Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Aslan, Ãevre Dostu YeÅil Binalar DerneÄinin (ÃEDBÄ°K) düzenlediÄi Uluslararası YeÅil Binalar ve Åehirler Zirvesi’ne katıldı.
“Sıfırın Ä°nÅası: Ä°nsanca YaÅam” temasıyla Ä°stanbul’da düzenlenen zirvenin açılıÅında konuÅan Aslan, BakanlıÄın sektöre yönelik çalıÅmaları hakkında bilgi verdi.
Dünya genelinde yaÅanan çevresel sorunların, sürdürülebilir, yeÅil ve her türlü afete dirençli binaların inÅasını önemli hale getirdiÄini anlatan Aslan, yapım sürecinde alınacak önlemlerle enerji verimliliÄi yüksek ve daha dirençli binaların inÅa edileceÄini belirtti.
Bakanlık olarak bu doÄrultuda, enerji ve suyu verimli kullanan, çevre dostu, sürdürülebilir, bulunduÄu yerin coÄrafi ve iklim özelliklerini kullanan bina uygulamalarının yaygınlaÅtırılması amacıyla “YeÅil Bina ve YerleÅme Sertifika” sistemi olan YeS-TR’yi hazırladıklarını hatırlatan Aslan, 2026’dan sonra inÅa edilecek ve toplam alanı 10 bin metrekarenin üzerindeki yeni kamu binalarının YeS-TR sertifikasına sahip olmasının zorunlu hale getirileceÄini kaydetti.
Aslan, Åöyle devam etti:
“Her yıl 10 bin metrekare ve üzerinde inÅa edilecek kamu binalarının yeÅil bina olarak tasarlanması ile yılda yaklaÅık 600 milyon kilovatsaat enerji tasarrufu elde edeceÄiz. Bu, Keban Barajı’nın 1 ayda ürettiÄi elektriÄe bedeldir. 50 milyon kilogram eÅdeÄer karbondioksit azaltımı saÄlanacak. Bu da 8 dönüm orman yutaÄına eÅdeÄer olup maddi karÅılıÄı ise yaklaÅık 800 milyon liradır.”
YeS-TR uygulamasının, Türk Cumhuriyetleri baÅta olmak üzere uluslararası alanda kullanıma açılmasına yönelik çalıÅmalara baÅlanıldıÄını aktaran Aslan, müteahhitleri yeÅil bina yapmaları konusunda teÅvik edecek uygulamalara iliÅkin de bilgiler verdi.
Aslan, mevcut binaların tamamının Enerji Kimlik Belgesi’ne sahip olmasının ve devamında da etaplar halinde enerji verimli hale getirilmesinin teÅvik edilmesi noktasında kurumlar arası iÅbirliÄi ile çalıÅmaların devam ettiÄini vurguladı.
Belli özellikteki binalar için yaÄmur suyu ve gri su kullanımına ait zorunluluÄun Ä°mar YönetmeliÄi’ne ekleneceÄini bildiren Aslan, böylece yıllık 10,2 milyon metreküp su tasarrufu saÄlanacaÄını aktardı.
Aslan, binaların inÅasında kullanılan yapı malzemelerinin belirtilen deÄerlerine ve standartlara uygun olup olmadıÄına dair Genel Müdürlük ile 81 il müdürlüÄünün, ülke genelinde yapı malzemelerine yönelik birleÅik denetim sürecinin aralık ayında baÅlayacaÄı bilgisini paylaÅtı.
Ä°NÅAAT SEKTÃRÃNDE DÄ°JÄ°TAL DÃNÃÅÃM BAÅLATILACAK
Ä°nÅaat sektörünün dijital dönüÅümünün odaÄında bulunan ve projelerde zaman, maliyet, kalite ve koordinasyon problemleri için teknolojik çözümler sunan Ulusal BIM (Yapı Bilgi Modellemesi) entegrasyonu için çalıÅtıklarını belirten Aslan, “Bu kapsamda proje, yapım ve iÅletme süreçlerini tamamen dijital bir platforma taÅınmasına dair süreci baÅlatacaÄız. Böylece bina yaÅam döngüsü boyunca verilerin, üç boyutlu sayısal yapı modelleri ile görselleÅtirilmesi ve yönetilmesi saÄlanacaktır.” deÄerlendirmesini yaptı.
Aslan, bu konuda çalıÅacak mimar ve mühendislerin etkinliÄini ve yetkinliÄini artırmak amacıyla 28 Kasım’da Mimarlık ve Mühendislik Hizmetleri ÃalıÅtayı yapılacaÄını kaydetti.