UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan, “Gladyatörler Åehri” olarak bilinmesinin yanı sıra dünyanın en büyük mermer kentleri arasında gösterilen Stratonikeia’da 1977’de baÅlayan kazı çalıÅmaları devam ediyor.
Helenistik, Roma ve Bizans’ın yanı sıra Anadolu beylikleri, Osmanlı ile Cumhuriyet dönemleri için de önem taÅıyan antik kentte, yılın 12 ayı süren kazılarda birbirinden kıymetli eserler gün yüzüne çıkarılıyor.
Sratonikeia Antik Kenti Kazı Heyeti BaÅkanı Prof. Dr. Bilal SöÄüt, AA muhabirine, Karia bölgesinin en önemli kentlerinden Stratonikeia’nın, Anadolu’nun yerli halkı Karialılar ve Leleglere ait bir yerleÅim yeri olduÄunu söyledi.
Antik kentin tiyatro ile birçok bölgesinde hem kazı hem konservasyon hem de restorasyon çalıÅmalarının sürdüÄünü belirten SöÄüt, bu alanda Klasik, Helenistik, Roma ve Bizans dönemine ait yerleÅimlerin olduÄunu kaydetti.
Yürütülen çalıÅmalarda birçok yapının ortaya çıkarılmasıyla tarihin canlandırıldıÄını dile getiren SöÄüt, “2 bin 250 yıl önce buradaki düzenlemelerde tiyatronun altındaki kanalizasyonda içinde yürünebilecek kadar büyük kanalizasyon yapmıÅlar. Tiyatronun suyunu drenaj etmiÅler. Su kendiliÄinden 2 bin 250 yıl sonra bile akıp gidiyor. Onun için inanılmaz mutlu olduk.” dedi.
SöÄüt, tarihi alandaki Åehircilik, yerleÅim ve yaÅam izleriyle ilgili bulguların kendilerini heyecanlandırdıÄını belirterek, Åöyle konuÅtu:
“2019’daki çalıÅmalarımızda kuzey Åehir kapısından itibaren kuzey caddede, batı caddesinde, Roma hamamında ve kütüphanede kanalizasyon sistemini bulmuÅtuk. Bunların hepsi caddelere baÄlanıyor. Bu caddelerde birleÅtikten sonra kanalizasyon sistemi dereye doÄru yöneliyor. Oradan kente hiçbir rahatsızlık vermeden boÅaltıyor. En son yaptıÄımız çalıÅmalarda tiyatronun üst kanal sistemini bulduk. Alt kanalı da uzun süreden beri araÅtırıyorduk. Bu arada yoÄun bir Åekilde GeleceÄe Miras Projesi kapsamında çalıÅma da yürüttük. Kanalı da en sonuna geldik kanal bitti zannettik derken yaÄmurda denk geldik ve kanalizasyon sistemi çalıÅıyordu. Tiyatronun tüm caveasında (oturma bölümleri) toplanan sular kanalizasyondan geliyor ve halen bugün yapılmıŠgibi kanal sistemi devam ediyor.”
Â