Denizliâde 2017 yılında baÅlayan Nükleer Teknikler Kullanılarak Leblebilik Nohut Islahı Projesi DeÄerlendirme Toplantısı paydaÅ kurum temsilcilerinin katılımıyla gerçekleÅtirildi. Toplantıda EskiÅehir Geçit KuÅaÄı Tarımsal AraÅtırma Enstitüsü MüdürlüÄü Proje Sorumlusu Dr. Evren Atmaca bir sunum gerçekleÅtirildi. Proje aÅamalarını anlatan Atmaca, gelinen son noktayı paylaÅtı.
Proje hakkında açıklamalarda bulunan Denizli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu BaÅkanı Ä°brahim Tefenlili; âLeblebi imalatçısı üyelerimizle, nohut yetiÅtiricisi çiftçilerimizle bir araya gelerek sektördeki sorunları tespit ettik. Hazırlanan rapor neticesinde yerli nohutların veriminin son yıllarda düÅtüÄü, leblebi sektörünün hammadde için yurtdıÅına yöneldiÄini tespit ettik. Denizli, UÅak ve Burdur (YeÅilova) illerinin iklimin Åartlarına adaptasyonu yüksek, makinalı hasada uygun, yüksek verimli, leblebi sanayinin ihtiyacı olan, iri taneli, kabuÄu kolay soyulabilen, iÅlem görmeye dayanıklı, leblebilik nohut çeÅitlerinin geliÅtirilmesi amacıyla baÅlayan çalıÅmada materyal olarak UÅak Kırmızı, YeÅilova, Tavas Nohut Popülasyonları ile Sarı 98 nohut çeÅidi kullanılmıÅtır. GeliÅtirilen nohut çeÅitleriyle üreticilerimiz rahat bir nefes alacak. ÃeÅitler sayesinde leblebi sektörünün hammadde için yurtdıÅına yönelimini durdurup, ithalatı bitirmeye çalıÅacaÄızâ diye konuÅtu.
âTOHUMCULUÄU TÃRKÄ°YEâNÄ°N MÄ°LLÄ° MESELESÄ° OLARAK GÃRÃYORUZâ
BaÅkan Tefenlili; âYürütülen çalıÅmalar neticesinde geliÅtirilen Sarı-98 çeÅidi 150 GY mutantlarından Borsa-20 çeÅit adayı 2021 yılında tescile verildi. Tavas yerel popülasyonundan yapılan 150 GY mutasyon uygulamaları neticesinde geliÅtirilen Tavas çeÅit adayı ise 2022 yılında tescile verildi. YeÅilova yerel popülasyonundan yapılan 250 GY mutasyon uygulamaları neticesinde geliÅtirilen YeÅilova çeÅit adayı ise tescile sunulmuÅtur. 2025 yılında Borsa-20 çeÅit adayının tescil olması beklenmektedir. Ayrıca Borsa-20 çeÅidi üretim izinli olduÄu için 2024 yılı itibariyle 500 kilogram Elit ve bin 350 kilogram Orijinal 1 kademede tohumluk üretimi gerçekleÅtirilmiÅtir. Proje çalıÅmaları neticesinde kurulan denemelerde Sarı 98 mutantlarından 6 adet, YeÅilova mutantlarından 3 adet ve Tavas mutantlarından 8 adet hat olmak üzere toplam 14 hat bölge verim denemesi aÅamasında ümitvar hat olarak bulunmaktadır. Tescilli çeÅit sayımız hızla artıyor. Biz tohumculuÄu Türkiyeânin milli meselesi olarak görüyoruz. Ãzetle nohutta ithalatın sonlandırılması, öncelikle Türkiyeânin kendine yeterli hale gelmesi ve ihracatta söz sahibi olması için çalıÅıyoruzâ ifadelerini kullandı.
GeliÅtirilen yeni tohumların Denizli tarımına hayırlı olmasını dileyen Tarım ve Orman Ä°l Müdürü Åakir Ãınar da âBorsamızla birlikte çiftçinin ve üreticinin ne ihtiyacı varsa ortak hareket ediyoruz. Bu projede emeÄi geçenleri tebrik ediyorum. Bu tohumların yaygınlaÅtırılası için Ä°l MüdürlüÄü olarak elimizden gelen çabayı sarf edeceÄiz. Åuan 2 bin hektar civarında olan nohut ekim alanlarımızı tekrar eskiden olduÄu gibi 40 bin hektarlara çıkarmayı arzu ediyoruz. Bu saÄlamak için de mahalle mahalle, köy köy dolaÅarak çiftçilerimize ve üreticilerimize bu nohut tohumlarını anlatmak istiyoruz. Bir diÄer projemiz olan ceviz daÄıtımı ile de âCeviz Åehri Denizliâ diye adım atıyoruz. Son yılda borsanın bize saÄladıÄı destek ile Denizliâdeki ceviz üreticilerine verdiÄimiz fidan sayısı 500 binin üzerindedir. EÄer bugün Denizli için âTürkiyeânin ceviz bahçesiâ diyebiliyor isek bunda borsanın büyük emekleri vardırâ diye konuÅtu.
KonuÅmaların ardından geliÅtirilen nohut çeÅitleri katılımcılar tarafından incelendi. Tescile verilecek 3 çeÅit adayı olan Borsa-20, Tavas 150 GY ve YeÅilova 250 GY katılımcılara tanıtıldı.