Bakan Yumaklı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile GAP Tarımsal AraÅtırma Enstitüsü’nde düzenlenen GAP Hassas Tarım 2. Faz Tanıtım Töreni’ne katıldı.
Burada konuÅan Bakan Yumaklı, GAP’ın verimli topraklarıyla gıda arz güvenliÄinin önemli bir merkezi olduÄunu ve bölgeye son 22 yılda önemli yatırımların yapıldıÄını söyledi.
GAP bölgesini kapsayan 9 kente güçlü bir tarım ve orman altyapısı kazandırdıklarını ifade eden Yumaklı, “GAP Eylem Planı 10,6 milyon dekar alanın sulamaya açılmasını hedefliyordu. Åu anda bunun üçte ikisi tamamlanmıŠdurumda. Kalanının da 2032’ye kadar tamamlanması öngörülüyor. Fırat ve Dicle alt havzasında yürüttüÄümüz bu projelerin bitmesiyle ekonomimizin yıllık yaklaÅık 7 milyar dolarlık kazanç elde edeceÄi öngörülüyor. Bununla birlikte 1,3 milyon kiÅiye istihdam saÄlanmıŠolacak” diye konuÅtu.
Yumaklı, Avrupa BirliÄi ile yaptıkları yoÄun müzakere sonucunda Gaziantep, Kilis, Adıyaman, Åırnak, Siirt ve Batman’ın da IPARD desteklerinden faydalanmaya baÅladıÄını bildirdi.
Bölgede yapılan her yatırımın karÅılıÄını aldıklarını anlatan Yumaklı, Åöyle devam etti:
“Son 22 yılda GAP bölgesine saÄladıÄımız yatırımlar ile bitkisel üretim miktarımız 2 kat, büyükbaÅ ve küçükbaÅ hayvan varlıÄımız 2 kat, kanatlı hayvan varlıÄımız 3 kat, su ürünleri üretimimiz 9 kat, bal üretimimiz 7 kat artıŠgösterdi. Bu sayede GAP bölgesi tarımsal hasılasını 18 yılda 22 kat artırdık. Ayrıca tarımsal ihracatı 56 kat artıÅla 5,6 milyar dolara çıkardık.”
ÅEHÄ°RLER ÃRETÄ°M ÃSSÃNE DÃNÃÅTÃ
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da Hassas Tarım ve Sürdürülebilir Uygulamaların YaygınlaÅtırılması Projesi kapsamında gerçekleÅtirdikleri programın hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.
Kacır, Türkiye’yi muasır medeniyetler seviyesinin de üzerine yükseltme yolculuÄunda hiçbir bölgeyi diÄerinden geri bırakmayacak politikaları hayata geçirdiklerini, CumhurbaÅkanı Recep Tayyip ErdoÄan liderliÄinde her bir bölgenin kaynaklarını ve potansiyelini sürekli ve sürdürülebilir kalkınma anlayıÅıyla harekete geçirecek adımları kararlılıkta attıklarını anlattı.
GüneydoÄu Anadolu Bölgesi’ni yatırımlarla, istihdamla, üretimle ve ihracatla buluÅturduklarını, sanayinin çarklarının süratle dönmesi, fabrikaların yükselmesi, bacaların tütmesi adına GAP bölgesinde yer alan 9 ilde son 22 yılda 20 OSB kurduklarını aktaran Kacır, “OSB’lerimizde 360 bin ilave istihdam oluÅturduk. Yatırım teÅvik sistemimizle; toplam yatırım tutarı 1,1 trilyon lirayı bulan ve 710 binden fazla nitelikli istihdam saÄlayan 15 bin 400 yatırımın önünü açtık” ifadesini kullandı.
Bakan Kacır, son 22 yılda AK Parti hükümeti tarafından oluÅturulan güven iklimi ve saÄlam yatırımlarla GüneydoÄu’daki Åehirlerin birer üretim üssüne dönüÅtüÄüne dikkati çekti.
Kentlerin bu dönemdeki ihracat rakamlarını paylaÅan Kacır, Åunları ifade etti:
“Bu dönemde, Batman’ın ihracatı 597 kat artarak 600 bin dolardan 359 milyon dolara, Åanlıurfa’nın ihracatı 55 kat artarak 7 milyon dolardan 386 milyon dolara, Diyarbakır’ın ihracatı 47 kat artarak 7 milyon dolardan 329 milyon dolara, Gaziantep’in ihracatı 16 kat artarak 619 milyon dolardan 10,7 milyar dolara yükseldi. Bölgemizin, ülkemiz toplam ihracatındaki payı yüzde 1,8’den yüzde 5,3’e çıktı. Kadim medeniyetlere ev sahipliÄi yapmıŠbu topraklar, artık ekonomik büyümenin, kalkınmanın, üretimin merkezi haline gelmiÅtir. Bölgemiz bereketli topraklarıyla, tarım potansiyeliyle de adeta bir üretim üssü olma kabiliyetine sahip. GüneydoÄu Anadolu Projesiâni bu nedenle tasavvur ettiÄimiz sürdürülebilir gelecek için kilit taÅı olarak görüyoruz.”
Bakan Kacır, GAP Bölge Kalkınma İdaresi eliyle de yenilikçi ve sürdürülebilir kalkınma projeleriyle bölgeye hizmet sunmaya devam ettiklerini, son 11 yılda hassas tarımdan su kaynaklarının etkin yönetimine, kırsal kalkınmadan turizme, bölgenin çok yönlü kalkınmasını destekleyecek 1038 projeye 6,6 milyar destekte bulunduklarını anımsattı.
Tarımsal üretim potansiyelini artırmak üzere 2 yıl önce devreye aldıkları Küçük Ãlçekli Tarımsal Sulama Programı ile 318 bin dekar alanı sulamaya açtıklarına iÅaret eden Kacır, gelecek yıldan itibaren 49 bin kiÅiye istihdam saÄlayacak 52 bin 500 dekar alanı daha sulamaya açmıŠolacaklarını söyledi.
Kacır, Organik Tarım, Tarımsal Altyapı ve Kırsal Kalkınma Projeleri ile 172 bin dekar alanı bitkisel üretime kazandırdıklarını, 15 farklı üründe marka oluÅturduklarını dile getirdi.
“Gıda güvenliÄi konusunda en önemli garantör GAP Bölgesi olacaktır”
Bakan Kacır, bölgeyi topyekun kalkındıracak çok boyutlu müdahale araçları içeren “Entegre Kırsal Kalkınma Programı”nın birinci fazını tamamladıkları bilgisini vererek sözlerini Åöyle sürdürdü:
“Gerek etki analizi sonuçları gerekse dünyada kırsal kalkınma alanında ortaya çıkan deÄiÅim ve geliÅmeler dikkate alınarak ‘Yeni Nesil Entegre Kırsal Kalkınma Programı’nı (GAP Entegre 2.0) baÅlattık. Tarımsal EÄitim ve Yayım Programı (TEYAP) ile bugüne kadar 80 binden fazla çiftçiye eÄitim verdik. GeldiÄimiz noktada 675 bin hektar tarım alanını sulamaya açtık. GAP bölgesini, ülkemizin gıda ambarı haline getirdik. GAP Eylem Planı doÄrultusunda hedefimiz sulanabilir alanı 1 milyon 60 bin hektara çıkarmaktır. Yakın gelecekte sulama alanlarının geniÅlemesiyle birlikte özellikle ülkemizin ihtiyaç duyduÄu yaÄlı bitkilerin, sebze ve meyvelerin üretimi daha da artacak ve hem ülkemizin hem bölgenin gıda güvenliÄi konusunda en önemli garantör GAP bölgesi olacaktır.
Bu kadim topraklar hem kendine yetebilecek hem de dünyanın tarım merkezlerinden biri olacak kadar eÅsiz bir potansiyele sahip. Bugün sensörler, dronlar, otomatik sulama sistemleri ve otonom tarım makineleri gibi yenilikçi araçlar, uzaktan algılama teknolojisi içeren veri odaklı tarım bilgi sistemleri çiftçilere tarımsal süreçleri daha etkili bir Åekilde yönetme imkanı sunuyor. Gıda güvenliÄi, çevresel sürdürülebilirlik ve sosyal refah arasında bir denge kurmamıza imkan tanıyor.”
Bakanlık olarak Türkiye’nin tarımsal kapasitesini daha ileriye taÅımak adına teknolojinin üst düzeyde yararlanılmasına imkan tanıyan adımların her daim destekçisi olduklarının altını çizen Kacır, teknoparklarda tarım teknolojilerinde çalıÅan 235 teknoloji giriÅimini ve tarım alanında proje yürüten 23 AR-GE merkezini desteklediklerini ifade etti.
Bakan Kacır, GAP bölgesinde Hassas Tarım ve Sürdürülebilir Uygulamaların YaygınlaÅtırılması Projesi’nin ilk fazında uydu görüntüleri ve hiperspektral kamerayla elde edilen uçuÅ görüntüleriyle hassas tarım çalıÅmaları için zengin bir veri seti oluÅturduklarını dile getirerek Åöyle devam etti:
“Elde ettiÄimiz veriler ıÅıÄında, çiftçimizin alın terini teknolojinin gücüyle buluÅturacak, topraÄın dilini konuÅacak, bereketinin sırrını çözecek yerli ve milli yazılımımız GAP Hassas’ı hayata geçirdik. Hassas tarımın sahada uygulanmasını kolaylaÅtıracak e-Devlet platformuna entegre olan yenilikçi ara yüzü tamamlayarak aÄustos sonu itibarıyla üreticilerimizin hizmetine sunduk. Artık çiftçilerimiz tarlada ilave bir donanım kullanmadan doÄru hasat tarihini, kullanmaları gereken gübre miktarlarını bu yazılım üzerinden belirleyebilme imkanına sahipler. Ãiftçimize artık doÄanın sesi deÄil, teknolojinin sunduÄu imkanlar da rehberlik edecek.
YaklaÅık 200 bin dekar alanın uydu görüntüleriyle izlenerek çiftçilerimizin önümüzdeki dönemde aktif olarak kullanacaÄı karar destek mekanizması oluÅturma çalıÅmalarına da baÅladık. Ayrıca kurduÄumuz GAP Hassas Tarım Projesi Füzyon Merkezi ile de çiftçilerimizin tarımsal üretimde teknolojiyi daha etkin kullanmalarına rehberlik edecek danıÅmanları eÄitiyoruz. Biz bölgemizin bereketini artıracak, bu kıymetli kadim toprakları geleceÄin üretim merkezi yapacak tüm projeleri, programları kararlılıkla hayata geçirmeye devam edeceÄiz.”
“2024-2028 GAP EYLEM PLANI’NIN DETAYLARINI KAMUOYUYLA PAYLAÅACAÄIZ”
CumhurbaÅkanı ErdoÄan’ın liderliÄinde GAP bölgesinde hükümetleri döneminde iki önemli eylem planını baÅarıyla uyguladıklarına dikkati çeken Kacır, Åunları kaydetti:
“Ãnümüzdeki süreçte sulama hedeflerine ulaÅmamızı saÄlayacak, sürdürülebilir ve akıllı tarım uygulamalarını yaygınlaÅtıracak, bölge tarımının gelecek nesilleri de besleyecek Åekilde bölgenin kalkınmasında itici unsur olmasına imkan tanıyacak, kırsalda ekonomik katma deÄer yaratacak ve bölgeyi turizm çekim merkezi yapacak yeni bir eylem planının da uygulanacaÄı müjdesini buradan vermek istiyorum. Ä°nÅallah Ekonomi Koordinasyon Kurulu olarak yakın bir zamanda Sayın CumhurbaÅkanı Yardımcımızın baÅkanlıÄında Åanlıurfa’da tüm sektör paydaÅları ile bir araya geleceÄiz. 2024-2028 GAP Eylem Planı’nın detaylarını kamuoyuyla paylaÅacaÄız.
Ãnümüzdeki dönemde devreye alacaÄımız Yerel Kalkınma Hamlesi TeÅvik Programıyla GAP bölgemizin her bir Åehrini nitelikli yatırımlarla buluÅturacaÄız. Program kapsamında, bölgemize kalkınma etkisi yüksek yatırımları kazandırmak üzere kapsamlı ve çok boyutlu bir çalıÅma yürüttük. 9 ilimizin kalkınmasında önemli bir sıçrama oluÅturacak, toplam yatırım tutarı 12 milyar liraya yaklaÅan 36 yatırım baÅlıÄını tespit ettik. DestekleyeceÄimiz bu nitelikli yatırımların en büyük kazananı kuÅkusuz bölge halkımız olacaktır. Ãnümüzdeki dönemdeki önceliklerimizden biri de özellikle bölgemizdeki coÄrafi iÅaretli ürünlerimizin, ülkemiz üreticileri ve sanayicileri için daha yüksek katma deÄer oluÅturmasını saÄlamaktır. Tarım ve Orman BakanlıÄımız ile büyük bir uyum ve eÅ güdüm halinde yürüttüÄümüz projemizin bölgemize, ülkemize inÅallah hayırlı, uÄurlu olmasını temenni ediyorum. Etkin, verimli ve koordine Åekilde yürüttüÄümüz çalıÅmaların devamını diliyorum.”
Â
Â