Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet ÅimÅek, Ä°stanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen TRT World Forum 2024’ün kapanıŠoturumu olan “Küresel Ekonomik BelirsizliÄin Ele Alınması: Dayanıklılık Stratejileri” baÅlıklı panelin açılıÅında konuÅtu.
“BÄ°ZÄ°M PAZARLARIMIZ DA RÄ°SK ALTINDA OLACAK”
Son yıllarda küresel ticarette yaÅanan korumacılıÄa deÄinen Bakan ÅimÅek, “Küresel jeostratejik rekabetin sonucu olarak, ticarete getirilen sınırlamalar 2009 yılına göre yaklaÅık 9 kat arttı. KorumacılıÄın bu Åekilde devam etmesi durumunda küresel gayri safi yurt içi hasılada düÅüÅler görebiliriz. Artan tarifeler sonucunda ABD’de daha yüksek bir enflasyon ve daha yüksek uzun vadeli faiz oranları görebiliriz. Bu durum geliÅmekte olan ülkeler ve küresel ekonomi için önemli bir sıkıntı. Ãin’in bu tarifelere cevap olarak ihracatını baÅka ülkelere yönlendirme senaryosu gündeme gelebilir. Dolaylı olarak bizim pazarlarımız da risk altında olacak.
“54 ÃLKEYLE SERBEST TÄ°CARET ANLAÅMAMIZ VAR”
ABD’nin daha fazla tarife uygulaması geliÅmekte olan ülkeleri olumsuz etkileyecek. Peki Türkiye buna nasıl yanıt verecek? Türkiye ticarette artan korumacı eÄilimlere karÅı dirençlidir. Gümrük BirliÄi’ni de eklediÄimizde 54 ülkeyle serbest ticaret anlaÅmamız var. Bu da toplam ihracatımızın yüzde 62’sine karÅılık geliyor. Åu an kapsamlı ticaret anlaÅmaları için görüÅtüÄümüz baÅka ülkeler de var. Türkiye yakın ve dost ülkelerden tedarik eÄilimlerinde de avantajlı konumda. Ãünkü Orta Asya, Orta DoÄu, Balkanlar, Avrupa BirliÄi, Kuzey Afrika ile hem yakınız hem de dostuz. Bununla birlikte ulaÅım yolları kanalıyla bölgesel bütünleÅmeyi ve baÄlantısallıÄı güçlendirmek konusunda avantajlarımız var” dedi.
“TÃRKÄ°YE GÃÃLÃ BÄ°R KONUMDA”
Türkiye’nin toplam borçluluk oranının hem geliÅmiÅ hem de geliÅmekte olan ülke ortalamalarına göre oldukça düÅük olduÄunu ifade eden Bakan ÅimÅek, “Bu hem özel sektörde hem de kamuda böyle. Türkiye’nin milli gelirine göre tüm sektörlerdeki toplam borçluluk oranı yüzde 99. GeliÅmekte olan ülkelerde bu oran yüzde 245. DüÅük borçluluk oranımız, ülkemizin direncini artıran önemli bileÅenlerden birisi. Türkiye, çalıÅma çaÄındaki nüfus artıÅı açısından göreceli olarak güçlü bir konumda. Ayrıca Türkiye’nin ciddi demografik potansiyeli var. Kadınların iÅgücüne katılım oranı yüzde 36, hedefimiz bu oranı OECD ortalamasına yaklaÅtırmak. Bunu baÅardıÄımızda ciddi bir potansiyeli ortaya çıkarmıŠolacaÄız” diye konuÅtu.
“GEÃEN YIL EN BÃYÃK 11’Ä°NCÄ° Ä°HRACATÃIYDIK”
Türkiye’nin savunma sanayisindeki baÅarısına deÄinen Bakan ÅimÅek, “Binin üzerinde savunma sanayisi projesi yaptık, sektörde yüzde 80’in üzerinde yerlilik oranına ulaÅtık. Savunma sanayisi ihracat performansımızla küresel oyunculardan biri olduk. Geçen yıl en büyük 11’inci ihracatçıydık. YaÅanan jeopolitik gerilimler elbette istenen bir durum deÄil, ancak her ülke buna hazır olmalı. Türkiye de bu baÄlamda caydırıcı güce ve dirence sahiptir” diye konuÅtu.
Yapısal reformlar için gereken adımları attıklarını ve kararlı olduklarını söyleyen Bakan ÅimÅek, Türkiye için oldukça kapsayıcı yapısal reformların gündemlerinde bulunduÄunu ifade etti.