Son dönemde en çok tartıÅılan ve merak edilen konulardan biri de yabancı öÄrencilerin sayısındaki artıÅ. Ãlke genelinde 7 milyon 109 bin 270 öÄrenci yükseköÄretim kurumlarında öÄrenim görürken, yabancı öÄrenci sayısı ise 338 bin olarak kayıtlarda yer alıyor. Türkiye, yüzde 4,7’lik oran ile yabancı öÄrenci sıralamasında dünyada ilk 10’da bulunuyor. Yabancı öÄrenciler, en çok Suriye, Türkmenistan, Ä°ran, Irak, Kazakistan, Mısır, Afganistan, Somali ve Yemen’den gelirken, yüzde 35’i Ä°stanbul’u tercih ediyor. Yabancı öÄrencilerin en çok tercih ettiÄi diÄer iller ise EskiÅehir ve Karabük. Hakkari’de ise hiç yabancı öÄrenci bulunmuyor.
SINAVLA GÄ°RÄ°YORLAR
Türkiye’ye eÄitim için gelen öÄrencilerin büyük kısmı düzenli göçmen statüsünde. Yabancı öÄrenciler bu okullara ÃSYM tarafından yapılan Türkiye Yurt DıÅından ÃÄrenci Kabul Sınavı ile giriyor veya her okul kendi sınavını yapıyor. ÃrneÄin Karabük Ãniversitesi kendi öÄrencilerini sınavla seçiyor ve okulda 100 farklı ülkeden 12 bin 500 öÄrenci eÄitim alıyor. Adeta yabancı öÄrenci bolluÄu yaÅanan Türkiye’de bu artıÅın nedeni deÄerlendiren uzmanlar ise önemli bilgiler verdi. Â
KÃLTÃREL BAÄLARIN ETKÄ°SÄ°
EÄitim SosyoloÄu Prof. Dr. Tunay Kamer, yabancı öÄrenci sayısının artmasını, yaÅam maliyetleri ve öÄrenim ücretlerinin Batı ülkelerine göre daha uygun olmasına baÄlıyor. Yabancı öÄrenciler için Türkiye Bursları olduÄunu hatırlatan Kamer, Åunları söylüyor: “Türkiye’nin Asya, Orta DoÄu ve Afrika ülkeleriyle tarihi ve kültürel baÄları var ve bu hızlı uyum saÄlamaları için bir avantaj. Türkiye’deki üniversitelerin birçoÄu uluslararası geçerliliÄi olan diplomalar. Tüm bunlar öÄrenciler için ülkemizi daha cazip hale getirmekte.”
BEYÄ°N GÃÃÃ RÄ°SKÄ°Â
Türkiye’deki yeni mezunların yurt dıÅına gitme eÄilimlerinin arttıÄını anlatan Kamer, “Bunun nedenleri daha iyi kariyer olanakları, daha yüksek yaÅam standartları, alanında uzmanlaÅma fırsatları ve ekonomik beklentilerdir. Bunlar, mühendislik, tıp ve yazılım gibi yüksek talep gören alanlarda mezunların yurt dıÅına gitmesine neden olmaktadır. Türkiye yabancı öÄrencileri çekerek eÄitim sektöründe uluslararası bir merkez olmaya çalıÅırken, bir yandan da beyin gücünü kaybetme riskiyle karÅı karÅıya. Bunu dengelemek için Türkiye’nin kendi mezunlarına daha fazla istihdam imkânı oluÅturması önemli” diyerek açıklamalarını noktaladı.
AVRUPA’DAN GELEN YOK!
DoÄuÅ Ãniversitesi ÃÄretim Ãyesi Doç. Dr. Ä°lknur DoÄu Ãztürk de yabancı öÄrencilerin aynı zamanda küresel bir göç kategorisine girdiklerini belirterek, “Kendi ülkelerinden daha iyi bir eÄitim almak için ülkemizi tercih etmeleri kıymetli ancak Avrupa’dan gelen öÄrenci sayısı az, bunu artırmak gerekiyor. Azerbaycan gibi kardeÅ olduÄumuz ülkelerden gelen öÄrenciler ise dil ve din yakınlıÄı etkisiyle ülkemizde eÄitim almaya daha istekliler” dedi.
PARLAK ÃÄRENCÄ° GÄ°DÄ°YOR
Pek çok Avrupa ülkesine iÅçi gönderen bir ülkeyken Åimdi mühendis, doktor gönderen bir ülke olduk” diyen Ãztürk, “Bu yıl Türkiyeânin en yüksek puanlı liselerinden Ä°stanbul Erkek Lisesiânin 155 mezunun 146âsı yurt dıÅına gitti. Beyin göçü üniversite eÄitimi almak için ya da eÄitim sonrası çalıÅmak için göç eden nitelikli insan kaynaÄının geliÅmiŠülkeler lehine iÅlediÄi bir sistem halini aldı. YetiÅmiÅ insan kaynaÄı bir ülkenin en deÄerli varlıÄı. Ä°Åsizlik kaygısı taÅıyanlar, daha iyi olanaklar, sosyal yaÅam isteyenler rotasını yurt dıÅına çeviriyor” diye konuÅtu.
BARINMA SORUNUÂ
Yabancı öÄrencilerin barınma sorununa dair de konuÅan Ãztürk, “Ãzellikle Ä°stanbul olmak üzere büyükÅehirlerde kira fiyatlarının aÅırı artması ve yurt kapasitelerinin kısıtlı olmasıyla barınma konusu öÄrenciler açısından önemli bir kriz nedeni. Yabancı öÄrenciler de bu sorunu Türk öÄrencilerle birlikte yaÅıyor. Genellikle üniversite yurtları, özel yurtlar ve kiranın paylaÅıldıÄı öÄrenci evleri ile sorun çözülmeye çalıÅılıyor” dedi.
[email protected]
Kaynak: Web Ãzel