İstanbul büyük deprem bekliyor. Sıklıkla bu riske dikkat çeken uzmanlardan biri de İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Afet Yönetim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu. Kadıoğlu, beklenen büyük depremde en büyük risk altında olan bölgeleri açıklarken Marmara Denizi kıyısındaki bölgeleri ve özellikle dolgu alanlarını işaret etti. Peki depreme hazırlık konusunda ne yapmalı? Her şeyi devletten beklemenin yeterli olmadığını savunan Kadıoğlu, “Afete hazırlığı önce toplum kendine görev edinmeli. Halkın artık bazı şeyleri dikkate alması lazım” dedi. Olası İstanbul depremi için “büyük kıyamet” ifadesini kullanan Kadıoğlu, yapılması gereken hazırlıklar konusunda evdeki eşyaların sabitlenmesi, ilk yardım bilgisi, yangın söndürme, aile afet planı, mahalle yardımlaşması, toplanma noktaları gibi noktaların altını çizdi.
BU BÖLGELERDE YAÅIYORSANIZ RÄ°SK BÜYÜK
RÄ°SKLÄ° YAPILARI Ä°NCELEDÄ°, ÇEVRE SAKÄ°NLERÄ° Ä°LGÄ° GÖSTERDÄ°
Prof. Dr. Mikdat KadıoÄlu, Ãsküdar Kuzguncuk’taki mahallelerde riskli ve tehdit unsuru oluÅturan yapıları inceledi. Mahallelerde depreme karÅı hasarlı yapıların tespiti ve çözümü için Åehir risk avcılıÄı ve Åehir risk analizi yapmak ve farkındalık oluÅturmak için hayata geçirilen eÄitim programına çevre sakinleri de ilgi gösterdi.
“HALKIN ARTIK BAZI ÅEYLERÄ° DÄ°KKATE ALMASI LAZIM”
Ä°stanbul’daki mahallelerde depreme karÅı çalıÅmaların yapılması gerektiÄini belirten KadıoÄlu Åunları söyledi: “Bugün burada Kuzguncuk Mahallesi’nde, ‘VatandaÅ Bilimi’ örneÄi olarak; Åehir risk avcılıÄı, Åehir risk analizi yapmak amacımız. Bu, mahalleliyi burada yaÅayanları, etrafındaki sokakta ve caddedeki riskleri bina ve yerde bütün kent mobilyası olsun, binaların kendisi, binaların yüzeyindeki tabelalar, sokaktaki mazgallar gibi eksikleri ve güzellikleri, doÄru örnekleri belirlemeyle ilgili bir bilinçlendirme çalıÅması bu. Bunun aslında Türkiye’nin her tarafında, özellikle de Marmara depremini, büyük bir depremi bekleyen Ä°stanbul’da yapılması lazım. VatandaÅın, sokaÄında yaÅadıÄı yerdeki eksikleri, yanlıÅları görmesi, bunu hem kendi tekrarlamaması hem de bunu yerel yönetimlerle birlikte çözmeyi öÄrenmesi gerekiyor. Biz Åimdi sokakta yürürken, dolaÅırken çoÄu zaman çoÄu Åeyin farkına varmıyoruz.
Gündelik koÅuÅturmada yürürken anlamıyoruz. Bakıyoruz görmüyoruz. O yüzden böyle bilinçlendirerek, risklerin farkındalıÄını yaratmak ve sonra da oturup bunları kim çözecek? Nasıl yapacaÄız? Bunu iÅte belediye, valilik, bakanlık gibi yönlendirme yapmak için Marmara Bölgesi’nde ve Türkiye’de mahalleli kendi yaÅadıÄı, sokaÄında, caddesinde mahallesinde riskleri görmek. Bunları afete dönüÅmeden, tehlike ortaya çıkmadan; mesela bugün biz dolaÅırken çürümüŠbalkonlar gördük, balkonun altından insanlar geçiyor. Bu balkon çöküp kimseyi öldürmeden bunun için tedbir almak, bunun için bir yere müracaat etmek lazım.
Belediyeden baÅlayarak valilik, tarihi eserler müdürlüÄü. Halkın riski görüp çözüm için ilgililere doÄru bir baÅvurması gerekiyor. Halkın artık bazı Åeyleri dikkate alması lazım. Ãünkü bu bizim mahallemizde toplum tabanlı afete hazırlık, toplumun duyarlılıÄıyla baÅlıyor ve kendi sokaÄında, mahallesinde temizlikle baÅlıyor ve herkes sokaÄını temizlerse Åehrimiz, mahallemiz temizlenecektir.”
“ÅÄ°MDÄ° BÄ°Z Ä°STANBUL’DA BÜYÜK KIYAMETÄ° BEKLÄ°YORUZ”
Ä°stanbul’da beklenen olası depreme karÅı alınması gereken tedbirlere deÄinen KadıoÄlu, “Biliyorsunuz Ä°stanbul da küçük kıyameti yaÅamıÅtı, Marmara’daki depremle. Åimdi biz Ä°stanbul’da büyük kıyameti bekliyoruz. Bu büyük kıyameti beklerken bir yandan hazırlık yapmamız gerekiyor. Burada çeÅitli Åekillerde hazırlık yapabiliriz. Binamızın saÄlamlıÄına bakarız. Evimizdeki eÅyaları sabitleyip sabitlemediÄimize bakarız. Afete karÅı hazırlıÄımız nedir, ne tür malzemelerimiz var. Ä°lk yardım biliyor muyuz, yangın söndürmeyi biliyor muyuz, aile afet planımız var mı. Ondan sonra sokaÄa çıkıp, konu komÅu birbirimize afette yardımcı olabilecek miyiz?