Bakanlıktan edinilen bilgilere göre, GÄ°B’in çalıÅmalarıyla, dilekçe verilmesi, fatura ve makbuz gibi belgelerin düzenlenmesi, beyanname verilip ödemelerin yapılması ve tebligat iÅlemleri baÅta olmak üzere birçok hizmet artık dijital ortamda veriliyor.
Mükellef olmak isteyenler vergi dairesine gitmeden Dijital Vergi Dairesi üzerinden verebildikleri dilekçeyle iÅlemlerine baÅlayabiliyor. Vergi dairesine yönelik tüm dilekçeler elektronik olarak verilip, sonuçlar da yine bu ortamda öÄrenilebiliyor.
GÄ°B, diÄer kamu kurumlarıyla yapılan entegrasyonlar sayesinde mükelleflerin ilave bildirim yükümlülüklerini de ortadan kaldırıyor. Ticaret siciline yapılan iÅe baÅlama, Åube açılıÅı ve kapanıÅı gibi birçok baÅvuru Ticaret BakanlıÄından elektronik ortamda alınıyor, böylece mükelleflerin bu iÅlemler için ayrıca vergi dairesine dilekçe vermesine gerek kalmıyor.
Ä°ÅLETMELER PEK ÃOK MALÄ°YETTEN TASARRUF EDÄ°YOR
Mükellefler tüm beyannamelerini elektronik ortamda verip vergilerini de çevrim içi ödeyebiliyor. Yılda yaklaÅık 120 milyon beyanname elektronik ortamda verilirken, yaklaÅık 200 milyon ödeme Dijital Vergi Dairesi, e-Devlet uygulaması ve anlaÅmalı bankaların çevrim içi kanalları üzerinden alınıyor.
Defter tutmakla yükümlü olan küçük ve orta ölçekli iÅletmelerle serbest meslek erbapları, defterlerini ücretsiz kullanıma sunulan Defter-Beyan Sistemi üzerinden elektronik ortamda tutuyor. Böylece iÅletmeler, noter tasdik ücreti, kırtasiye, arÅiv gibi birçok maliyetten tasarruf ediyor.
Basit usule tabi olan mükelleflerin kayıtları da ücretsiz olarak söz konusu sistemde tutulurken, sistemi 2,5 milyondan fazla mükellef kullanıyor. Bu kayıtlara istedikleri zaman istedikleri yerden ulaÅabilen mükellefler, otomatik hazırlanan beyannamelerini de sistem üzerinden verebiliyor.
Bilanço esasına göre defter tutan mükellefler, defterlerini yılbaÅından itibaren e-Defter uygulaması ile elektronik ortamda tutabilecek. Bu mükellefler, noter tasdiki, yazıcı, toner, kırtasiye ve arÅiv masrafları gibi milyonlarca liralık harcamadan kurtulacak.
Yürütülen çalıÅmalarla, hemen hemen tüm faturalar artık elektronik ortamda düzenleniyor ve ilgililerine de yine elektronik olarak gönderiliyor. Elektronik düzenlenen fatura bilgileri mükellefler ve mali müÅavirlerle paylaÅılarak muhasebe ve beyan süreçleri de kısaltılıyor.
POSTA MASRAFINDAN 9 MÄ°LYAR LÄ°RA TASARRUF
GeliÅtirilen e-Tebligat uygulamasıyla mükellefler, GÄ°B’nin yanı sıra 8 farklı kamu kurumunun da tebligatlarına elektronik ortamda ücretsiz eriÅebiliyor. 9,7 milyon kiÅi tarafından kullanılan e-tebligat uygulamasıyla bugüne kadar sadece posta masrafından 9 milyar liradan fazla tasarruf saÄlandı. Gönderilen SMS ve e-postalar ile tebligatlardan anında haberdar olan kullanıcılar, Dijital Vergi Dairesi ya da GÄ°B Mobil üzerinden tebligatlarına ulaÅabiliyor.
Verginin yanı sıra yurt dıÅına çıkıŠharcı, tapu, pasaport, kimlik ve sürücü belgesi harcı gibi birçok ödeme de Dijital Vergi Dairesi ve GÄ°B Mobil üzerinden gerçekleÅtirilebiliyor. Bu ödemeler, ilgili kurumlarla anlık olarak elektronik ortamda paylaÅılıyor. Böylece bir yandan bürokratik süreçler kısaltılırken, bir yandan da mükelleflerin uyum maliyetleri ortadan kaldırılıyor.
Dijital Vergi Dairesi’ndeki “mali bilgilerim” alanı üzerinden tüm vatandaÅlar kira, ücret ve deÄer artıÅı kazancı gibi gelirlerini, eÄitim ve saÄlık harcamalarını, sigorta bilgilerini, araç alım-satım ve bankalardaki hesap bilgilerini paylaÅarak iÅlemlerinde bu bilgilerden faydalanılmasını saÄlıyor.
HÄ°ZMET KALÄ°TESÄ° ARTIYOR
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet ÅimÅek, konuya iliÅkin deÄerlendirmesinde Gelir Ä°daresinin dijitalleÅen hizmetleriyle bürokratik süreçleri ortadan kaldırırken hizmet kalitesini artırdıÄına iÅaret ederek, “Maliye BakanlıÄı yaptıÄım 2010 yılında hiçbir mükellefin fiziken vergi dairesine gelmek zorunda olmadıÄı bir dijitalleÅme seviyesine ulaÅmayı hedeflemiÅtik ve Türkiye Yüzyılı hedefi doÄrultusunda yürütülen çalıÅmalarla bu seviyeye geldik.” dedi.
Mükelleflerin vergi dairelerine gitmeden neredeyse tüm iÅlemlerini ev ya da ofis ortamında tamamlayabileceklerini belirten ÅimÅek, Åunları kaydetti:
“‘Türkiye’nin Dijital Gelir Ä°daresi’ vizyonu ile çalıÅmalarını sürdüren BaÅkanlık, vergisel yükümlülüklerin hızlı, kolay ve etkin Åekilde yerine getirilebilmesini temin etmek için birçok uygulamayı devreye aldı. Vergiye uyumlu mükelleflere kolaylık saÄlamak amacıyla her türlü dijital uygulamayı devreye alıyor, mükelleflerimize zaman ve paradan tasarruf saÄlıyoruz. Vergi dairelerindeki süreçleri yapay zeka ve robotik otomasyonla sonuçlandırıyor, bu sayede insan unsuruna gerek olmadan iÅlem sürelerini kısaltılıp hizmet kalitesini artırıyoruz. Teknolojinin sunduÄu tüm imkanlardan faydalanarak mükelleflerimizin iÅlemlerini kolaylaÅtırmak için çalıÅmalarımızı sürdüreceÄiz.”