Tıp fakültelerinin en önemli derslerinden anatominin ana eÄitim materyali olan kadavranın temin sorunu nedeniyle eÄitimin kalitesi düÅüyor. ÃÄrencilerin el becerisi kazanması, beden üzerinde uygulama yapması için kadavra büyük önem taÅıyor. Ãlkemizde beden baÄıÅının az olması dolayısıyla büyükÅehirlerdeki üniversitelerde bile bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar az sayıda kadavra bulunuyor. ÃoÄu tıp fakültesi öÄrencisinin kadavra görmeden mezun olduÄunu dile getiren uzmanlar, kadavra bulunamadıÄında ithal etmek zorunda kalındıÄını söylüyor.
400 ÃÄRENCÄ°YE 40 KADAVRA GEREKÄ°YOR
Ege Ãniversitesi (EÃ) Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı ÃÄretim Ãyesi ve Eà GiriÅimsel Anatomi Plastinasyon Uygulama AraÅtırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Servet Ãelik, 20 yıl önce bir kadavra üzerinde çalıÅabildiklerini vurgulayıp, “2010’dan sonraki yıllarda ufak ufak baÄıÅlar artmaya baÅladı. 3-4 yılda bir kadavra gelirken, yılda 1-2’lere çıkmaya baÅladı. Son yıllarda da baÄıŠkonusunda biraz daha iyi duruma geldik. Ä°zmir gibi büyükÅehirlerdeki üniversitelerde baÄıŠsayısı yılda 5-6 olabiliyor. BaÄıÅlar artmaya baÅladı ama hala yeterli düzeyde deÄil. Batıdaki standartlara ulaÅmamız için sadece Eà Tıp Fakültesi’ndeki 400 1âinci sınıf öÄrencisinin yılda 40 tane kadavrayla çalıÅması lazım” dedi.
‘HEKÄ°MÄ°N Ä°LK HASTASI KADAVRA OLMALI’
Tıp fakültesi öÄrencilerinin beden üzerinde uygulama yapması, el becerisini kazanmasını istediklerini dile getiren Prof. Dr. Ãelik, “Beden baÄıÅı eksik olunca eÄitim, öÄrencinin bire bir el becerisi kazanmasından ziyade kadavraların, organların, kasların, yapıların önceden anatomi hocaları tarafından hazırlanıp, öÄrenciye gösterilmesine, yani müze formatına dönmüŠoluyor. En azından gerçekçi bir dokuyu görmelerini, bunun yanında ölmüŠkiÅinin bedeniyle karÅılaÅmaları onları psikolojik olarak da hekimliÄe hazırlıyor. Hekimin ilk hastası kadavra olmalı” diye konuÅtu.
Türkiyeâde bire bir kadavrayla çalıÅan öÄrenci sayısının az olduÄunu söyleyen Prof. Dr. Ãelik, “Bir yılda 15-20 civarında öÄrencinin belli bölgeleri inceleme Åansı oluyor. Günümüzde kadavrada çalıÅmayı bırakın, kadavra görmeden mezun olan çok sayıda saÄlık profesyoneli var. ÃoÄu fakültede sadece var demek için bir veya iki tane kadavra var. Beceri kazanamadan hekimler mezun oluyor. Anatomi asistanları, uzmanlarının dahi çoÄunun kadavrada çalıÅma Åansı olmuyor” ifadeleri kullandı.
‘ÃÄRENCÄ°LER EN AZINDAN BÄ°R KADAVRA GÃRSÃN DÄ°YE ALIMLAR YAPILIYOR’
Beden baÄıÅının artmasının hekimlerin el becerisinin ve yapı bilgisinin artmasını saÄlayacaÄını aktaran Prof. Dr. Ãelik, “Ayrıca kadavra üzerinde yapılacak araÅtırmaların tıbbi cihazların, yeni ameliyat tekniklerinin geliÅtirilmesi gibi imkanlar saÄlıyor. Dolayısıyla daha kaliteli saÄlık hizmeti olarak ülkemize katkıda bulunuyor” diye konuÅtu.
âKADAVRALARA CÄ°DDÄ° BEDELLER ÃDÃYORUZâ
Kadavra bulunmadıÄında ithal etmek durumunda kalındıÄını vurgulayan Prof. Dr. Ãelik, “Ä°thal kadavralara ciddi bedeller ödemek zorunda kalıyoruz. Bunlar ülkemizin parası. Ä°htiyacı karÅılayacak kadar ithalat da yapılamıyor. Ä°Åin doÄrusu bir bedene fiyat biçilmesini de doÄru bulmuyoruz ama çok sayıda fakültemiz, öÄrencimiz var. Ä°htiyaçtan dolayı da bakanlık bu yola gitmek zorunda kaldı. ÃÄrenciler en azından bir kadavra görsün diye üniversitelerde alımlar yapılıyor” dedi.
‘KADAVRA EN Ä°YÄ° EÄÄ°TÄ°M MATERYALÄ°’
Eà Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı ÃÄretim Ãyesi ve GiriÅimsel Anatomi Plastinasyon Uygulama AraÅtırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Okan Bilge, kadavra gerçek dokunun, yapının öÄrencilere aktarılabileceÄi en iyi eÄitim materyali olduÄuna dikkati çekip, “Kadavraları baÄıŠöncelikli sonrasında da sahipsiz cenazelerden karÅılamaya çalıÅıyoruz. Avrupa standartları en fazla bir kadavrada 10 tane öÄrencinin çalıÅabileceÄi ve bu öÄrencilerin de bire bir kendilerinin diseksiyon yaparak anatomiyi öÄrenmeleri Åeklinde. Ancak 400’ün üzerindeki öÄrenci nüfusunda bunu gerçekleÅtirmemize imkan yok” dedi. Cerrahi branÅta uzmanlık eÄitimi alan asistanların hasta üzerinde deÄil kadavra üzerinde cerrahi teknikleri öÄrenmelerinin çok daha güvenilir ve etik olduÄunu söyleyen Prof. Dr. Bilge, kadavraya bu anlamda da çok büyük ihtiyaç olduÄunu belirtti.
‘BAÄIÅ KADAVRALAR EN AZ 5 YIL KULLANILIYOR’
Toplumun kadavra baÄıÅı konusunda bilinçlenmesinin olumlu geri dönüÅü artırdıÄını vurgulayan Prof. Dr. Bilge, insanların bedenlerini baÄıÅladıklarında ileride ne olacaÄını öÄrenmek istediklerini söyledi. Prof. Dr. Bilge, Åöyle sürdürdü: “BaÄıŠkadavralarda ailelerden 5 yıl süre istiyoruz. Ãünkü düzgün saklanabilmesi ve bozulmasının önlemesi için bedenin yaklaÅık 6 ay ilaçlı bir Åekilde kalması gerekiyor. Ancak 6 aydan sonra kullanılabiliyor. 3-4 sene bedeni kullanabilmek için süreye ihtiyacımız var. Sonrasında baÄıÅçı ailelerimize iade ediyoruz. Onlar da gömülmesini saÄlıyorlar. Bazı aileler süresiz baÄıŠyapıyor cenazeyi geri istemiyorlar. Ayrıca sahipsiz cenazelerimiz var. Sahipsiz cenazelerde süre söz konusu olmadıÄı için en iyi Åartlarda saklamaya çalıÅarak olabildiÄince fazla kullanmaya devam ediyoruz. 10-20 yıl kullanabiliyoruz. Sonrasında belediyeye teslim edilip gömülmeleri saÄlanıyor.”