Yunanistan makamlarının tespiti sonucu kaçakçıların elinden kurtarılan ve Türkiye’ye ait olduÄu belirlenen Lidya medeniyetine ait 1055 sikke, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a Yunanistan’ın baÅkenti Atina’da teslim edildi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Atina’ya gerçekleÅtirdiÄi ziyaret kapsamında önce iki ülke arasında düzenlenen 5. Turizm Karma Komisyon Toplantısı’na katıldı.
Ersoy, toplantı kapsamında Yunanistan Turizm Bakanı Olga Kefaloyanni ile bir araya geldi.
Kefaloyanni ile düzenlenen ortak basın toplantısında konuÅan Ersoy, turizmin, ziyaretler aracılıÄıyla insanların birbirinin kültürünü, gündelik hayatını, gastronomisini ve tarihini deneyimlemesine olanak verdiÄine iÅaret etti.
Ersoy, “Kültür ve turizm, ikili ve çok taraflı iliÅkilerin geliÅtirilmesini ve milletlerin birbirlerini anlamasını kolaylaÅtıran, onları yakınlaÅtıran en etkili yumuÅak güç araçlarındandır.” dedi.
Yunanistan ile Türkiye arasındaki iÅbirliÄinin son yıllarda büyük ivme kazandıÄını ifade eden Ersoy, “Ä°ÅbirliÄi mekanizmalarının etkin bir Åekilde iÅlemesi sayesinde iki ülke arasındaki turist trafiÄinde kayda deÄer artıÅlar yaÅanmıÅtır.” diye konuÅtu.
Kefaloyanni de iki ülkenin, turizm alanında iÅbirliÄini artırmaya yönelik niyetini net bir Åekilde ortaya koyduÄuna dikkati çekerek, turizmin halkları yakınlaÅtıran bir köprü olduÄunu dile getirdi.
YUNANÄ°STAN, TÃRKÄ°YE’YE AÄ°T SÄ°KKELERÄ° Ä°ADE ETTÄ°
Ardından Bakan Ersoy, Atina Nümizmatik Müzesi’ne geçerek burada Yunanistan Kültür Bakanı Lina Mendoni ile bir araya geldi.
Burada Yunanistan’ın Kipi Sınır Kapısı’nda Yunan makamlarınca Åüphe üzerine yapılan bir aramada bulunan ve Türkiye’ye ait olduÄu tespit edilen M.Ã. 7’nci yüzyıldan M.Ã. 5’inci yüzyıla kadar süren tarih aralıÄında basılmıŠ1055 sikkenin teslimi için tören düzenlendi.
Ersoy, buradaki konuÅmasında, “Bu gümüŠsikke grubu, tarihte ilk madeni parayı basan Anadolu uygarlıÄı Lidyalılara ait olan; ayrıca Tarsus, Side, Aspendos ve Soli-Pompeiopolis gibi Åehirlerde basılan örnekleri içeriyor ve Åimdi bu güzel iÅbirliÄi sayesinde ait oldukları topraklara dönüyorlar.” dedi.
Bakan Ersoy, Türkiye ve Yunanistan’ın 2013’te “Kültür VarlıÄının YasadıÅı Ä°thali ve Ä°hracının, Transitinin ve Mülkiyet Transferinin Yasaklanması ve Ãnlenmesine Ä°liÅkin” ikili anlaÅma imzaladıÄını hatırlatarak, “Bugün iadesi gerçekleÅtirilen sikkeler vesilesiyle bu iÅbirliÄinin sonuç verdiÄini görmek çok deÄerlidir ve ülkelerimiz adına ciddi bir kazanımdır. Bunu korumak ve güçlendirmek adına Yunanistan ile daha yakın iÅbirliÄi mekanizmaları ve kurumlar arası iletiÅim kanalları oluÅturmak için çalıÅmaya devam edeceÄiz.” diye konuÅtu.
Yunanistan’ın Türkiye’ye teslim ettiÄi 1055 sikkenin, uzmanlar tarafından yapılan inceleme sonucu Anadolu kökenli olduÄunun belirlendiÄini dile getiren Ersoy, bu bilgiler ıÅıÄında Türkiye’nin iade talebinde bulunduÄunu belirtti.
Ersoy, UNESCO SözleÅmesi hükümleri ve iki ülke arasındaki ikili anlaÅma çerçevesinde yürütülen adli sürecin tamamlanmasıyla sikkelerin Türkiye’ye iade edilmesine karar verildiÄini anlattı.
Yunanistan’dan Türkiye’ye ilk defa bir eser iadesi gerçekleÅtiÄine dikkati çeken Ersoy, sözlerini Åöyle sürdürdü:
“Ãlkelerimizin tarih ve medeniyet zenginliÄini korunmak adına ortaya koyduÄumuz bu güçlü iÅbirliÄiyle çok önemli bir eÅiÄi geçtiÄimizi düÅünüyorum. Zira, nice medeniyetin köken ve geçiÅ coÄrafyası olan ülkelerimiz, insanlıÄın binlerce yıllık hafızasını topraklarında muhafaza ediyor ve bizler varisi olduÄumuz bu mirası korumak için kültür varlıÄı kaçakçılıÄı gibi çok ciddi bir tehditle sürekli mücadele ediyoruz. Tehdit ortak olunca onun üstesinden gelmek için tarafların da ortak bir duruÅ sergilemesi, bundan ödün vermeden güçlü bir iÅbirliÄi halinde olması gerekiyor. Türkiye ve Yunanistan olarak bu farkındalıÄa sahip olduÄumuzu; gerekli adımları atacak irade ve kararlılıÄı taÅıdıÄımızı bugün burada bir kez daha herkese göstermiÅ oluyoruz. Bu titiz ve suçla mücadeleye odaklı örnek yaklaÅımı bütün pazar ve geçiŠülkelerinden görmek en büyük temennimizdir.”
Ersoy, kültürel mirasın korunmasının bütün ülkeler için öncelikli bir amaç olması ve bu amaç doÄrultusunda sonuç odaklı uluslararası koordinasyon ve iÅbirliÄi tesis edilmesi gerektiÄini belirtti.
ELGÄ°N MERMERLERÄ°NÄ°N YUNANÄ°STAN’A Ä°ADESÄ°
“BoÄazköy Sfenksi’nin Almanya’dan iadesinde” Yunanistan’ın Türkiye’ye destek verdiÄini söyleyen Ersoy, “Türkiye olarak biz de aynı hassasiyet ve adalet anlayıÅıyla Parthenon (Elgin) Mermerleri konusunda Yunanistan’a destek vermeye devam ediyoruz. Bu muazzam eserler, kendisini var eden kültürün asli sahibi olan insanlara, Yunan halkına teslim edilmeli, ait olduÄu topraklara dönmelidir. Bir araya gelmiÅ haliyle Parthenon Mermerleri’ni Yunanistan’da birlikte ziyaret edeceÄimiz günlerin en kısa sürede gelmesini içtenlikle temenni ediyorum.” ifadesini kullandı.
Mendoni de Yunanistan’ın da tarihi eser kaçakçılıÄının maÄduru ülkelerden biri olduÄunu belirtti.
Tüm tarihi eserlerin ait oldukları topraklara geri dönmesi gerektiÄini vurgulayan Mendoni, “Dolayısıyla, tarihi eserleri ait oldukları ülkeye teslim etmemiz nedeniyle bugün çok büyük bir sevinç yaÅıyoruz.” dedi.
Mendoni, Ä°ngiltere’de bulunan, Yunanistan’a ait Elgin Mermerlerinin Yunanistan’a iadesi için Türkiye’nin verdiÄi destek için teÅekkür etti.
Bakan Mendoni, Türkiye ve Yunanistan’ın tarihi eser kaçakçılıÄıyla mücadelede iÅbirliÄini de sürdüreceÄini ifade etti.
Törenin ardından Mendoni, Türkiye’ye ait olduÄu belirlenen Lidya medeniyetine ait 1055 sikkeyi Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy’a teslim etti.