BirleÅmiÅ Milletler Ä°klim DeÄiÅikliÄi Ãerçeve SözleÅmesi 29. Taraflar Konferansı (COP29) Azerbaycan’ın baÅkenti Bakü’de devam ederken, Ä°klim İçin 350 DerneÄi ile Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans AraÅtırmaları DerneÄi (SEFiA) “Türkiye’deki Bankaların Ä°klim DeÄiÅikliÄine YaklaÅımı” baÅlıklı raporunun üçüncüsünü yayımladı.
Türkiye’deki 17 özel ticari, kamu ve yatırım bankasının iklim deÄiÅikliÄiyle mücadele uygulamalarının 5 ana baÅlıkta ele alındıÄı raporda, bu bankaların fosil yakıt yatırımları, “net sıfır” hedefi, karbon ayak izi, temiz enerji yatırımları, ESG (Ãevresel, Sosyal ve Kurumsal YönetiÅim) ve benzer derecelendirmeleri incelendi.
Buna göre, bankaların yayımladıÄı raporlar dikkate alındıÄında, 17 bankanın sürdürülebilirlik ve iklim kriziyle mücadele kapsamında yürüttükleri faaliyetler farklı Åekillerde ilerleme kaydetti. Ancak önceki raporlama dönemlerine kıyasla 2023’te ivme bir nebze düÅtü.
Geçen yıl yeni kömür projelerini finanse etmeyeceÄini açıklayan yeni bir banka olmazken, mevcut durumda 17 bankadan 10’u kömüre “hayır” demeye devam etti.
Türkiye’nin 2053 yılı net sıfır emisyon hedefi doÄrultusunda çoÄunlukla 2050 itibarıyla portföylerini “net sıfır” salım hedefine uygun hale getireceÄini açıklayan bankalara 2023’te Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (TKYB) eklendi. Böylece söz konusu 17 bankadan “net sıfır” hedefine uygun hareket eden banka sayısı 12 oldu.
Türkiye Ä°Å Bankası’nın da 2040’a kadar mevcut kömür portföyünden çıkacaÄını açıklaması geçen yıla iliÅkin olumlu bir bulgu olarak deÄerlendiriliyor.
Rapora göre, uzun vadeli “net sıfır” hedeflerini destekleyici nitelikte olan, karbon ayak izi ve temiz enerji yatırımları konularında ara hedefler açıklayan bankaların, bu hedeflerini bilime dayalı bir metodolojiye uygun olarak taahhüt etmesi ve onaylatması ise olumlu geliÅmeler arasında yer aldı.
“Ä°KLÄ°M KRÄ°ZÄ°YLE MÃCADELEDE FÄ°NANS SEKTÃRÃNÃN OYNADIÄI KRÄ°TÄ°K ROL GÃZ ARDI EDÄ°LEMEZ”
Ä°klim İçin 350 DerneÄi Finans Kampanyaları Sorumlusu Selen Baykara, rapora iliÅkin deÄerlendirmesinde, iklim kriziyle mücadelede finans sektörünün oynadıÄı kritik rolün göz ardı edilemeyeceÄini söyledi.
Baykara, bankaların bu kararlarının arkasında farklı yaklaÅımların söz konusu olduÄunu belirterek, Åunları kaydetti:
“Bu sektör genelinde standardize bir yaklaÅımın benimsenmesine yönelik ihtiyacı gösteriyor. Bununla birlikte, mevcut ekonomik koÅulların da etkisiyle büyük ölçekli yenilenebilir enerji yatırımlarının yavaÅladıÄı görülüyor. YeÅil ekonomik dönüÅüm için bankacılık portföyünde bir yandan fosil yatırımlar azalırken, diÄer yandan yenilenebilir enerji yatırımları artıŠyönünde ilerlemeli. Küresel iklim hedeflerinin gerektirdiÄi acil eylem dikkate alındıÄında, finans kuruluÅlarının portföylerini hızla net sıfır hedefleriyle uyumlu hale getirmesi ve düÅük karbonlu ekonomiye geçiÅi desteklemesi artık bir seçenek deÄil, bir zorunluluk.”
SEFÄ°A Analisti Evrim Ãzyorulmaz Akcura da finansal kuruluÅların iklim deÄiÅikliÄine baÄlı riskleri yönetmek için sistemsel düzenlemelere uyum saÄlama çabası içinde olduklarını dile getirdi.
Akcura, bu kuruluÅların yeÅil ekonomiye geçiÅte düÅük karbonlu yatırımların desteklenmesi konusunda da önemli ve aktif bir rol üstlendiÄini belirterek, “Bu noktada, ana akım finansmanın karbon yoÄun fosil yakıt varlıklarından uzaklaÅarak, net sıfır hedefleri yönünde hareket etmesi gerekliliÄi de ortaya çıkıyor.” ifadesini kullandı.
Ulusal düzeyde bir farkındalık yaratma çabasıyla 3 yıldır yayımlanan raporun Türkiye finans sektörünün iklim kriziyle mücadelede aldıÄı mesafeyi ortaya koyduÄunu aktaran Akcura, “Tüm veriler ıÅıÄında, özellikle kamu bankalarının mevcut ve yeni projelerde kömürden çıkıÅı finanse etmek üzere atacaÄı adımların yeÅil dönüÅüm ekseninde Türkiye’nin potansiyelini yükselteceÄini düÅünüyoruz.” deÄerlendirmesinde bulundu.