerji güzergahı ile ilgili gözükse de asıl varlık nedeni Ä°srail’in güvenliÄi. Sözde Kürdistan projesi en çok Türkiye, Ä°ran, Irak, Suriye’yi olumsuz etkiler. Kürt Koridoru üzerinden bölgesel çatıÅmalar, Ä°srail’in rahat nefes alması anlamına geliyor.”
Ä°SRAÄ°L LOBÄ°SÄ° Ä°STEMÄ°YOR
Kürt meselesi ABD tarafından kaÅındıÄı sürece, hem bölgemizde hem OrtadoÄu’da çatıÅmalar sona ermeyeceÄi gibi; Ä°srail’e yönelecek Müslüman tazyik de kendi içinde güç kaybedecektir. ABD, Suriye’den çıkmak istese de Ä°srail lobisi buna yanaÅmıyor. Meselenin bir de Ä°ran boyutu var. Bu ülkenin vekil güçlerini Suriye’den çektiÄinizde Rusya-Ä°ran ittifakı çatırdar. Kimse görmüyor ama asıl tehlike henüz kapıyı çalmadı. Suriye’deki iç savaÅ da kıÅkırtma ile büyüyebilir.”
ÃÄ°N’E GÄ°DEN ENERJÄ° Ä°RAN’DAN
“ABD, Orta DoÄu ile birlikte; Hazar Denizi alanındaki, Azerbaycan, Ä°ran, Kazakistan, Rusya, Türkmenistan ve Güney Ãin denizindeki enerji üretim alanlarına gözünü dikmiÅ durumda. Amerikaânın izlediÄi çevreleme politikasının amacı, Ãinâin petrol ve enerji alım alanlarını kısıtlamak. Ãin, Libya ve Sudanâdan petrol ithal ederken bu ülkeler çeÅitli nedenlerle ya kaosa sürüklendi, ya da insancıl adı altında müdahalelere maruz kaldılar. Ä°ran ise Ãinâin enerji gereksinimlerini saÄlamaya devam ediyor. Amerika bir yandan da Ä°ran Körfezinden gelen petrol ve gazı Ãin’e ulaÅtıran Myanmar’ı karıÅtırmaya çalıÅıyor. “
ARZ-I MEV’UD HAYAT BULAMAZÂ
“Siyonistlerin, ‘Arz-ı Mev’ud’ diye nitelendirilen, sözde ‘vadedilmiÅ toprakları’ ele geçirme stratejisi asla hayata bulamaz. Ä°srail, Gazze, Batı Åeria ve Lübnan’ın güneyini ele geçirerek sınırlarına son halini verecektir. Ä°srail’in; Nil Nehrin’den Fırat’a kadar olan bir alana yayılacak nüfusu yok. Böyle bir strateji için 70, 80 milyonluk bir nüfusunuzun olması gerekir. Ancak Suriye, Irak, Ä°ran üzerinde ABD desteÄi ile yaratılacak kargaÅa üzerinden Türkiye’yi mülteci istilası ile kıskaca almak isteyeceklerdir.
KARÅI KARÅIYA GELMEMELÄ°YÄ°Z
ABD ve Ä°srail’in, Ä°ran’a yönelik olası bir askeri operasyonu olursa Türkiye mutlaka denge politikası yürütmeli ve taraf olmamalıdır. İran, Asya jeopolitiÄinde olan bir ülke. AB üyesi ülkelerin böyle bir operasyona katılması çok uzak bir ihtimal. Türkiye ile Ä°ran hiçbir zaman karÅı karÅıya gelmez ve gelmemelidir. Ä°ranâa askeri müdahaleye destek Türkiye’ye için tamir edilemez hasarlara neden olur.
[email protected]Â
Kaynak: Web Ãzel