Ticaret Bakanı Ãmer Bolat, Türkiye ekonomisinin 2024 yılının üçüncü çeyreÄinde yüzde 2,1 oranında büyürken, net mal ve hizmet ihracatının büyümeye katkısının 2,2 puan olduÄunu belirterek, “Büyümenin ana itici gücü dıŠticaret olmuÅtur.” dedi.
Bolat, Türkiye ekonomisinin son 4 yıldır, 17 çeyrektir üst üste büyüdüÄünü söyledi.Â
Bakan Bolat’ın deÄerlendirmesi Åöyle;
“Türkiye ekonomisi 2024 yılının üçüncü çeyreÄinde %2,1 oranında büyürken, net mal ve hizmet ihracatının büyümeye katkısı 2,2 puan olmuÅtur. Büyümenin ana itici gücü dıŠticaret olmuÅtur. Net mal ve hizmet ihracatının büyümeye pozitif katkısı güçlenerek üç çeyrektir devam ediyor. Ekonomi Programımızın makro çerçevesi ile uyumlu bir Åekilde enflasyonu düÅürme önceliÄiyle dengeli bir büyüme patikasında ilerliyoruz. Ãretim, istihdam, yatırım ve ihracata öncelik veren ekonomi programımızın olumlu etkileri, büyüme verilerinde görülmektedir.
Yılın üçüncü çeyreÄinde büyümenin 2,2 puanı net mal ve hizmet ihracatından gelmiÅtir, bu da büyümenin ana itici gücünün dıŠticaret olduÄunu göstermiÅtir. Ä°hracat artıÅı ve ithalatın düÅürülmesi, büyümenin dıŠticaret temelinde geliÅmesine katkı yapmaktadır.
Pandemide dahi büyüme performansını sürdüren Türkiye ekonomisi 2020 yılında %1,9, 2021 yılında %11,4, 2022 yılında %5,5, 2023 yılında %5,1 oranında büyüme kaydetmiÅtir. 2024 yılının ilk çeyreÄi %5,3, ikinci çeyreÄi %2,4 ve üçüncü çeyreÄi %2,1, sonuçta 2024âün ilk dokuz ayında ise %3,2 oranında büyümüÅtür. 2024 yılı ilk 9 ayında %3,2âlik büyümenin 1,9 puanı net mal ve hizmet ihracatından gelmiÅtir. Ãretimde büyüme devam etmekte, fabrikalar çalıÅmakta, çarklar dönmekte ve istihdam artmaktadır. DıŠticaret, ihracatın mal ve hizmetler olarak artması, ithalatın gerilemesi, böylece dıŠticaret açıÄının azalması sayesinde ekonomik büyümeye net katkı saÄlamaktadır.
2024 yılı üçüncü çeyreÄinde bir önceki yılın aynı çeyreÄine göre istihdam edilenlerin sayısı 1 milyon 44 bin kiÅi artarak 32 milyon 734 bin kiÅiye ulaÅmıÅtır. 2024 yılı üçüncü çeyreÄinde cari iÅlemler hesabında 9,3 milyar dolar fazla verilmiÅ olup bir taraftan ekonomimizin büyümesini, diÄer taraftan yüksek seviyede cari fazla verilmesini saÄladık. Cari iÅlemler hesabında üçüncü çeyrek sonu itibariyle 4 ay üst üste fazla verdik.
· 2024 yılının üçüncü çeyreÄinde Gayri Safi Yurt İçi Hasılaâda (GSYH) %2,1 oranında artıŠgerçekleÅmiÅtir. Böylece Türkiye ekonomisi kesintisiz büyüme performansını 17 çeyrektir sürdürmüÅtür.
· 2024 yılının üçüncü çeyreÄinde mal ve hizmet ihracatı %0,8 oranında artar iken mal ve hizmet ithalatı %9,6 oranında azalmıÅtır.
· Böylece, ihracatı artırmaya ve ithalatı düÅürmeye yönelik atılan adımlar neticesinde net mal ve hizmet ihracatının büyümeye katkısı üçüncü çeyrekte 2,2 puan olarak gerçekleÅmiÅtir.
· Ä°hracatın artması ve ithalatın azalması ile 2024 yılının ilk dokuz ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %3,2âlik büyümenin ise 1,9 yüzde puanı net mal ve hizmet ihracatından gelmiÅtir.
· 2024 yılı üçüncü çeyreÄinde nominal GSYH (yıllıklandırılmıÅ) 1 trilyon 260 milyar dolara (2023: 1 trilyon 130 milyar dolar) ulaÅmıŠve böylece rekor yenilenmiÅtir.
· Net mal ve hizmet ihracatındaki artıŠile büyüme kompozisyonunda dengelemenin devam ettiÄi görülmektedir. Görülen bu iyileÅme daha dengeli ve sürdürülebilir bir büyüme patikasında ilerlediÄimizi göstermektedir.
· Ãretim, istihdam, yatırım ve ihracata öncelik veren ekonomi programımızın olumlu etkileri, büyüme verilerinde görülmektedir. 2023 yılının ikinci yarısında baÅlayan ihracattaki artıŠve ithalattaki azalıŠeÄilimi ile 2024 yılı genelinde net ihracatın büyümeye pozitif katkı vermesi beklenmektedir. Bu dengeleyici geliÅme ile bir taraftan ekonomik büyümeyi destekler iken diÄer taraftan makroekonomik istikrarı güçlendirmekteyiz.
· Enflasyonu kalıcı bir Åekilde düÅürerek sürdürülebilir yüksek büyüme için uygun makroekonomik ortamı saÄlamak birinci önceliÄimizdir. Ãnümüzdeki dönemde enflasyondaki düÅüÅle birlikte ekonomik büyümemiz de hızlanacaktır.
· Ticaret BakanlıÄı olarak, mal ve hizmet ihracatını artırmaya yönelik olarak destek mekanizmamızı aktif bir Åekilde uyguluyor ve ticari diplomasi faaliyetlerimizi etkin bir Åekilde sürdürüyoruz. Ä°thalat tarafında ise sanayimizi haksız rekabete ve düÅük fiyatlı ithalata karÅı korumaya dönük adımlarımızı kararlılıkla atıyoruz.
Â
Â