Düdüklü tencere, mutfakta iÅleri oldukça kolaylaÅtırsa da çoÄu zaman patlama haberleri ile gündeme geliyor. Patlama esnasında maddi zararın yanı sıra çoÄu kiÅinin vücudunda yanıklar da oluÅturabiliyor. Dikkatsiz kullanımı ve iç basıncının kontrolsüz olarak yükselmesi patlamaya sebep olabiliyor. Uzmanlar, bu tencerenin asla kuvvet kullanılarak açılmaması gerektiÄini ve kapasitesinin 2/3’ünden fazla doldurulmaması gerektiÄine dikkat çekiyor. Ãsküdar Ãniversitesi SaÄlık Bilimleri Fakültesi Ä°Å SaÄlıÄı ve GüvenliÄi Bölüm BaÅkanı Dr. ÃÄr. Ãyesi RüÅtü Uçan, her kullanımdan sonra emniyet supablarının tıkanma durumunun kontrol edilmesi gerektiÄini belirterek, Åu tavsiyelerde bulundu:
“Hasar görmüŠ, yırtılmıŠveya kirli contalar kullanılmamalı, kapaÄı kapatmadan önce buhar tahliyesini saÄlayan ventil ve hareketli parçaların temiz ve çalıÅır vaziyette olmalı. Düdüklü tencerenizi asla susuz kullanmayın. Tencereniz normal piÅirme basıncına ulaÅtıÄında ocaÄınızın altını kısarak tencerenin içindeki sıvının tamamen buharlaÅmasına engel olunuz.
Tencereniz tamamen soÄumadan ve içindeki basınç boÅalmadan açmaya çalıÅmayınız.”
ANORMAL SESLER ÃIKARTIYORSA DÄ°KKAT
“Düdüklü tencerenin patlayacaÄı nasıl anlaÅılır?” sorusuna da Uçan Åu yanıtları verdi:
“AÅırı ısınma, anormal sesler, anormal buhar çıkıÅı, düdüÄün sürekli aktif olması, kapaÄın anormal Åekilde hareket etmesi.”
Düdüklü tencere çalıÅma prensibini Uçan, kabın içindeki buhar basıncını arttırarak, yemeÄin sıvı kısmının kaynama noktasını yükseltmesi, tencerenin içindeki buhar basıncını kontrol etmesi ve basıncın fazlasını emin biçimde tahliye yapması olarak açıkladı. Düdüklü tencere kullanımında düdükten ses çıktıÄı süre boyunca havasının alınması bekleniyor. Sonrasında ise düdük indiriliyor ve ateÅ kısılıyor. Düdüklü tencere seçiminde ise Åunlara dikkat edilmesi gerekiyor.
-CE iÅareti taÅıması,
-Garantisinin olması,
-Ä°yi bir emniyet düzeneÄinin olması,
-Kaliteli ve saÄlıklı materyallerden üretilmesi,
-PiÅirme sırasında enerji Åiddeti konusunda uyarması,
-ÃeÅitli gıdaların farklı ayarlarda piÅirmesi,
-Zaman ayarı olması.
AZ SU KOYMAYIN
Ãsküdar Ãniversitesi ÃÄretim Görevlisi Tekstil Kimya Mühendisi Mustafa Cüneyt Gezen de düdüklü tencerenin lastiklerinin eskidiÄi için hava kaçırma ihtimali olduÄunu belirterek, conta deÄiÅtirilmesi tavsiyesinde bulundu.
Düdüklü tencerenin, modeline göre 0,7 bar basıncına kadar dayandıÄını anlatan Gezen, neden patlar sorusunu da Åöyle yanıtladı:
“1) Düdüklü tencereye çok fazla doldurulması ve emniyet valfinin tıkanması,
2) Düdüklü tencerenin basıncı düÅürülmeden kapaÄının hemen açılmaya çalıÅılması ya da kapaÄın düzgün kapatılmamasıÂ
3) Tencerenin içine yeterli miktardan az su konulması da patlamaya neden olabilmektedir.”
1 DAKÄ°KA DETAYI
âDüdüklü tencerenin düdüÄünün nasıl durması gerektiÄini de Gezen Åöyle aktardı:
“Eski model düdüklü tencerelerde düdük kısmının elle, yeni model tencerelerde ise bu uygulamanın otomatik olarak gerçekleÅtiÄi bilinmektedir. OcaÄa yeni konulan ve aÄzı kapatılan düdüklü tencerenin düdüÄünün dik durması gerektiÄi vurgulanmaktadır. Belli bir sürenin ardından düdüklü tencerenin düdüÄünden ses ve buhar çıkmasından 1 dakika sonra eski tip düdüklü tencerelerin düdükleri manuel müdahale ile indirilmektedir. Ãünkü düdüklü tencerelerde ses çıkmaya baÅlaması ile hava çıkması sürdürmektedir. Bu nedenle 60 saniye beklemek, daha güvenli sonuçlar için yardımcı olmaktadır. Son dönem otomatik düdüklü tencerelerde ise düdük kendiliÄinden durmaktadır.”
[email protected]
Kaynak: Web Ãzel