Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Deniz Kılıç, SMILE lazer tedavisiyle ilgili bilgi verdi. âSon 30 yıldır geliÅen teknolojiyle kornea lazer yöntemleri de oldukça evrimleÅmiÅtirâ diyen Doç. Dr. Kılıç, âHatta bu son dönemde SMILE yönteminden robotik cerrahi platformda kullanılmaya baÅlanmıÅtır. Bu robotik platform sayesinde hastalarımız daha konforlu bir ameliyat süreci geçirmektedir. Daha hızlı bir lazer iÅlem süresi olmaktadır. Aynı zamanda ertesi günden itibaren normal hayatına dönmektedirâ dedi.
âMÄ°YOPÄ°, HÄ°PERMETROPÄ° VE ASTÄ°GMATÄ°ZM GÃNÃMÃZDE ÃOK SIKLAÅTIâ
Göz kırma kusurlarının miyopi, hipermetropi, astigmatizm olarak sınıflandırabileceÄini belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kılıç, âBu üç durumda da hastalarımız görme bulanıklıÄı Åikayetiyle bize geliyor ve bulanık, çatallı görme Åikayetlerini anlatıyor. Miyopi, hipermetropi ve astigmatizm günümüzde çok sıklaÅmıÅtır. Genetik risk faktörleri nedenleri arasında olabilmektedir. Aynı zamanda bu hastalarımız genellikle dijital ekran baÅında çalıÅan kiÅilerdir. Ãzellikle son yıllarda kapalı ortamdaki ofis Åartları da miyopinin artmasına sebep olmaktadır. Ãyle ki 2050 yılında, dünya nüfusunun yarısı miyopi olacak diye tahmin ediyoruz” diye konuÅtu.
âLAZER TEDAVÄ°SÄ°NDE HASTANIN GÃZ NUMARASININ SON BÄ°R YILDIR DEÄÄ°ÅMEMÄ°Å OLMASI GEREKÄ°Râ
Hastaların bulanık görme Åikayetiyle baÅvurduklarını aktaran Doç. Dr. Kılıç, âBiz bu konuda kendilerine cerrahi ya da cerrahi dıÅı yöntemlerden bahsediyoruz. Cerrahi olmak isteyen yani kalıcı bir görme yetisine sahip olmak isteyen hastalarımız için gerekli testlerimiz var. En baÅta göz kuruluÄu testi yapıyoruz. Arkasından kornea ve retina muayenesi yapıyoruz. Gerekli sistemik hastalıkları var mı sorguluyoruz. En sonda da gebelik var mı yok mu diye sorduktan sonra cerrahi yöntemler hakkında bilgi veriyoruz. Lazer uygunluk testlerinde en baÅta yaÅın uygun olması gerekir. Hastanın 18 yaŠüstünde olması gerekir. Son 1 yıl içinde göz numarasının deÄiÅmemiÅ olması gerekir. Korneanın Åekli, yapısı ve kalınlıÄı ameliyat için uygun olması gerekmektedir. Son olarak da retina muayenesini yapıldıktan sonra hastamıza yöntemler hakkında bilgi veriyoruzâ dedi.
âGÃZE DARBEYE AÃIK GÃREVLERDE ÃALIÅANLAR Ä°ÃÄ°N GÃVENLÄ° ÅEKÄ°LDE YAPABÄ°LÄ°YORUZâ
SMILE yönteminde, önceki jenerasyonlara kıyasla hastaların iyileÅme süresinin çok daha hızlı olduÄunu vurgulayan Doç. Dr. Kılıç, âPeki, bu ne anlama geliyor? Hastalar ameliyattan bir gün sonra spor, banyo yapabiliyor, yüzmeye gidebiliyor ve hatta boks yapabiliyor. Bu yöntemde, önceki jenerasyonlarda olduÄu gibi kornea iyileÅme süresi oldukça kısalmıŠdurumda. Aynı zamanda görme rehabilitasyonu da çok kısa oluyor. Yani ertesi günden itibaren görüŠbaÅlıyor ve bir hafta içerisinde net bir görüÅe ulaÅabiliyor. Boks, tekvando gibi yakın dövüŠsporlarıyla ilgilenenler, göze darbeye açık görevlerde çalıÅan askerler, polisler veya güvenlik görevlileri gibi meslek sahipleri için oldukça güvenli bir Åekilde yapabiliyoruz. Bu yeni yöntemde, yalnızca 2 milimetrelik bir kornea kesisi yapılıyor ve gözlük numarasını düzeltmek için gereken çok küçük bir parça kornea içinden çıkarılıyorâ diye konuÅtu.
Doç. Dr. Kılıç sözlerine Åöyle devam etti:
âEÄer hastamızda korneasında herhangi bir problem yoksa, yaÅı uygunsa ve gözle ilgili baÅka bir sorunu bulunmuyorsa, bu yöntem yüzde 99âun üzerinde güvenli bir yöntemdir. Ayrıca, yüzde 99âun üzerinde de etkinlik oranına sahiptir. Burada etkinlik derken numara açısından bahsetmiyoruz, görme kalitesinin artmasından söz ediyoruz. Güvenli olduÄundan bahsederken ise gelecekte korneada herhangi bir patoloji çıkmamasından bahsediyoruz.â
âBU SÄ°STEMLE GÃZ KURULUÄU RÄ°SKÄ°NÄ° DAHA DÃÅÃRMÃÅ DURUMDAYIZâ
âSMILE lazer cerrahisinin dezavantajları oldukça düÅük seviyededirâ diyen Doç. Dr. Kılıç, âÄ°lk ve ikinci jenerasyon yöntemlerle kıyaslandıÄında, göz kuruluÄu riski daha yüksekti ama bu sistemle göz kuruluÄu riskini daha da düÅürmüŠdurumdayız. Ä°lk jenerasyonlarda epitel iyileÅmesinde zaman zaman bozulmalar yaÅanabiliyordu. Ancak SMILE yönteminde, korneanın en üst tabakasına herhangi bir iÅlem yapılmadıÄı için iyileÅme sürecinde herhangi bir sorun görülmemektedirâ ifadelerini kullandı.
‘GÃRME KUSURLARINI KALICI BÄ°R ÅEKÄ°LDE DÃZELTMEK Ä°STEYENLER GEREKLÄ° TESTLERÄ° YAPTIRMALI’
Görme kusurlarını kalıcı bir Åekilde düzeltmek isteyen hastaların öncelikle gerekli testleri yaptırması gerektiÄini vurgulayan Doç. Dr. Kılıç, âUzman bir görüŠalması gerekmektedir. Ayrıca, hangi yöntemin ne kadar avantaj ve dezavantaj sunduÄunu öÄrenmeleri oldukça önemlidir. Ãzellikle yakın dövüŠsporlarıyla ilgilenen hastalarımız için SMILE yöntemini güvenle önermekteyiz. Günümüzde dijital ekran kullanımının artması ve ofis ortamlarında uzun süre çalıÅılması, miyopi ve astigmatizmin ilerlediÄini bilmekteyiz. Böyle bir durumda hastalarımız miyopi ve astigmatın kalıcı tedavisini düÅünüyorsa mutlaka uzman görüÅüne baÅvurmalarını tavsiye ederim. Uzman deÄerlendirmesi sırasında korneal topografi haritalarının titizlikle incelenmesi ve hangi yöntemin avantajlı ya da dezavantajlı olduÄunun detaylı Åekilde tartıÅılmasını özellikle öneririzâ ifadelerini kullandı.
âKAPALI ALAN KORKUSU OLAN HASTALARIMIZ Ä°ÃÄ°N DAHA KONFORLU BÄ°R SEDYE TASARLANDIâ
Tedavinin cerrahi esnasında, çok farklı bir platform kullanmaya baÅladıklarını belirten Doç. Dr. Kılıç, âBu yeni platform sayesinde lazer iÅlem süresi yaklaÅık 10 saniye kadar kısaltıldı. Ayrıca, kapalı alan korkusu olan hastalarımız için daha konforlu bir sedye tasarlandı. Bunun yanı sıra, sistemdeki cihazın yazılımları yükseltilerek iris tanımlama eklendi. Bu sayede belirli 1°’de astigmatı düzeltme imkanı saÄlanmıŠoldu. Cerrahi iÅlem sonrasındaki avantajlara gelecek olursak, hastalar ameliyattan 24 saat sonra gündelik hayatlarına dönebilmektedir. Ãzellikle yüzme, spor, koÅu, banyo yapma ve makyaj gibi aktiviteleri rahatlıkla gerçekleÅtirebiliyorlar. Bu durum, ekran karÅısında çalıÅan hastalarımız ya da ertesi gün iÅine veya sahneye dönmesi gereken sinema sanatçılarımız gibi kiÅiler için görsel rehabilitasyon süresini büyük ölçüde kısaltmaktadır” dedi.
Â
Â