TÃÄ°K ve 2025 Yılı CumhurbaÅkanlıÄı Yıllık Programı’ndan derlenen verilere göre, Türkiye’nin imalat sanayisinde orta yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatı 10 yılda 100 milyar dolara dayandı.
Türkiye’nin orta yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatı 2013’te 53,1 milyar dolar iken 2017’de 60,1 milyar dolar seviyesini gördü. Söz konusu ürünlerin ihracatı 2021’de 77,4 milyar dolar bandına çıkarken, 2022’de 88,7 milyar dolar oldu. Orta yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin ihracatı geçen yıl 97,3 milyar dolar olarak kayıtlara geçti.
Bu yılın ocak-eylül döneminde ise orta yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin ihracatı 73,4 milyar dolar seviyesinde gerçekleÅti.
ÃNCELÄ°KLÄ° SEKTÃRLER VE BEÅERÄ° SERMAYE DESTEKLENECEK
Bakan Kacır, söz konusu verilere iliÅkin yaptıÄı deÄerlendirmede, son 22 yılda rekabetçi üretime yönelik imalat sanayisinde yatırımı, üretimi, istihdamı ve ihracatı artıracak politikalara öncelik verdiklerini anlattı.
Milli geliri son 22 yılda 238 milyar dolardan 1,1 trilyon dolara çıkardıklarını vurgulayan Kacır, 2002’de dünyanın en büyük 18. ekonomisi olan Türkiye’nin, her yıl ortalama yüzde 5,4 büyüyerek bugün satın alma gücüne göre dünyanın en büyük 11. ekonomisi haline geldiÄini söyledi.
Kacır, imalat sanayisi sektörlerinin istihdam, üretim, ticaret, katma deÄer ve teknoloji düzeylerinin arttıÄına dikkati çekerek, kimya, ilaç-tıbbi cihaz, makine, elektrikli teçhizat, otomotiv, elektronik ve raylı sistem araçlarının öncelikli sektörler olacaÄını kaydetti.
Teknoloji, yenilik, ürün kalitesi ve verimlilik saÄlanarak yüksek katma deÄerli üretimi artıracaklarının altını çizen Kacır, yüksek teknoloji ve verimliliÄe dayalı yatırımlarla istihdam, üretim ve ihracatı artıracaklarını, beÅeri sermayeyi bu doÄrultuda güçlendireceklerini bildirdi.
2025’TE HEDEF 117.1 MÄ°LYAR DOLAR
Kacır, yüksek katma deÄerli üretimi hedefleyen sanayi politikasıyla yapısal dönüÅümü hızlandıracaklarını ifade ederek, Türkiye’nin orta ve yüksek teknolojili ürün ihracatının imalat sanayi ihracatı içindeki payını da artırmayı hedeflediklerini dile getirdi.
Türkiye’nin yüksek teknoloji ürün ihracatının 10 milyar dolara yaklaÅtıÄına dikkati çeken Kacır, Åöyle devam etti:
“Orta yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatımız geçen yıl rekora imza atarak 97,3 milyar dolar oldu, bu yıl ise 9 ayda 73,4 milyar dolar seviyesinde. Ä°hracatımızı artırmak için program ve desteklerimizi kararlılıkla sürdürüyoruz. Gelecek yıl orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayi ihracatındaki payının yüzde 44’e yaklaÅmasını bekliyoruz. CumhurbaÅkanlıÄı Yıllık Programıânda da belirlediÄimiz üzere, söz konusu ihracatın 2024âte yaklaÅık 104 milyar dolar olarak gerçekleÅmesini, 2025âte de 117,1 milyar dolara çıkmasını hedefliyoruz.â
YENÄ° TEÅVÄ°K PROGRAMLARI YOLDA
Kacır, sayılarını 191’den 362’ye yükselttikleri OSB’ler ve kurdukları 45 endüstri bölgesiyle Türkiye’yi küresel üretim üssü haline getirdiklerinin altını çizerek, 104 teknoparkta 11 bine yakın firmanın, teknoloji geliÅtirme çalıÅmaları yürüttüÄünü aktardı.
Katma deÄerli üretim, yeÅil ve dijital dönüÅüm odaklı olarak imalat sanayinin dönüÅümü için yeni enstrümanları devreye aldıklarını belirten Kacır, “Yarıdan fazlasını havacılık ve savunma sanayiinin oluÅturduÄu yıllık yüksek teknolojili ürün ihracatımız 9,1 milyar doları aÅtı. Yüksek teknoloji yatırımları için AR-GE’den seri üretime, uçtan uca, bütüncül bir destek mekanizması kuran ‘Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’ ile bugüne kadar 102 milyar liralık yatırımı harekete geçirdik. ‘Yatırım Taahhüdü KarÅılıÄı Avans Kredisi’ (YTAK) programımızla yüksek teknoloji yatırımlarına cazip koÅullarda ve uzun vadeli finansman saÄlıyoruz.” deÄerlendirmesini yaptı.
Türkiye’yi yeni teknoloji yatırımlarının adresi kılacak, tarihin en büyük ölçekli teÅvik programı HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı’nı ilan ettiklerine dikkati çeken Kacır, “Programla, yatırımcılarımıza proje bazlı yatırım teÅviklerinin yanında pazar geliÅtirme destekleri, cazip koÅullarda finansman ve uygun yatırım alanları sunuyoruz. Ekonomimizin lokomotif sektörlerinin sürdürülebilirlik ve verimlilik odaklı dönüÅümünü destekleyecek yeni projeleri devreye alıyoruz. Sanayicilerimizin ikiz dönüÅüm ihtiyaçları doÄrultusunda yeni teÅvik enstrümanlarını devreye almayı sürdüreceÄiz.” diye konuÅtu.
Mehmet Fatih Kacır, imalat sanayisi özelinde büyük veri, nesnelerin interneti, endüstriyel robot teknolojileri, akıllı sensör teknolojileri, yapay zekaya dayalı siber fiziksel akıllı fabrika sistem ve bileÅenleri, siber güvenlik, akıllı ve esnek otomasyon sistemleri ve sanal/artırılmıŠgerçeklik olmak üzere 8 dijital teknoloji alanını proje teklif çaÄrısı kapsamına aldıklarını sözlerine ekledi.