KıŠmevsimi yaklaÅtıkça, vatandaÅları da doÄalgaz fatura endiÅesi sarmaya baÅladı. Halihazırda doÄalgazın metreküp fiyatı KDV dahil yaklaÅık 8, 9 TL arasında deÄiÅirken, kıÅın en büyük gider kalemini oluÅturan ‘ısınmadan tasarruf’ etmek ise basit önlemler ile mümkün. Rahat bir kıŠgeçirmek için; kombi bakımını yaptırmak, kombiyi doÄru bir Åekilde kullanmak ve yaÅam alanlarında bazı tedbirler almak gerekiyor. Ãte yandan bakımı yapılmayan kombiler ise hem güvenlik riski oluÅturuyor hem de yüksek faturalara neden olabiliyor. Ä°stanbul DoÄalgaz Sıhhi Tesisat Kalorifer Teknisyenleri Esnaf Ve Sanatkarları Odası YaÅar Biter; kombi bakımlarının her yıl düzenli olarak yapılması gerektiÄini belirtirken, “Ãzellikle radyatör temizliÄinin düzenli olarak yapılması çok önemli. Radyatör üzerinde termostatlı vanalar da olmalı” dedi.Â
EÅYALARIN YERÄ° ÃNEMLÄ°Â
Biter, bina kombilerinin yoÄuÅmalı olması gerektiÄine de dikkat çekerek, yoÄuÅmalı kombilerin yüzde 30’a varan tasarruf saÄladıÄını kaydetti. Bitter ayrıca Åu bilgileri verdi: “ÃrneÄin salonu 20, baÅka bir odayı 18, sürekli kullandıÄımız bir odayı 22 derecede tutmak doÄru bir ısınma yöntemi. Bir odanın peteÄini kapatıp diÄer odayı ısıtarak tasarruf elde etmek mümkün deÄil. Bu sebeple kombiyi kapatmak yerine düÅük sıcaklıkta çalıÅtırarak doÄal gaz tüketiminden tasarruf saÄlanabilir. EÅyaların konumlandırılması da enerji tükemini etkiliyor. Odalardaki yatak, masa ve sandalyeler dıŠduvardan uzak olmalı. Geceleri perde, panjur ve rüzgarlıklar kapatılmalı. Gündüzleri de pencerelerden güneŠıÅıÄı girmeli.”
CÄ°HAZI KAPATMAYINÂ Â
Mühendis Ãzgür Åahin ise ev ve iÅ yerlerinde; güvenli, konforlu ve ekonomik ısıtma saÄlamak için kıÅa girmeden önce alınması gereken önlemler hakkında bilgi verirken, kombinin asla kapatılmaması gerektiÄine dikkat çekti.
Åahin, uyarı ve önerilerini Åöyle sıraladı: “Cihaz, tekrar çalıÅtırıldıÄında istenilen sıcaklıÄa ulaÅabilmek için tam kapasitede çalıÅıyor ve gün boyu yakmadıÄınız kadar gaz yakıyor. Bu nedenle cihazların kıÅın düÅük modda çalıÅtırılması gerekiyor.  Oda termostatı kullanmak da enerji tüketiminin önüne geçiyor. Camlarda bulunan menfezler, oluÅabilecek herhangi bir kaçaÄın, hava yolu ile dıÅarıya atılmasını saÄlıyor. Bu nedenle can ve mal güvenliÄi için cam menfezlerinin kapatılmaması gerekiyor.”
DONMAYA ÃNLEM ALIN
“SoÄuk havalarda özellikle de hava sıcaklıÄının eksilere düÅmesi durumunda kombi ve kalorifer tesisatının donabileceÄini sözlerine ekleyen Åahin, “Bu durumu önlemek için de bazı önlemler almak gerekiyor. Açık balkonlardaki kombilerin dolapla korunması çok önemli. Kombi borularının yalıtım malzemesi ile hava almayacak biçimde sarılıp, izole edilmesi de oldukça mühim. KıÅın uzun süre kullanılmayan ve kapatılan kombi, donabiliyor. Ãünkü kombinin kapatılması, içindeki suyun soÄuktan donmasına neden oluyor. Bu nedenle uzun sure kapalı konumda kalacak olan kombinin tesisat suyunun da boÅatılması gerekiyor” dedi.
Tüm bu önlemler alınmadıÄı takdirde kombi ve kalorifer tesisatının donabileceÄini kaydeden Åahin, “Kombi içerisindeki bloklarda ve tesisatta patlamalar meydana geliyor ve sistem su kaçırmaya baÅlıyor. Bu durum ise hem yaÅam alanlarında ciddi tahribatlar yaratıyor hem de kombinin bozulmasına neden oluyor. Ayrıca radyatörlerin önünün kapanmaması da gerekiyor” diye konuÅtu.Â
TASARRUF YÃNTEMLERÄ°
Ä°BB Ä°GDAÅ Makine Mühendisi Zeynep Eda Bayram da doÄalgazın tasarruflu kullanımı için yapılması gerekenleri Åöyle paylaÅtı:
“KıŠmevsiminin gelmesiyle birlikte doÄal gaz kullanımında enerji tasarrufu saÄlamak amacıyla bina ısı yalıtımı ve evde alınacak ilave yöntemler ile yaklaÅık yüzde 60 oranında tasarruf elde edilebilir. Binalardaki ısı kaybının büyük bir bölümü ısı yalıtımının olmamasından kaynaklanır. Isı yalıtımlı binalar yüzde 40 oranında tasarruf saÄlar.
Pencere ve kapıların PVC doÄrama ve çift cam yapılarak yüzde 15 oranında tasarruf saÄlanabilir. Evde alınacak ilave önlemlerle, yüzde 20âye yakın tasarruf yapmak mümkündür. Termostatik vana ve oda termostatı kullanarak her 1 derece için yaklaÅık yüzde 7 tasarruf edilebilir. PVC doÄrama olmayan pencere ve kapı kenarları sünger ya da fitil ile kapatılarak yüzde 5 tasarruf saÄlanabilir. Radyatör arkalarına ısı yalıtım levhaları yerleÅtirerek tasarruf saÄlanabilir. Evlerde uzun perdeler kullanarak radyatörlerin üzeri örtülmemelidir. Radyatörlerin önü koltuk, kanepe gibi eÅyalarla kapatılmamalıdır. Radyatörlerin etrafı dekoratif amaçla kapatılmamalı, üzerine saksı, çamaÅır gibi eÅyalar konulmamalıdır.”
MENFEZLERÄ° AÃIK BIRAKIN
Cihazların verimli çalıÅması için gerekli temiz hava giriÅini saÄlayan havalandırma menfezleri kapatılmamalıdır, böylece cihazlarda ideal yanma saÄlanarak yakıt tasarrufu elde edilir” diyen Bayram, “Ayrıca olası gaz kaçaklarının dıÅarıya tahliyesini saÄlaması açısından da menfezler açık kalmalıdır. Kombi, Åofben, soba gibi doÄal gaz yakıcı cihazlarının bakımı, yılda en az 1 kez yetkili servislere yaptırılması gerekir. Bacaların yılda en az 1 defa itfaiye tarafından yetkilendirilmiÅ firmalara bakımlarının ve temizliÄinin yaptırılması, kullanılan cihazın yanma verimini artıracak ve tasarruf saÄlayacaktır” ifadeleriyle açıklamalarını sonlandırdı.
[email protected]
Kaynak: Web Ãzel