“Talay” dengeleri bozacak, radardan kaçan ‘Türk Ä°HA’sı

Türkiye, dünyanın ilk alçak irtifa Ä°HA’sı ‘Talay’ı küresel savunma pazarına sunmaya hazırlanıyor. Su yüzeyine yakın uçabildiği için radarlara yakalanma olasılığı çok zayıf olan deniz Ä°HA’sı Talay’ın tanımlanmış misyon kabiliyetleri arasında düşman gemilerini ve deniz seviyesine yakın askeri üsleri etkisiz bırakabilmek gibi son derece stratejik yetenekler bulunuyor. 200 km hıza ulaşabilen Talay Ä°HA’sı  3 saat aralıksız görev yaparken, denizdeki tüm savaş platformlarından daha hızlı hareket ediyor. Merkezi Ankara’da bulunan Solid Aeoro firması tarafından geliştirilen Ä°HA; 2.6 metre kanat açıklığı ve 2 metre gövde uzunluğu ile dikkat çekiyor. Deniz yüzeyinden 30 santimetre yükseklikte uçabilen Talay Ä°HA, bu özelliğiyle tüm dünyada sınıfında bir ilki de temsil ediyor. Talay, gerektiğinde 150 metre yükseğe çıkabilirken; aynı zamanda 30 kilogram mühimmat taşıma özelliği barındırıyor. Sistem ve uçuş testleri devam eden Ä°HA’nın model geliştirme sürecinin 3 ay içinde tamamlanması planlanıyor. 

Deniz seviyesinden yalnızca 30 santimetre yükseklikte uçan Talay Ä°HA’sı hava radarlarından kaçabiliyor. Öte yandan Ä°stanbul’da gerçekleşen SAHA EXPO Savunma Fuarı’nda da 6.2 milyar dolarlık 133 imzanın atılması bekleniyor.

TARİHİ ANLAŞMA

Öte yandan Türk Savunma Sanayi adına bir önemli gelişme de Baykar firmasının NATO ile imzaladığı tarihi anlaşma oldu. ABD merkezli uluslararası savunma yayın organı Militaryleaks; Türkiye’nin uluslararası savunma sektöründeki sembolü haline gelen TB2 Bayraktar SÄ°HA’sını üreten Baykar firması ile NATO arasında imzalanan tarihi anlaşmaya manşetinden yer verdi. NATO Destek ve Tedarik Ajansı (NSPA) ile Baykar arasında üç yıllık dönemi kapsayan anlaşma sayesinde Türkiye’nin Polonya’ya sattığı TB2’lerin operasyonel etkisi sürdürülecek.

GÜÇ KATACAK

Yayın organının verdiği bilgilere göre NSPA ile Baykar’ın; Polonya’ya ihraç edilen TB2’lerin lojistik hizmet ve bakımını kapsayan anlaşması ile Polonya’nın askeri kabiliyet ve modernizasyon çabaları desteklenecek. Polonya Silahlı Kuvvetler Destek Müfettişliği ile birlikte imzalanan anlaşma ile TB-2’lerin uzun yıllar boyunca hizmet vermesi de planlanıyor.

"Talay" dengeleri bozacak, radardan kaçan 'Türk İHA'sı - Resim : 2
Dış destekli terör örgütlerinin tüm hain girişimlerine karşın, Türkiye; küresel savunma medya organlarının manşetlerinde yer almaya devam ederken, TB2 Bayraktar’ı üreten Baykar firması ile NATO arasında imzalanan tarihi anlaşma da; küresel savunma medyasının manşetlerine taşındı 

PKK’YI YIKIYOR

Yayın organının analizinde ayrıca Polonya’nın ‘Ä°nsansız Hava Sistemleri’ planının da anlaşma sayesinde güçleneceği bilgisine yer verildi. Analizde anlaşama ile birlikte Rusya’nın varlığı dolayısıyla NATO’nun en gergin kanadı olan Doğu kanadının güçlendirilmesinin de amaçlandığı ifade edildi. NATO planlamacıları diğer yandan bu ve benzeri anlaşmalarla ittifakın ortak savunma kabiliyetlerinin arttıracağının altını çiziyorlar. Analiz yazısında TB2 Bayraktar’ın uluslararası çerçevede çok sayıda savaşta büyük başarı elde ettiği ve PKK ile YPG terör örgütlerine karşı Irak ve Suriye’de “yıkıcı bir etkiye sahip olduğu” da ifade edildi.

[email protected]

 

Kaynak: Web Özel

Yorum yapın