Emtia piyasasında, Donald Trump’ın ABD’nin 47. baÅkanı seçilmesinin ardından sert dalgalanmalar ve ürün bazlı ayrıÅmalar devam ediyor. Söz konusu sert dalgalanmalar tarım grubunda daha çok görülüyor.
Ãzellikle iklim ve hava durumu emtia piyasasında tarım grubunda iÅlem gören ürünlerin fiyatlarında sert hareketlere neden oluyor.
Bu geliÅmelerle, ABD’de faaliyet gösteren emtia borsası Intercontinental Exchange’de kakaonun ton baÅına fiyatı 12 bin 931 dolarla tarihi zirveyi gördü. Kakao fiyatları yıl baÅından bu yana yüzde 200’ün üzerinde artıŠkaydetti.
KAKAO FÄ°YATLARI ARZ ENDÄ°ÅELERÄ°YLE REKOR TAZELEDÄ°
Olumsuz hava koÅullarının Batı Afrika’daki mahsuller için tehlike arz etmesi ve küresel stoklardaki düÅüŠnedeniyle kakao fiyatlarındaki ralli devam ediyor.
FildiÅi Sahili ve Gana’daki zayıf üretim nedeniyle kakao fiyatlarında yıl genelinde arza iliÅkin endiÅeler kakao fiyatlarının rekor kırmasında önemli rol oynadı. Analistler, küresel kakao stoklarının 2024/25 sezonunda açık vereceÄi öngörüsünde bulundu.
FildiÅi Sahili’ndeki ihracatçıların kötü kalite nedeniyle kakao çekirdeklerini reddettiÄi bildirilirken, bu durumun küresel kakao arzını olumsuz etkileyebileceÄi tahmin ediliyor.
Ãlkede kakao hasadında görülen azalıŠda fiyatların artmasına neden oluyor.
Avrupa Parlamentosu (AP), orman alanlarına zarar verilerek üretilen soya, dana eti, palm yaÄı, tahta, kakao ve kahve gibi çeÅitli ürünlerin Avrupa BirliÄi’ne (AB) ithal edilmesini önleyecek yeni kuralları 1 yıl erteleme kararını onaylaması da kakao fiyatlarındaki yükseliÅte etkili oldu.
KAKAO FABRÄ°KALARI TOHUM MALÄ°YETLERÄ°NÄ° KARÅILAYAMIYOR
FildiÅi Sahili ve Gana’daki büyük kakao fabrikalarının tohum maliyetlerini karÅılayamadıÄı için üretimi kısma veya durdurma kararı almasından dolayı kakao fiyatları bu yıl üst üste rekor tazeledi.
Kakao arzında sorunların ana nedeni uzun süreli kuraklık ve Åiddetli yaÄmur gibi kötü hava koÅulları gösterilirken, bitki hastalıkları da mahsulü etkiledi.
Ãzellikle kakao aÄaçlarının ölmesine neden olan CSSVD virüsü üretimi olumsuz etkileyen faktörler arasında yer aldı.
FildiÅi Sahili’nde kakao satıÅlarındaki kısıtlamalar arzın daha fazla sıkılaÅacaÄı endiÅelerini artırdı. FildiÅi Sahili kakao düzenleyicisi Le Conseil du Cafe-Cacao, ülkede iÅleme tesisi olmayan Åirketlere ve ihracatçılara, kakao çekirdeklerini satın alamayacaklarını bildirmiÅti.
Batı Afrika’da baÅlayan Harmattan rüzgarlarının kakao hasadı için tehdit oluÅturması ve teslimat için limanlara az miktarda ürün gelmesi sonrasında FildiÅi Sahili’nde kakao teslimatlarının azalması da bu ürünün fiyatlarında yükseliÅe kapı araladı.
Gana’nın mahsulün kötü olması nedeniyle 350 bin tona kadar kakao çekirdeÄi teslimatını gelecek sezona ertelemeyi planladıÄına dair haber akıÅı fiyat yükseliÅini tetikleyen baÅka bir unsur oldu.
Ãlkenin kakao üretimi, küresel iklim deÄiÅikliÄi kaynaklı olumsuz hava koÅulları, bitki hastalıkları ve kakao çiftliklerinin yerini yasa dıÅı altın madenciliÄinin alması nedeniyle azalıyor.
Ganalı çiftçilerin kakao çekirdeklerini komÅu ülkelere kaçırdıkları ve buralarda daha yüksek kazançla sattıkları yönündeki iddialar da fiyatlardaki sert yükseliÅi destekledi.
Batı Afrika’da yaÄıÅların yetersiz olması ise kakaoda üretim endiÅelerinin devam etmesine yol açtı.
Vadeli iÅlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, AA muhabirine yaptıÄı deÄerlendirmede “Kakao fiyatlarında son dönemde yeniden bir yükseliÅ eÄiliminin olduÄunu görüyoruz. Aslında özellikle kakao fiyatlarının geçtiÄimiz sene ve bu sene baÅında çok ciddi bir artıŠgöstermesinden sonra fiyatlar yavaÅ yavaÅ yukarıya doÄru gidiyordu ama üretici için fiyatlar yükselmiyordu.” dedi.
Son dönemde fiyatların yüksek kalmaya devam etmesinin burada birçok çikolata üreticisinin de fiyatlarını artırmak zorunda kalmasına yol açtıÄını belirten Ergezen, “Tabii burada uzun süreli sözleÅmeler yapan büyük çikolata Åirketleri var. Fakat nispeten daha küçük olan çikolata Åirketleri kakao eriÅimini ham madde eriÅimini saÄlayabilmek için daha fazla ücret ödemeye baÅladı. Bu da doÄal olarak piyasada yeniden yukarı yönlü bir trendin oluÅmasına yol açtı.” deÄerlendirmesinde bulundu.
Ergezen, özellikle Batı Afrika’nın kakao üretimi için oldukça önemli bir konumda bulunduÄunu vurguladı.
Batı Afrika’nın dünya kakao üretiminin yüzde yetmiÅini gerçekleÅtiren bir bölge olduÄunu aktaran Ergezen, Åunları kaydetti:
“Bu bölgede geçtiÄimiz sene özellikle rekolteye yönelik ciddi endiÅeler vardı. Bunun da en büyük sebebi hava koÅullarıydı. Hava koÅulları nedeniyle uzun zamandan sonra üretim açıÄı kakaonun, üretim açıÄı ve rekor seviyelere yükselmiÅti. Bu da fiyatların yükselmesine etki eden diÄer bir unsur. Bugün geldiÄimiz noktada ise yeniden Batı Afrika’da hava koÅullarının deÄiÅmiÅ olması burada üretime yönelik endiÅelerin tekrar artmasına yol açtı. Batı Afrika’da hava sıcaklıkları normalden daha sıcak devam ediyor. Daha kurak bir hava var Bu da özellikle aÄaç, kakao aÄaçlarının çiçeklenmesine ve rekoltenin azalacaÄına yönelik endiÅeleri yeniden artırdı. Bir de Åirketlerin özellikle küçük ölçekli çikolata Åirketlerinin kakao, ham maddesini bulmak için daha fazla fiyat ödemeye baÅlaması fiyatların yeniden rekor seviyeleri yükselmesine yol açtı.”
Ergezen, Åu ifadeleri kullandı:
“Genel olarak bakıldıÄında gelecek sezon için kakao üretiminin aslında nispeten daha fazla olması ve üretim açıÄının azalması bekleniyor. Bu da aslında gelecek fiyatlamasında bu seviyelerin çok da kalıcı olmayabileceÄini veya türbülansın çok fazla olabileceÄini gösteriyor. O yüzden yatırımcıların kakao fiyatlarında nispeten dikkatli olması gerek. Ãünkü bugün itibarıyla ciddi bir üretim açıÄı endiÅesi olsa bile gelecek sezon üretim verileri nispeten yüksek seyrediyor.”
Â