DerneÄin Eyüpsultan’daki genel merkezinde yapılan açılıŠtörenine katılan TDED Genel BaÅkanı Ekrem Erdem, derneÄin 2008’de “Dilimiz kimliÄimizdir” Åiarıyla kurulduÄunu belirterek, “Bizim ana amacımız, toplumda bir dil Åuurunun oluÅması ve geliÅtirilmesidir. Bu yönde faaliyet göstermek, faaliyet yapanlara destek vermek ve destek vermek isteyenlerin de desteÄini almaktır.” dedi.
Erdem, Yazarlık Mektebi’nin üçüncüsünün gerçekleÅtirildiÄine iÅaret ederek, Åunları kaydetti:
“Kendi kültürüne, tarihine, deÄerlerine hakim yazarlar olsun istiyoruz. Bugün yazarların yazdıkları okunmuyorsa, milleti suçlamasınlar. Ãncelikle niye okunmuyor? Buna bakmak lazım. Hala geçmiÅteki isimlerin eserleri okunuyor. Ãünkü onlar bu milletin deÄerlerine yönelik yazılar yazdı. Bizim hatıralarla da problemlerimiz var. Biz dünümüzü, tarihimizi, deÄerlerimizi bilmiyoruz. BilmediÄimiz için de baÅka yerlere hayran davranıyoruz ve baÅkalarından etkilenerek eserler koymak istiyoruz. Ä°Åte Yazarlık Mektebi bunun için önemli.”
“ÃAÄDAÅ Ä°SLAM VE TÃRK DÃÅÃNCESÄ°NÄ° KONUÅACAÄIZ”
Dil ve Edebiyat Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ãzeyir Ä°lbak da yazmak için önce merak etmek gerektiÄinin altını çizerek, “Biz mümkün olduÄunca eÄitimde dil, kelimenin kullanım biçimi, bunları kullanırken hangi sıraya göre kullanıyoruz, bunun üzerine çalıÅacaÄız. Birlikte çalıÅacaÄımız arkadaÅlarla doÄru metinler üzerinden, ‘Bizim düÅünce geleneÄimiz nereden çıktı, neler inÅa ettik, o inÅa edilen Åeyler içerisinde kimler var oldu, ilk dönemden bugüne gelinceye kadar, çaÄdaÅ Ä°slam düÅüncesi ve Türk düÅüncesi bize ne ifade etti ve hangi dönüÅümlerden geçti?’, bunları konuÅacaÄız.” ifadelerini kullandı.
EÄitimin ilk dersini veren yazar Ãmer Lekesiz ise heva ve hevesin sanatın temeli olduÄuna iÅaret ederek, “EÄer bir Åeyde hevesiniz yoksa ve siz o heves doÄrultusunda bir hevaya tabii deÄilseniz, bu iÅlere bulaÅmayın. Rahmetli NeÅet ErtaÅ kendisinden bir türkü istendiÄinde ‘Evet ya havalandıralım bir türkü’ derdi. Ãünkü heva olmadan havalandıramazsınız. Havalanmayan Åey hayata girmez, vücut bulmaz. Bu nedenle heva, kendini savunmak; heves, mutlaka bir Åeyi istemek, arzu duymaktır. Bu yüzden bu ikisi sanatın, aynı zamanda edebiyatın yazının da temelidir.” diye konuÅtu.
Lekesiz, heva ve hevesin Åiirin temeli olmadıÄını söyleyerek, “Benim için Åiir, tarzı kadim düÅüncemiz itibarıyla ilimdir. Edebiyat deÄildir. Sanat olduÄu iddia edilebilir ama edebiyat olduÄu iddia edilemez. O nedenle Åairlerle de sıradan insanlarla konuÅulur gibi konuÅulmaz.” dedi.
YAZARLIK MEKTEBÄ° HAKKINDA
Åiir, hikaye, roman, “düÅünce-deneme-makale” ve “masal-mitoloji-din” ana baÅlıklarında toplam 46 dersin yapılacaÄı programda, çevrim içi derslere de yer verilecek.
Alanında söz sahibi akademisyen, Åair, yazar ve fikir insanlarının vereceÄi eÄitimler, Eyüpsultan’daki dernek genel merkezinde yapılacak.
Devam zorunluÄu bulunan ve cumartesi günleri gerçekleÅecek eÄitimler, 31 Mayıs 2025’te sona erecek.
EÄitimler Dr. Aykut Nasip Kelebek, Hakan Arslanbenzer, Hüseyin Akın, Zafer Acar, Cemal Åakar, Naime Erkovan, Doç. Dr. Yunus Emre Ãzsaray, Dr. Aytaç Ãren, Dr. Filiz FerhatoÄlu, Doç. Dr. Yakup Ãztürk, Prof. Dr. Åaban SaÄlık, AyÅe Olgun, Elif SönmezıÅık Aydın, Ãzeyir Ä°lbak, Elif Tokkal, Prof. Dr. Evrim Ãlçer Ãzünel ve Dr. Necdet SubaÅı tarafından verilecek.
EÄitimi tamamlayanlara katılım belgesi verilecek. Katılımcıların ürettiÄi metinlerden oluÅturulan seçki, kitap olarak yayımlanacak.
EÄitim veren ve söyleÅi gerçekleÅtiren yazarların da bir kitabı eÄitime katılanlara hediye edilecek.