Ä°srail’in kuzeyinde yer alan Megiddo kentinde bulunan ve bugünlerde Filistinlilere yapılan insanlık dıÅı iÅkencelerle gündeme gelen Megiddo Hapishanesi’nde; Hıristiyanlık tarihi ile ilgili önemli bir buluÅ gerçekleÅtirildi. Hıristiyan peygamberi Hazreti Ä°sa’yı “Tanrı” olarak ilan eden bilinen en eski yazıt, hapishanenin taban döÅemelerinin altında bulundu. “Megiddo MozaiÄi” olarak bilinen antik Yunanca eserin, M.S 230 civarına ait olduÄu tahmin ediliyor. Eserin erken dönem Hıristiyan uygulamalarına yönelik ilginç bir bakıŠaçısı getirdiÄi belirtiliyor.
ULUSLARARASI EKÄ°P BULDU
Söz konusu eserin keÅfi yeni deÄil. Ancak eser üzerinde son dönemde yapılan incelemeler mozaik tabletin Hıristiyanlık tarihinde Ä°sa’ya yönelik farklı yaklaÅımların nasıl ÅekillendiÄini ortaya koydu. Megiddo kentinde çalıÅan farklı ülkelerden arkeologlar, bölgede antik dönemdeki yerleÅimciler tarafından yapılan duvar sıvalarının katmanlarının altında, Åimdiye kadar keÅfedilen en eski Hıristiyan mozaiÄi olduÄunu düÅündürdükleri yapıyı ortaya çıkardılar. Arkeolog ekibinden yapılan açıklamada “Bu yapı dünyanın en eski Hristiyan ibadethanesi olarak yorumlanıyor. Resmi din hale gelmeden önceki HıristiyanlıÄın hikayesini anlatıyor” denildi. Greek Reporter’da yer alan haberde, “Dua salonu, İmparator Konstantin’in HıristiyanlıÄa geçmesinden sonra 4. yüzyılda ortaya çıkmaya baÅlayan resmi kilise binalarından önce yapıldı. O zamanlar Hıristiyanlar ibadet için özel evlerde toplanırdı” deniliyor.
ÃÃ YAZIT YER ALIYOR
Mozaikte, ilk Hıristiyanların inancına dair ipuçları sunan ve antik Yunanca yazılmıŠüç yazıt yer alıyor. En dikkat çekeninin ise, “Tanrı seven Akeptous, masayı Tanrı Ä°sa Mesih’e bir anıt olarak sundu” ifadesi olduÄu belirtiliyor. Uzmanlar bunu Ä°sa’nın Hıristiyan inancında yer alan “tanrısallıÄının” en erken onaylarından biri olarak görüyor. Tarihi kayıtlara göre “BaÄıÅçı Akeptous”, Hıristiyanlık tarihinde bir “Tanrı aÅıÄı” olarak tanımlanıyor ve araÅtırmacılar onun zengin ve nüfuzlu bir kadın olduÄuna inanıyor. Salonun ortasına yerleÅtirilen; Akeptous tarafından baÄıÅlanan masanın, erken Hıristiyanlıkta önemli bir uygulama olan “Eucharist” ritüellerinde kullanıldıÄı tahmin ediliyor. Mozaikteki baÅka bir yazıt da, mozaik için fon saÄlayan bir Roma yüzbaÅısı olan ve Porphyrius olarak da bilinen Gaianus’a atıfta bulunuyor. Ãçüncü yazıt ise topluluk için önemi belirtilen dört kadını; Primilla, Cyriaca, Dorothea ve Chreste’yi anlatıyor.
BÄ°ZANS’A DÄ°NÄ° UYUM
Megiddo’daki alan, Roma ve Bizans dönemlerinde kültürlerin ve dinlerin bir arada yaÅamasına dair ilginç bilgiler sunuyor. Arkeologlar, alanda Roma askeri kampının yakınında bulunan Samiri sakinlerinin yaÅadıÄı bir köye dair kanıtlar buldu. Habere göre bu yakınlık, farklı gruplar arasında bir hoÅgörü ve barıÅçıl etkileÅim düzeyi olduÄunu gösteriyor. Uzmanlar “Kazılar sayesinde Samiriler, Yahudiler, putperestler, Hıristiyanlar arasındaki tüm baÄlantıları öÄrendik” dedi.
MOZAÄ°ÄÄ°N SEMBOLÄ°ZMÄ°
Mozaikte ayrıca erken HıristiyanlıÄın önemli bir sembolü olan balık tasvirleri de yer alıyor. Balık için kullanılan Yunanca kelime olan ÎΧÎΥΣ (Ichthys), âÄ°sa Mesih, Tanrı’nın OÄlu, Kurtarıcıânın kısaltmasını oluÅturuyor.
Tablette bu ifadeler Åöyle açıklanıyor:
I = Iesous = Ä°sa
CH = Christos = Mesih
TH = Theou = Tanrı
Y = Yios = OÄul
S = Soter = Kurtarıcı
Megiddo MozaiÄi Washington DC’deki Ä°ncil Müzesi’nde sergileniyor. Sergi, 6 Temmuz 2025’e kadar açık olacak.
[email protected]
Kaynak: Web Ãzel