Dünya Altın Konseyi (WGC) AraÅtırma BaÅkanı Juan Carlos Artigos, altın yatırım ve talebinde büyüme eÄiliminin devam etmesini beklediklerini belirterek, “Ãzellikle yatırım tarafında hala çok fazla bastırılmıŠtalep olduÄunu düÅünüyorum. Yatırım tarafında altın piyasası doymuÅ görünmüyor.” dedi.
WGC’nin bu yılın üçüncü çeyreÄinde altın talebinin rekor kırdıÄına iliÅkin raporunun ardından altın piyasalarındaki görünüme iliÅkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Artigos, yılın üçüncü çeyreÄinde altın talebinin rekor kırmasında güçlü yatırım akıÅlarının sürmesi ve özellikle Hindistan’ın talebinin beklenenden güçlü olmasının etkili olduÄunu söyledi.
Artigos, özellikle ABD ve Avrupa’da politika faizinin düÅürülmesinin altın bulundurmanın fırsat maliyetini azalttıÄını ve bu durumun altını daha cazip hale getirdiÄini dile getirdi.
Ãte yandan son birkaç yıldır süren jeopolitik gerilimlerin de talebe etki ettiÄini ifade eden Artigos, “Altının hem bir tüketim ürünü hem de yatırım varlıÄı olmak üzere iki türlü doÄası var. Tüketici tarafında açıkça görüyoruz ki yüksek fiyatlar, örneÄin mücevher talebinde, zorluklara yol açtı. Ãin buna örnek olabilir. Ãin’deki ekonomik büyüme biraz daha kısıtlı gerçekleÅti. Bu nedenle (altında) yüksek fiyatlar ve sınırlı ekonomik büyümenin birleÅik etkisi, Ãin’deki talep üzerinde çok belirgin bir etki oluÅturdu. Bu kapsamda, eÄilimler bölgeden bölgeye deÄiÅiklik gösterebiliyor ancak yüksek fiyatlar genellikle tüketici talebi için zorluklar yaratma eÄilimindedir.” diye konuÅtu.
Artigos, insanların altını özellikle riski hedge etmek için kullanma eÄiliminde olduklarını ve risk arttıkça altına yatırım ihtimalinin de arttıÄını anlattı.
“FAÄ°ZDEKÄ° DÃÅÃÅ ALTINI DAHA CAZÄ°P HALE GETÄ°RÄ°YOR”
Altının enflasyon, jeopolitik gerilimler ve piyasa oynaklıÄına karÅı oldukça etkili bir riskten korunma aracı olduÄunu kaydeden Artigos, konuÅmasını Åöyle sürdürdü:
“Mevcut durumda dünyada faiz düÅtükçe bu durum altını daha cazip hale getiriyor. DüÅen faizler, özellikle son dönemde yatırım ürünlerinde gördüÄümüz giriÅleri motive ediyor. Faizler düÅmeye devam ettikçe ve genel olarak jeopolitik risklerin yüksek kaldıÄı bir ortamda, altında daha fazla yatırım akıÅı görebiliriz ve bu fiyatları destekleyebilir. Yatırım tarafında Åu anda hala çok fazla bastırılmıŠtalep olduÄunu düÅünüyorum. Ãzellikle finansal piyasalarda daha fazla oynaklık olursa, altına daha güçlü giriÅler görmeye devam etmemiz muhtemel çünkü yatırım tarafında altın piyasası doymuÅ görünmüyor. Yine Ãin’de yılın ilk yarısında oldukça güçlü yatırım akıÅları gördük ve Ãin’de yatırım tarafında bu eÄilimi sürdürme iÅtahı hala devam ediyor.”
Artigos, altın fiyatları artma eÄiliminde oldukça ve hızlı Åekilde artarsa, tüketici talebinin biraz daha kısıtlı kalabileceÄi öngörüsünde bulundu.
“Tüketiciler genelde yüksek fiyatlara uyum saÄlama eÄilimdedir ancak bu biraz zaman alır. Ancak, altın fiyatı çok hızlı artarsa, bu tüketim için potansiyel zorluklar yaratabilir.” diyen Artigos, altın talebi açısından son birkaç yıldır merkez bankalarının alımlarını yakından takip ettiklerine dikkati çekti.
Artigos, merkez bankalarının altın talebinin Åu ana kadar güçlü olduÄunu belirterek, “Ancak muhtemelen merkez bankalarının talebinin geçen yılki seviyenin altında kalacaÄını öngörüyoruz. Merkez bankalarından altın satıÅına yönelik çok fazla iÅtah görmedik ancak rezerv eklemeye devam etmede bazı taktiksel duraklamalar oldu. Bu nedenle bu izlediÄimiz bir alan.” diye konuÅtu.
Merkez bankalarının altın talebine küresel açıdan bakıldıÄında alımları yönlendiren tek bir merkez bankasının olmadıÄını dile getiren Artigos, birçok merkez bankasının altın alımına katılımının söz konusu olduÄunu aktardı.
ABD SEÃÄ°MLERÄ°NÄ°N ETKÄ°SÄ°
Artigos, ABD’deki baÅkanlık seçimlerinin altına etkisine iliÅkin ise, “Bizim bakıŠaçımız ve analizlerimize göre, altın hem bir Trump baÅkanlıÄından hem de bir Harris baÅkanlıÄından fayda saÄlayabilir. Bu, dıŠveya para politikası olsun, kısmen uygulanabilecek politikalardan kaynaklanıyor. ABD’de (kamu) borcunun artmaya devam etmesi muhtemel ve bu durum dünya çapında, özellikle yatırımcılar arasında oldukça fazla endiÅe yaratıyor.” dedi.
WGC’nin bu hafta yayımladıÄı “Altın Talep EÄilimleri” raporuna göre, küresel altın talebi yılın üçüncü çeyreÄinde yüzde 5 artarak bu dönemde 1.313 ton oldu ve rekor seviyeye ulaÅtı.
Altın talebindeki güçlü büyüme fiyatlara da yansırken, bu dönemdeki talebin deÄeri yıllık bazda yüzde 35 artarak ilk kez 100 milyar doları aÅtı.
Yılın üçüncü çeyreÄinde altın fiyatlarında üst üste rekorlar görüldü. Bu dönemde ortalama fiyat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28 yüksek seyretti ve ortalama ons fiyat bu dönemde 2 bin 474 dolar oldu.
Â
Â