Bakanlık, enerjide dünyada yaÅanan geliÅmeleri dikkate alarak, Türkiye’nin sahip olduÄu kaynakları ve kendine has ihtiyaçlarını tanımlayan, bu ihtiyaçların azami düzeyde karÅılanabilmesi için ulaÅılması gereken hedefleri belirleyen stratejik yol haritası niteliÄindeki 2024-2028 Stratejik Planı’nı yayımladı.
Plana göre, yerli kaynaklardan üretilen elektrik enerjisi miktarının 2028’de yıllık 270 milyar kilovatsaate, yerli kaynakların elektrik üretimindeki payının yüzde 63’e, kurulu güç bakımından güneÅ enerjisi santrallerinin 33 bin 100 megavata, rüzgar enerjisi santrallerinin 19 bin 300 megavata çıkarılması, 4 bin 800 megavatlık nükleer enerji kapasitesinin devreye alınması amaçlanıyor.
Bu kapsamda günlük üretimin yurt içi ham petrolde 210 bin varile, doÄal gazda 42,5 milyon metreküpe, doÄal gaz depolama kapasitesinin 12 milyar metreküpe ve yıllık maden ihracat deÄerinin 10 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor.
PLANDA 7 AMAÃ VE ÃEÅÄ°TLÄ° HEDEFLER BELÄ°RLENDÄ°
Planda, sürdürülebilir enerji arz güvenliÄinin saÄlanması, dıÅa baÄımlılıÄın azaltılması, net sıfır karbon odaklı enerji dönüÅümünün yapılması, güvenli, sürdürülebilir ve katma deÄerli madencilik, enerji ve maden piyasalarının ulusal ve uluslararası etkinliÄinin artırılması, enerji ve tabii kaynaklar alanında yerli teknolojilerin desteklenmesi, kurumsal kapasitenin artırılması Åeklinde 7 amaç ve 30 hedef belirlendi.
Bu amaçlara yönelik hedeflerin detaylı Åekilde anlatıldıÄı planda, sürdürülebilir enerji arz güvenliÄinin saÄlanması amacıyla elektrikle kurulu gücün artırılacaÄı, elektrik tüketim ve daÄıtım Åebekesinin güçlendirileceÄi, yenilenebilir enerji kapasitesinin artması için Åebeke esnekliÄinin saÄlanacaÄı, petrol ve gaz altyapısının güçlendirileceÄi, enerjide uluslararası yatırımlara iliÅkin iÅbirliklerinin artırılacaÄı kaydedildi.
DıÅa baÄımlılıÄın azaltılması kapsamında, yerli kaynaklardan elektrik üretiminin, petrol ve gaz arama ve üretiminin, yerli kömür arama ve üretiminin, yurt dıÅında enerji ve maden kaynaklarının aranması ve üretiminin artırılacaÄı vurgulandı.
Net sıfır karbon odaklı dönüÅüm çerçevesinde elektrik üretiminde temiz enerji kaynaklarının payı, enerji verimliliÄi çalıÅmaları artırılacak, enerjide karbon yoÄunluÄu azaltılacak, elektrik araç dönüÅümünü destekleyen güçlü bir altyapı kurulacak, yeÅil hidrojen ve yenilenebilir gaz deÄer zinciri geliÅtirilecek.
Güvenli, sürdürülebilir ve katma deÄerli madencilik hedefi doÄrultusunda kritik ve stratejik mineraller öncelikli olmak üzere Türkiye’nin maden potansiyelinin ortaya çıkarılması ve ekonomiye kazandırılması saÄlanacak. Madenlerin yurt içinde iÅlenerek katma deÄeri artırılacak. MadenciliÄin uluslararası standartlarda güvenli ve çevreye duyarlı Åekilde sürdürülmesi saÄlanacak. Ä°Å saÄlıÄı ve güvenliÄi kültürü yaygınlaÅtırılacak. Sektörle ilgili kurum ve kuruluÅların daha etkin Åeffaf ve yönetim odaklı bir kamu hizmeti yapısına geçilecek.
Enerji ve maden piyasalarının uluslararası piyasalara entegrasyonu saÄlanarak ticaret hacmi artırılacak ve bu iki sektörde yatırım ortamının iyileÅtirilmesine yönelik çalıÅmalar yapılacak.
Ayrıca enerji ve tabii kaynaklar alanlarında teknoloji geliÅtirme ve AR-GE çalıÅmaları yürütülecek, teknoloji ve ekipmanlar yerlileÅtirilecek.
Bunlara ek olarak BakanlıÄın kurumsal altyapısı güçlendirilecek, baÄlı ve ilgili kurumların kurumsal yönetim kapasitesi geliÅtirilecek, dijital dönüÅüm ve siber güvenlik altyapısı güçlendirilecek, afet ve acil durumlara müdahale kapasitesi takviye edilecek.
Â
Â