Hazine ve Maliye BakanlıÄı, yeni yılda yürürlüÄe girecek düzenlemelerle dijital uygulamalarını daha da yaygınlaÅtıracak.
AA muhabirinin yaptıÄı derlemeye göre, 2012 yılından bu yana elektronik fatura uygulamasına dahil olma zorunluluÄu bulunan mükellefler ile Türk Ticaret Kanunu’nun ilgili hükümleri kapsamında baÄımsız denetime tabi Åirketlerin e-Defter uygulamasına dahil olmaları zorunlu tutuluyor.
Bu kapsamda yaklaÅık 720 bin mükellefin defterleri elektronik ortamda iÅleniyor.
Bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin tamamı 1 Ocak 2025’ten itibaren e-Defter uygulamasına dahil olacak. Söz konusu mükelleflerin defterleri elektronik ortamda tutulacak.
YürürlüÄe girecek uygulamayla, yaklaÅık 1 milyon yeni mükellefin e-Defter tutması öngörülüyor. Bu sayede kaÄıt, yazıcı ve noter masrafları gibi maliyetlerden tasarruf edilebilecek.
e-Fatura ve e-ArÅiv Fatura sistemine dahil olmayan mükellefler, yeni yıldan itibaren vergiler dahil 3 bin lirayı aÅan faturaları, 1 Ocak 2026’dan itibaren de tutar sınırı olmadan tüm faturaları elektronik ortamda düzenleyecek.
Yeni yılda gider pusulasının ıslak imza yerine tarafların bilgilerinin elektronik ortamda ya da iletiÅim araçları yoluyla doÄrulanabilmesine de imkan saÄlanacak.
YURT DIÅINA ÃIKIÅTA “BASILI HARÃ PULU” DÃNEMÄ° SONA ERECEK
Yurt dıÅına çıkıŠharcı ödemelerinde de yeni dönem baÅlayacak. Buna göre, 1 Ocak 2025’ten itibaren harcın fiziki olarak pul alınarak ödenmesi uygulaması sona erecek.
Bu yılın sonuna kadar geçerli olan 500 lira üzerinden alınmıŠyurt dıÅına çıkıŠharç pulları 10 Ocak 2025’e kadar geçerli olacak.
âââââââYurt dıÅına çıkıŠharcı, Gelir Ä°daresi BaÅkanlıÄının Dijital Vergi Dairesi ve mobil uygulamalarıyla yetkili bankaların internet bankacılıÄı ve mobil bankacılık uygulamaları aracılıÄıyla yatırılmaya devam edilecek.
Bakanlıkça, yeni yıldan itibaren yürürlüÄe girecek Åekilde ticari veya serbest meslek faaliyetleri yönünden mükellefiyeti olanların gerçek hasılatlarının tespitine yönelik vergi güvenlik müessesi de oluÅturuldu. Bu mükelleflerin günlük hasılat tutarları, bir ayda 3’ten, bir takvim yılında ise 12’den az olmamak kaydıyla yapılacak yoklamalarla tespit edilebilecek. Düzenleme, kurumlar vergisi mükelleflerine de uygulanacak.
Yoklamalar sonucu, belirlenen hasılatlar üzerinden mükelleflerin beyan ettiÄi tutarlar kıyaslanacak. Aradaki farkın yüzde 20’den fazla olması durumunda mükellefler izaha davet edilecek. Yoklama yapılacak mükellefleri belirlemek için risk analizleri yapılacak.
Ayrıca, yeni yıldan itibaren mal ve hizmet alanlarına iliÅkin gerçek kiÅilere yapılan ödemeler üzerinden CumhurbaÅkanınca belirlenen sektör ve faaliyet konuları dikkate alınarak vergi tevkifatı yapılması öngörülüyor. Böylece vergi güvenliÄinin saÄlanması ve kayıt dıÅılıÄın azaltılması amaçlanıyor. CumhurbaÅkanına vergi kesintisine tabi ödemeler için faaliyet konuları, ödeme türleri, sektörler, iÅ grupları ve iÅ nevileri itibarıyla ayrı ayrı veya birlikte oran belirleme yetkisi de veriliyor.
YÃNETIM KURULU ÃYELERÄ°NÄ°N ÃCRET DÃZENLEMESÄ° DE UYGULAMAYA GIRECEK
Yönetim kurulu üyeliklerine iliÅkin ücret düzenlemesi de yeni yılda yürürlüÄe girecek uygulamalar arasında yer alıyor. Ãzel veya kamu ayrımı olmadan her statüdeki kurum ve kuruluÅun yönetim, denetim, tasfiye ve danıÅma kurulu üyeliÄinde, komisyon, heyet, komite ile benzeri organlarında görev alanlara, kurum içi ve dıÅı ayrımı yapılmadan bu görevlerinden sadece biri için ücret ödenebilecek.
Yürütülen görevler nedeniyle huzur hakkı, ücret, ikramiye gibi her ne ad altında olursa olsun bir ayda yapılabilecek ödemelerin net tutarı 108 bin gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçemeyecek. Sermayesinin yarıdan fazlası kamuya ait tüm ortaklıklar ile kamunun pay ve temsil hakkı olan kurum ve kuruluÅlara atananlar da uygulama kapsamında olacak.