Bakan MemiÅoÄlu, saÄlık muhabirleri ile Bakanlıkta bir araya geldiÄi toplantıda, gündeme iliÅkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.
Bakan MemiÅoÄlu, özel hastanelerle ilgili “Ãzel hastaneler mevzuatını tamamen yeniliyoruz. Kamu hastaneleri, üniversite hastaneleri ve özel hastanelerin tamamı aynı standartta hizmet vermek zorunda.” açıklamasında bulundu.
Toplumun saÄlık okuryazarlıÄı oranının artırılmasında medya mensuplarının üstlendiÄi görevin çok önemli olduÄunu vurgulayan MemiÅoÄlu, saÄlık muhabirlerini de saÄlıkçıların bir parçası olarak gördüÄünü söyledi. MemiÅoÄlu, “Biz sizleri saÄlıkçı olarak kabul ediyoruz. Biz, saÄlık muhabirlerini saÄlık ordusunun bir neferi olarak görüyoruz ve esasında saÄlık okuryazarlıÄını, saÄlıÄın toplumsal olarak geliÅimini, aynı zamanda bu konudaki saÄlıÄın bilgilerini sizler vasıtasıyla bütün toplum öÄreniyor. EmeÄiniz çok büyük.” diye konuÅtu.
Medya mensuplarına teÅekkür eden MemiÅoÄlu, “Sahada olan sizlersiniz. Sizin yaptıÄınız haberler çok kiÅiyi etkiliyor. Ãyle olunca da hem toplumun saÄlıÄının geliÅimini hem de bizim daha da geliÅimimizi saÄlıyorsunuz. Hepimiz bu millete, topluma hizmet eden insanlarız. Amacımız daha iyi saÄlık sistemi kurmak, daha iyi bir ülke oluÅturmak. Onun için de elimizden geleni yapıyoruz.” ” ifadelerini kullandı.
Bakan MemiÅoÄlu, Ä°stanbul Ä°l SaÄlık Müdürü olduÄu dönemde saÄlık muhabiriyle her zaman iletiÅime açık olduklarını dile getirdi.
SaÄlık BakanlıÄı olarak da aynı açık ve Åeffaf iletiÅimi kurmak istediklerinin altını çizen MemiÅoÄlu, “Maalesef bazen dezenformasyon oluyor, yanlıŠalgılar oluyor. Ä°yi bir iletiÅim, iyi bir haberleÅme yolu kurmak kesinlikle bizim için deÄerli. Sizler bizim için deÄerlisiniz. Biz sizi medyadaki saÄlık elçileri olarak görüyoruz. Onun için her konuda her zaman iletiÅim halinde olmayı isteriz.” deÄerlendirmesini yaptı.
 “ÃNCELÄ°ÄÄ°M KORUYUCU HEKÄ°MLÄ°K, BÄ°RÄ°NCÄ° BASAMAK”
MemiÅoÄlu, Bakanlık olarak yaklaÅımlarının önce insan ve insanın iyiliÄi olduÄunu belirtti.
“Türkiye de dahil insanlara ‘MutluluÄun olmazsa olmazı nedir?’ diye sorduklarında ilk parametre saÄlık, biliyorsunuz, yani yüzde 65-70 üzerinde insanlar, olmazsa olmazı saÄlık olarak tanımlıyorlar hayatlarında. Onun için biz de bu mutluluk kaynaÄının saÄlık olduÄunun bilinciyle hareket etmek zorundayız” diyen MemiÅoÄlu, saÄlık hizmeti sunarken insanın rengine, cinsine, fikrine bakmadıklarını bildirdi.
MemiÅoÄlu, sözlerini Åöyle sürdürdü:
“SaÄlık hizmeti sunarken, herkese eÅit ve insan olduÄu için hizmet ediyoruz. YaklaÅımımız, önce insan, insanın iyiliÄi diyoruz, toplumun iyiliÄi diyoruz, medeniyetin iyiliÄi diyoruz ve dünyanın iyiliÄi diyoruz. Bugün maalesef dünya biraz kötülük medeniyetinin, kötülüÄün hakim olduÄu, birbirlerini insanların katlettiÄi, naklen yayınlarda 45 bin kiÅinin öldüÄü bir dünyada yaÅıyoruz. Biz iyilik tarafı olarak bunu düzeltmek için daha çok çalıÅmamız, birlikte hareket etmemiz, iyi tarafın bir arada hareket etmesi gerektiÄini düÅünüyoruz. Onun için saÄlıkla ilgili de daha iyisini nasıl yaparız konusunda çalıÅıyoruz. Hep beraber daha iyisini yapacaÄız.”
Kendisinin de önceliÄinin koruyucu hekimlik olduÄuna iÅaret eden MemiÅoÄlu, “Benim önceliÄim koruyucu hekimlik, birinci basamak. Bunu her seferinde söylüyorum. Ä°nsanların hasta olmadan, saÄlıÄını kaybetmeden kendisine, bedenine bakmasının, saÄlıklı kalmasının yönetimini oluÅturmak zorundayız.” dedi.
SaÄlık BakanlıÄının hastalık ortaya çıkmadan çalıÅma yapması gerektiÄini ifade eden MemiÅoÄlu, “Biz hastalık bakanlıÄı deÄiliz diyoruz hep. Ãnce koruyucu hekimliÄi, koruyucu saÄlık kültürünü insanlara öÄretmemiz lazım. Burada önemli saÄlık çalıÅanı sizlersiniz. Ãünkü toplumun saÄlık okuryazarlıÄını artıracak haberleri yapacak ve onları bilinçlendirecek sizlersiniz. Biz bunları üretirken veya bunları desteklerken sizlerin yardımı olmadan toplumun saÄlık okuryazarlıÄı oranını artırmayı veya saÄlıkla ilgili kendilerine bakması gerektiÄini öÄretemeyiz.” ifadelerini kullandı.
 “NORMAL DOÄUM EYLEM PLANI HAZIRLADIK”
SaÄlık okuryazarlıÄının artırılmasında medya mensuplarının da sorumluluÄunun bulunduÄunu vurgulayan Kemal MemiÅoÄlu, “Ãünkü bugün baktıÄımız zaman Türkiye’nin en büyük sorunlarının obezite, kilo olduÄunu görüyoruz, baÄımlılık olduÄunu görüyoruz. Bu sadece sigara, madde baÄımlılıÄı deÄil.” dedi.
Bugünün en önemli baÄımlılıklardan birinin dijital baÄımlılık olduÄunu vurgulayan MemiÅoÄlu, “Bunun yanında doÄurganlık oranının düÅük olması, yaÅamın hareketsiz olması, sedanter yaÅam olması, ÅehirleÅen, çok kısa sürede, belki 30-40 yılda ÅehirleÅen bir toplumun yeme alıÅkanlıklarının, besleme alıÅkanlıklarının deÄiÅmeden, yaÅam tarzının deÄiÅmesinden kaynaklanan özellikle hareketsizlik ve kilo sorunumuzun olduÄunu hepimiz biliyoruz.” açıklamasında bulundu.
MemiÅoÄlu, fazla kilonun inmeden eklem hastalıÄına, kalp hastalıÄına her Åeyin nedenlerinden biri olduÄunu ifade ederek, Åunları kaydetti:
“Maalesef Türkiye’de sigara kullanım oranı çok yüksek, özellikle genç kadınlarımız ve çocuklarımız son zamanlarda sigara konusunda maalesef daha fazla kullanır oldular. Sigara akciÄer kanserinden KOAH’a kadar her türlü hastalıÄa etki eden bir madde. Bu nedenle bizlerin topluma bunların zararlarını anlatmamız gerekiyor. Bunun yanında doÄurganlık oranı diyoruz, toplum eleÅtiriyor bazen ‘Bize neden karıÅıyorsunuz?’ diye, ama baktıÄınız zaman çocuksuz olmaz. Ailede kardeÅ de önemli. Ä°nsan kardeÅle geliÅiyor. PaylaÅıyorsunuz, mücadele ediyorsunuz, birbirinizi destekliyorsunuz. Lakin biz bu konuya sadece kardeÅ tarafından bakmıyoruz. Bir de Türkiye’nin yenilenebilir dediÄimiz nüfusunun azalmaması gerekiyor.
Nüfus artıŠhızı 1,5 demek bu nüfusun azaldıÄı, yaÅlanmasını bırakın azaldıÄı demek. Bu konuda toplumu bilinçlendirmemiz lazım. Normal DoÄum Eylem Planı hazırladık, biliyorsunuz. Ama bunu topluma anlatmamız gerekiyor. Hekiminden, hastasına, gebesinden, aile bütününe iÅin normalinin doÄum olduÄunu, diÄerinin ameliyat olduÄunu hep beraber anlatmamız gerekiyor. Ä°Åte bu tür özellikle koruyucu dediÄimiz, hastalanmadan saÄlıÄı koruyacak politikalarımızın sizler tarafından da desteklenmesini ve çok fazla topluma bu konuda mesaj verilmesini arzu ediyoruz.”
 “BÄ°Z AÄ°LE HEKÄ°MLERÄ°NÄ°N MAAÅLARINI KESMÄ°YORUZ”
Her zaman aile hekimlerini destekleyeceklerini söylediklerini aktaran MemiÅolu, “Biz aile hekimliÄi ile ilgili de aile hekimliÄini destekleyeceÄiz dedik baÅından beri. Ãünkü aile hekimliÄi toplumun ilk baÅvuracaÄı ve en yakınındaki saÄlık elçimiz, saÄlık hizmeti sunduÄumuz kapı.” dedi.
Aile hekimliÄiyle ilgili mevzuat, yönetmelik deÄiÅikliÄi yaptıklarını hatırlatan MemiÅoÄlu, “Bunun yanında 2025 senesinde hedefimiz, yaklaÅık bin tane yeni Aile SaÄlıÄı Merkezi yapmak, onlara kurumsal kimlikle daha iyi hizmet verecek altyapı oluÅturmak. SaÄlıklı Hayat Merkezi hedefimiz de var, 100’ün üzerinde yapmak istiyoruz 2025 senesinde.” diye konuÅtu.
Koruyucu hekimliÄin, temel saÄlıÄın en önemli unsuru olduÄunu dile getiren Bakan MemiÅoÄlu, Åunları kaydetti:
“Mevzuatla ilgili de bazen dezenformasyon olabiliyor, yanlıŠalgılar da olabiliyor. Burada Åunu söylüyoruz, aile hekimine kayıtlı nüfusu 3 bin 500’e düÅürerek hekimin kendisine kayıtlı kiÅilerin saÄlıkla ilgili bütün parametrelerini takip etmesini, özellikle yaÅlı grubu, Åeker hastası, tansiyon hastası gibi grupları takip etmesini istiyoruz. YanlıŠanlaÅılma olmasın, biz aile hekimlerinin maaÅlarını kesmiyoruz. Biz, aile hekimlerine kendi nüfusunun saÄlıÄına göre daha çok teÅvik vermeye çalıÅıyoruz ve kendi nüfusunun hastalanmamasının temininde etkin rol almasını istiyoruz. Bu nedenle de biz kendisiyle kıyaslıyoruz aile hekimini. EÄer nüfusu, kendi sorumlu olduÄu nüfusu bir önceki döneme göre daha saÄlıklıysa bunu aile hekiminin baÅarısı olarak görüyoruz. Ãünkü kendi sorumlu olduÄu bölgedeki insanlar, kendilerine bakarsa, hastalanmazsa bunu saÄlayacak kiÅinin aile hekimi olduÄunu görüyoruz ve kiÅinin kendi sorumluluÄunun olduÄunu biliyoruz. Onun için bu konuda biz aile hekimlerine güveniyoruz, gelirlerinin de artacaÄını biliyoruz. ÃalıÅan ve çalıÅmayan arasındaki farkın da net olmasını istiyoruz. Onun için teÅvik vereceÄiz, ilave vereceÄiz, ücret vereceÄiz aile hekimlerine. Bu konuda dezenformasyon olmasını arzu etmiyoruz.”
“BAKANLIÄIMIZIN HÄ°ZMETLERÄ°NÄ° KOMPLE CHECK-UP YAPIYORUZ”
MemiÅoÄlu, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden bazı branÅlarda randevularda yaÅanabilen sıkıntılara iliÅkin de açıklamalarda bulundu.
“Randevu konusunda bazı branÅlarda sıkıntılar olduÄunu biliyoruz, bunları en kısa zamanda çözeceÄiz” diyen MemiÅoÄlu, bugün “SaÄlık BakanlıÄı Atama ve Yer DeÄiÅtirme YönetmeliÄinde DeÄiÅiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yayımladıklarını anımsattı.
Bakan MemiÅoÄlu, “Biliyorsunuz Türkiye’de hekim daÄılımında 2002 senesinde en geliÅmiÅ bölge ile geliÅmemiÅ bölge arasında yedi kat fark vardı. GeliÅmiÅ bölgelerimizde yedi kat fazla saÄlık personeli vardı. Åu anda 2,5 kat farka düÅürdük. Bunu daha aza düÅürmek için böyle bir yönetmelik yayımladık.” bilgisini verdi.
MemiÅoÄlu, Åöyle devam etti:
“Biz, BakanlıÄımızın hizmetlerini komple check-up yapıyoruz. Yani denetleme usullerimizi, saÄlık hizmetlerimizi yeniden yapılandırma aÅamasındayız. Bu konuda malum yenidoÄanla ilgili bir denetleme ve deÄerlenme bilimsel komisyonu oluÅturduk. Tüm branÅlarda bunu yapacaÄız: Acil, eriÅkin yoÄun bakım, onkoloji gibi. Hizmet alanlarımızı kontrol ederek iÅleyiÅi daha etkin hale nasıl getiririz konusunda çalıÅıyoruz.”
SaÄlık turizmine büyük önem verdiklerinin altını çizen MemiÅoÄlu, sözlerini Åöyle sürdürdü:
“Ãzellikle saÄlık turizmi konusunda biraz daha etkin olmak için USHAŠüzerinden, USHAŒı yeniden yapılandırarak ve USHAŒı daha etkin hale getirerek saÄlık hizmetlerimizi büyütmeyi amaçlıyoruz. SaÄlık hizmetinde özellikle kamu tarafının biraz daha geliÅmesi gerektiÄini düÅünüyoruz bu konuda. Koruyucu ve temel saÄlık hizmetlerinin yanında benim en önemsediÄim Åey, bu konuda sizin desteÄinizi de istiyoruz çünkü bu konuda kat etmemiz gereken çok uzun bir yol var, yapmamız gereken iÅler var, biz sadece saÄlık hizmetini sunan, saÄlık hizmetini iyi yapan bir ülke olmak istemiyoruz, biz saÄlık hizmetini sunarken saÄlık bilimini de bilgisini de üretmek istiyoruz.
Åu anda Türkiye’nin saÄlık çalıÅanları özellikle hekim grubu gerçekten dünyanın medarıiftiharı olarak görülüyor, bizim dünyadaki medarıiftiharımız; bilgi anlamında, çalıÅkanlık anlamında. Bunun da toplum tarafından bilinmesi lazım. Hepimiz bu ülkede yaÅıyoruz. SaÄlık hizmetleri son 20 yılda Sayın CumhurbaÅkanımızın liderliÄinde inanılmaz geliÅti ve dünyada Covid-19’da gördük, depremde de gördük ki sizler saÄlık hizmetlerinin dünyaya rol model olan bir ülkesinde yaÅıyorsunuz. Bunu yapan saÄlık çalıÅanları ve hekim grubu, saÄlık sistemimiz. Ãok istisnai insanlıktan nasibini almamıÅların, üstelik de yakalanarak cezaevinde olanların, bunu bir buçuk milyon saÄlık çalıÅanlarımızın hakkını yememesini istiyorum.”
Bebek ölüm hızının bin canlı doÄumda 35’lerden 7,1’e düÅtüÄünü belirten MemiÅoÄlu, “Ä°stanbul için, Türkiye için 9,2’ye düÅürülmüÅ. Prematüre 37 haftanın altında doÄan bebeklerimizin yaÅam Åansı yüzde 95’in üzerinde çıkartılmıŠbir saÄlık sisteminden, saÄlık çalıÅanlarından bahsediyoruz.” dedi.
“YaÅam süresini 78 yaÅına çıkartmıŠbir saÄlık sisteminden, saÄlık çalıÅanlarından bahsediyoruz” ifadesini kullanan Bakan MemiÅoÄlu, “Bunun kötülenmesine veya birkaç tane nasipsiz sebebiyle örselenmesine hep beraber izin vermememiz lazım. Birkaç kiÅinin kusuru, caniliÄi bu kadar büyük hizmetleri, Avrupa ile dünyadan daha iyi olan hizmetleri ve çalıÅanları töhmet altında bırakmaması gerekir. Bunu baÅaracak sizlersiniz, bizleriz, sorumluluk sahibi insanlar.” diye konuÅtu.