Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) blog sayfası Merkezin Güncesi’nde yer alan “Hanehalkı Enflasyon Beklentileri ve Hizmet Enflasyonu” baÅlıklı analizde, son dönemde görülen hanehalkı enflasyon beklentilerindeki iyileÅmenin, dezenflasyon sürecine sadece talep kaynaklı deÄil, arz kaynaklı olarak da destek vereceÄini gösterdiÄi belirtildi.
TCMB’nin internet sitesinde TCMB çalıÅanları Uzman Ahmet Duhan Yassa ve Yardımcı Ekonomist Barbaros EriÅ tarafından hazırlanan bir analiz yayımlandı.
Analizde, enflasyonla mücadelede baÅarının, hanehalkı enflasyon beklentileri ve hizmet enflasyonunda iyileÅmeyle yakından iliÅkili olduÄu belirtilerek, yakın dönemde hanehalkı enflasyon beklentilerindeki iyileÅmenin piyasa katılımcılarına kıyasla gecikmeli gerçekleÅirken hizmet fiyatlarındaki katılıÄın da enflasyondaki düÅüÅü yavaÅlatan bir unsur olduÄu vurgulandı.
Ä°ktisat yazınının, gerçekleÅen enflasyondan hanehalkı enflasyon beklentilerine bir geçiÅkenlik olabileceÄini gösterdiÄi kaydedilen analizde, Åu ifadelere yer verildi:
“Ãzellikle gıda ve akaryakıt gibi ürünlerdeki fiyat artıÅları hanehalkının enflasyon beklentisini daha da yukarı taÅıyabiliyor. DiÄer yandan, yüksek enflasyon beklentileri de gerçekleÅen enflasyonun belirleyicisi konumunda. Hanehalkı enflasyon beklentisi, tüketim eÄilimini artırıcı bir unsur olarak mal ve hizmet enflasyonunu talep yönüyle etkileyebiliyor. Ãte yandan, beklenen ve gerçekleÅen enflasyon arasındaki bu iki yönlü iliÅki, hanehalkının bazı hizmetleri arz eden kesim olması nedeniyle talebin yanı sıra arz yönlü etkileri de yansıtıyor. ÃrneÄin, hanehalkları, Tüketici Fiyat Endeksi (TÃFE) sepetinde yer alan ev içi hizmetler, kuaförlük ve fotoÄrafçılık gibi hizmetleri doÄrudan sunarak bu kalemlerin fiyatlarını belirleme gücüne sahip. Dolayısıyla, hanehalkı enflasyon beklentisi ile gerçekleÅen hizmet enflasyonu arasındaki iliÅkide arz yönlü faktörler de etkili olabilir.”
Analizde, arz yönlü etkileri incelemek amacıyla, hanehalkının verdiÄi ev içi hizmetler ya da esnaf olarak sunduÄu berberlik gibi kalemlerin bu kesim tarafından saÄlanan hizmetler olarak sınıflandırıldıÄı belirtilerek, bu sınıflama çerçevesinde, son yıllarda hanehalkı tarafından sunulan hizmetlerde enflasyonun hem TÃFE endeksine hem de hizmet-TÃFE endeksine oranla daha yüksek gerçekleÅtiÄinin görüldüÄü aktarıldı.
2020 Ocak-2024 Kasım döneminde, hanehalkının sunduÄu hizmetlerin fiyat endeksinin genel TÃFE’ye kıyasla yüzde 21, TÃFE-hizmet endeksine kıyasla da yaklaÅık yüzde 11 daha fazla artmıŠdurumda olduÄu belirtilen analizde, “Daha detaylı incelendiÄinde ise fiyat artıÅındaki bu ayrıÅmanın hanehalkı enflasyon beklentileriyle yakından iliÅkili olduÄu görülüyor.” deÄerlendirmesine yer verildi.
Analizde, enflasyon beklentilerinde hanehalkının sektörel farkının yukarı yönlü seyrettiÄi dönemlerde, hanehalkı tarafından sunulan hizmet kalemlerinde diÄer hizmet ürünlerine karÅı göreli fiyatların da arttıÄı vurgulanarak, “Bu durum, hanehalkının bozulan enflasyon beklentisini kendi sunduÄu hizmet fiyatlarına yansıttıÄını ima ediyor.” ifadeleri kullanıldı.
Bu iliÅkinin varlıÄının ekonometrik olarak test edildiÄinde öncü bulguları doÄrulayan sonuçlar elde edildiÄi kaydedilen analizde, bulguların, hanehalkının sunduÄu hizmetlerin enflasyonuyla hanehalkı enflasyon beklentisinin pozitif bir iliÅkisi olduÄunu gösterdiÄi belirtildi.
Analizde, regresyon sonuçlarına göre, hanehalkıyla piyasa enflasyon beklentisi arasındaki farkta yüzde 10’luk bir artıÅı takiben, bir sonraki ayda bu kesim tarafından sunulan hizmetlerde diÄer tüm ürünlere (TÃFE) kıyasla 0,42 puan yani 42 baz puanlık bir aylık enflasyon artıÅı olduÄunun görüldüÄü aktarılarak, Åunlar kaydedildi:
“Ayrıca, elde edilen sonuçlar bu iliÅkinin sadece ücret artıŠdönemlerine özgü olmadıÄını da gösteriyor. Ãcret artıÅının yaÅandıÄı dönemler hariç tutulduÄunda, enflasyon beklentilerinde meydana gelen yüzde 10’luk bir bozulma, bir sonraki ayda söz konusu hizmetlerde diÄer tüm ürünlere kıyasla 24 baz puanlık bir aylık enflasyon artıÅını ima ediyor. Bu iliÅki sadece hizmet ürünlerine kıyasla ele alındıÄında ise aylık 19 baz puanlık bir enflasyona iÅaret ediyor.
Ãzetle, bulgular yüksek hanehalkı enflasyon beklentilerinin hanehalkının sunduÄu hizmetler kanalıyla da hizmet fiyatlarındaki katılıÄın belirleyicilerinden biri olduÄuna iÅaret ediyor. Dolayısıyla, bulgularımız son dönemde görülen hanehalkı enflasyon beklentilerindeki iyileÅmenin, dezenflasyon sürecine sadece talep kaynaklı deÄil, arz kaynaklı olarak da destek vereceÄini gösteriyor.”
Â
Â