“Bin kez çürüttük”, Acemoğlu’nun hocası ‘Kieser’ mi?

ABD’de yaşayan 2024 Nobel Ekonomi Ödülü sahibi Daron Acemoğlu’nun, Atatürk”e yönelik sözlerine tepkiler sürüyor. ‘Acemoğlu’nun tezlerini “saptırma” olarak yorumlayan tarihçilerden sonra; ‘Haberglobal.com.tr’ye konuşan Araştırmacı-Yazar Cengiz Özakıncı ise çok çarpıcı bilgi ve örnekler üzerinden Acemoğlu’nun karalamasına cevap verdi. Özakıncı, “Acemoğlu, Nobel Ekonomi Ödülü aldı. Atatürk, 1934 yılında bir zamanlar savaştığı Yunan Başbakanı Venizelos tarafından Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi. Acemoğlu bunu bilmiyor mu?” dedi. İşte Özakıncı’nın yaptığı açıklamalar… 

Araştırmacı Yazar Cengiz Özakıncı, “Acemoğlu ve yoldaşları kimlerle ters düşüyor? Atatürk’e suçlama yöneltenlere karşı yiğitçe karşı duran kişilerle ters düşüyor” diyor.

KÄ°ESER’Ä°N SÖYLEMLERİ 

“Acemoğlu’nun ortaya attığı iddiaları yeni duymuyoruz. Bin kere duyduğumuz ama bin kere de çürüttüğümüz savları ısıtıp ısıtıp piyasaya sürüyorlar. Peki Acemoğlu’nun sözlerini biz nerede görüyoruz? Bir numaralı Atatürk ve Türkiye düşmanı Ä°sviçreli tarihçi Hans Lukas Kieser’in kaleme aldığı “Demokrasi Öldüğünde: Kalıcı Lozan Barışı!” isimli kitabında görüyoruz. Acemoğlu’nun söylediği şeyler Kieser’in kitabında da yer alıyor. Bu iddiaları, 28 haftalık bir program serisinde çürüttük.”

DUVERGER’Ä° OKUSUNLAR

“Fransız Komünist Partisi Üyesi, devletler hukukuu profesörü ‘Maurice Duverger’in yarım asır önce kaleme aldığı ‘Diktatörlük Üstüne’ isimli eserinde, ‘Kemalizm diye özel başlık bulunuyor. Fransız vatandaşı, komünist Duverge, kitabında ‘Atatürk’ün neden diktatör olmayacağını ve Mustafa Kemal’e diktatör denemeyeceğini anlatıyor. Tekrar ediyorum; Duverger, komünist. Atatürk ise anti komünist ideolojiyi benimsemiş biri. Yani Duverger’in Atatürk’ü kayıracak bir durumu yok.”

Özakıncı: "Bin kez çürüttük", Acemoğlu'nun hocası 'Kieser' mi? - Resim : 2
Ä°sviçreli tarihçi “Hans Lukas Kieser” (sağdaki) Türkiye ve Atatürk düşmanlığı ile tanınıyor.

OYLAMA YAPILIYORDU

“Acemoğlu yalan, yanlış bilgilerle Atatürk’ü karalamaya çalıyor. Atatürk döneminde tüm kararlar TBMM’de oy çokluğu ile alınıyordu. Cumhuriyet’in ilanından sonra kurulan hükümete, Meclis Hükümeti, ordunun adına da TBMM Orduları deniliyordu. Genelkurmay başkanını, Meclis Başkanı ve bakanları Meclis atıyordu. Bakanların seçiminde ise gizli oylama, açık tasnif uygulanıyordu. Atatürk, oylamadan çıkan kararları onaylanıp, onaylamama yetkisine sahipti ancak karar, TBMM’de yapılan oylama ile alınıyordu. Bu gerçekleri söylemedikçe Acemoğlu ve yandaşları bu iftira ve karalamalarına devam edecek.”

‘HOYBUNCULAR’IN GÖRÜŞÜ 

“Sevr Antlaşması’nın yırtılmasından zarar gören kesimlerin 100 yıldır ağızlarında sakız ettikleri lafları bu kez de Acemoğlu’ndan duyduk. Hoybuncular, Asalacılar ve Türkiye Cumhuriyetini düşman ilan etmiş oluşumların görüşü neyse Acemoğlu’nun ağzından çıkan sözler de benzer laflar. Radikal siyasal Ä°slamcı örgütlerin, söylemleri ile Acemoğlu’nun sözleri birbiriyle örtüşüyor.”

Özakıncı: "Bin kez çürüttük", Acemoğlu'nun hocası 'Kieser' mi? - Resim : 3
UNESCO; Atatürk’ün Doğumunun 100. Yıldönümünde, “Atatürk, eylemlerini tüm yaşamı boyunca insanlar arasında hiçbir renk, din ve ırk ayrımı gözetmeyen bir uyum ve işbirliği çağının doğmasına olan inancıyla, her zaman uluslararası anlayış, barış ve insan haklarına saygı ile yapmıştır’ ifadelerine yer vermişti.  

LORAÄ°NE’Ä° ÖĞRENSÄ°N 

“Atatürk’ün Reisicumhur olduğu dönemde Türkiye’de görev yapan Ä°ngiliz Büyükelçi Sir Percy Loraine, her fırsatta Mustafa Kemal’in halkına duyduğu derin sevgiyi dile getiriyor. Loraine, Atatürk’ün asla kendisi için değil, halkının daha iyi koşullarda yaşamasını sağlamak için hedefler belirlediğini anlatıyor. Loraine, ülkesine döndükten sonra konferanslar verdi. Her 10 Kasım’da Ä°ngiliz radyolarında Atatürk’ü öven konuşmalar yaptı. Loraine, ömrü boyunca Atatürk’e diktatör demenin yanlışlığını anlattı. Acemoğlu ise Türkiye Cumhuriyeti karşıtlarının safını seçmiş durumda.”

[email protected] 

Kaynak: Web Özel

Yorum yapın