Almanyaâya sıÄınma baÅvurusunda bulunan Türk vatandaÅlarının sayısında adeta patlama yaÅanıyor. Ãyle ki; Federal Göç ve Mülteciler Dairesi tarafından yapılan açıklamaya göre; yılın ilk 10 ayında, Türkiye’den Almanya’ya, 27 bin 494 göç baÅvuru yapıldı. Son rakamlara göre Türkiye’ye göç baÅvurunda Suriye ve Afganistan’ın ardından üçüncü sıraya yerleÅti. Almanya’daki diplomatik kaynaklarına göre, sıÄınma baÅvurusunda bulunan Türklerin sadece yüzde 5âine onay verilirken; baÅvurusu kabul edilmeyenlerin bir bölümünün Türkiyeâye döndüÄü, bir bölümünün de Almanyaâda kaçak olarak kalmaya devam ettiÄi belirtiliyor.
GURBETÃÄ°LER ENDÄ°ÅELÄ°
Ãte yandan, Almanya’da yaÅanan ekonomik sıkıntı ve resesyon beklentisi ise ülkedeki 3.5 milyon gurbetçide endiÅe yaratıyor. IMF, geçtiÄimiz ekim ayında Almanya’nın bu yıl ki büyüme beklentisini sıfıra indirirken, Alman ekonomisi 2024’ün son çeyreÄinde G7 ülkeleri içinde küçülen tek ülke durumuna düÅtü. Ekonomik istikrarsızlıÄın en çok gurbetçi Türkleri vuracaÄı ise son günlerde tartıÅılan baÅlıklar arasında.
ALGI YARATILIYOR
Türkiye’den Almanya’ya yönelen göç dalgasının nedenlerine iliÅkin sorularımızı yanıtlayan; Ä°ltica ve Göç AraÅtırma Merkezi BaÅkanı Metin Ãorabatır ise Åunları söyledi: “Türkiyeâdeki siyasi bölünmüÅlüÄün bir algı yaratmada kullanıldıÄını görüyorum. Ãzellikle de gençlerde âumut yokâ algısı yaratılırken, Avrupa ve ABD’de her Åeyin mükemmel olduÄu imajı çiziliyor. Bu da yeni bir arayıŠiçin batılı ülkelere gitme eÄilimi doÄuruyor. DiÄer taraftan Avrupaâda nüfusun yaÅlanması ile ortaya çıkan iÅ gücü ihtiyacı var. Dolayısıyla, daha çok kazanmak için birçok gencimiz Almanya baÅta olmak üzere Avrupa’ya göç ediyor. Bu hareketlilik tüm dünyada var.”
GLOBAL DARALMA
Türkiye’nin orta seviyede geliÅmiÅ bir ülke konumunda olduÄunu da sözlerine ekleyen Ãorabatır; “Ancak son yıllarda yaÅanan ekonomik kriz, insanların yaÅamlarını olumsuz etkiliyor. Türkiyeâdeki birçok soruna ‘bize özgüymüŒ gibi bakılıyor. Ancak global bir daralma söz konusu. Batıya gitmek isteyenler olduÄu kadar, birçok ülke vatandaÅı için Türkiye cazip ülke konumunda. Dolayısıyla göç konusuna sakin kalarak bakmamız gerekiyor. Türkiye kesinlikle bir Afganistan veya Suriye deÄil. Hatta dünyanın birçok ülkesinden daha iyi durumda. Göç rakamı kimseye karamsarlıÄa düÅürmesin” diye konuÅtu.
Prof. Dr. Sefer Åener (Ekonomist)
“5 YIL DÃÅÃK GELÄ°R”
“Gençlerin beklentileri farklı. Gençler, Almanya baÅta olmak üzere batıdaki ülkelere farklı imkanlara kavuÅacaklarını düÅünerek gidiyorlar. Ancak giden kesiminin büyük çoÄunluÄu ilk 5 yılda çok düÅük gelirle hayatını idame etmeye çalıÅıyor. Almanyaâda 3 milyondan fazla Türk var. Daha önce oraya çalıÅmak için gitmiÅ ve maddi olarak da belli aÅamalara gelmiÅ Türkleri görüyoruz. Dolayısıyla Almanya sevdasının altında bu imaj yatıyor. Kimi yakınlarının yanına gitmek istiyor kimi de onların yaÅam tarzından etkileniyor.”
UlaÅ Sunata (Göç ve Kent ÃalıÅmaları Uzmanı)
“ALMAN DEVLET POLÄ°TÄ°KASI”
“Türkiyeânin en önemli diaspora yerlerinden biri Almanya. Son yıllarda kalifiye insanlarımızın bu ülkeye göçünde ciddi artıŠgözlemliyoruz. Bunda Alman devlet politikasının da etkisi var. Almanlar, 2010 yılından itibaren ‘kalifiye eleman göçü’ planlamasına yöneldiler. Almanya’dan kalifiye Türklere yönelik ciddi ilgi söz konusu. Türkiyeânin beyin göçü verileri üzerinde düÅünüp, çözümler üretilmeli.”
[email protected]
Kaynak: Web Ãzel