laÅtırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir UraloÄlu, Åam ve Halep havalimanlarında gerekli tespitleri yaptıklarını belirterek, “Ä°lk etapta Åam Havalimanı’nı ayaÄa kaldırmayla ilgili Devlet Hava Meydanları Ä°Åletmesi (DHMÄ°) Genel MüdürlüÄü ile beraber bir vaziyet alacaÄız.” dedi.
UraloÄlu, Anadolu Yayıncılar Federasyonu’nun programı kapsamında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bakan UraloÄlu, Suriye ile ilgili açıklamalarda bulunarak, Bakanlık olarak ulaÅtırmanın ve iletiÅimin tamamında varlık gösterdiklerini kaydetti.
UraloÄlu, “BulunduÄumuz coÄrafya gerçekten kıymetli. Bizim coÄrafyamızı bilmeyen bir insana haritamızı gösterirseniz gerçekten en kıymetli yer Türkiye diyecektir. Sadece 4 saatlik uçuÅla 67 ülkeye, yaklaÅık 1,5 milyar insana ulaÅabiliyoruz. 51,2 trilyon dolar Gayri Safi Milli Hasıladan, yıllık 12,5 trilyon dolar ticaret hacminden bahsediyoruz böyle bir coÄrafyadayız.” diye konuÅtu.
“77 Ä°LÄ° BÃLÃNMÃÅ YOLLARLA BÄ°RBÄ°RÄ°NE BAÄLADIK”
Türkiye’nin altyapısını jeopolitik konumunun getirdiÄi avantajlara göre Åekillendirdiklerini kaydeden UraloÄlu, Åu ifadeleri kullandı:
“2002 yılında sadece 6 bin 101 kilometre bölünmüŠyolumuz vardı. Bugün 29 bin 700 kilometreye çıkardık. Sadece 6 tane ili birbirine baÄlıyorduk, bugün 77 ili bölünmüŠyollarla birbirine baÄladık. O günkü Åartlarda Türkiye’deki araç sayısı yaklaÅık 8 buçuk milyon ve Åehirler arasındaki ortalama hız yaklaÅık 40 kilometre saat. Bugün araç sayısı yaklaÅık 30 buçuk milyona geldi. 31 milyona yaklaÅtı. Åehirler arasındaki yolda ortalama hızımız 90 kilometre civarında siz düÅünün. EÄer biz bunları yapmamıŠolsaydık bugün nerede olurduk?”
Demir yolu yatırımları hakkında da bilgi veren Bakan UraloÄlu, “Cumhuriyetin ilk yıllarında da ciddi bir hamle oldu. Sonra komple bir tarafa bırakıldı, AK Parti hükümetlerimizle beraber oraya el attık. Ãlkemizi Avrupa’da 6., dünyada 8. hızlı tren iÅletmecisi yaptık, 2 bin 251 kilometre hızlı demiryolu yaptık. Mevcut demir yollarımızı da komple elden geçirdik diyebilirim.” diye konuÅtu.
Hava yollarında da 2002’de 26 olan aktif havalimanı sayısını 58’e çıkardıklarını kaydeden UraloÄlu, “Dile kolay, bakın, 2002 yılında 34 milyon olan yolcu trafiÄi geçen sene 213 milyon olarak gerçekleÅtirildi. Bu sene 231 milyonla muhtemelen kapatacaÄız. Sabiha Gökçen Havalimanı, yani orada kargalar mı uçacak diye konuÅtuÄumuz havalimanı, geçen sene 36 milyonla tamamladı. Bu sene 38-40 milyonlarla tamamlamıŠolacaÄız. Sadece Ä°stanbul Havalimanı’nda 80 milyonu görmüŠolacaÄız bu sene.” dedi.
Ä°NTERNET HIZI
Türkiye’deki internet hızına da deÄinen Bakan UraloÄlu, “Ãok teknik terimlere girmeden, bir kere, fiber kabloları aÅaÄı yukarı 580 bin kilometreye çıkardık, 600 bin kilometrelere çıkardık. Bir sokaÄın baÅına kadar getiriyoruz ya da caddenin baÅına kadar getiriyoruz. Ä°ki, bütün caddede dolaÅtırabiliyoruz. Ãç, ev giriÅine kadar getirebiliyoruz. Eski binaların neredeyse tam tamamı bakır kaplama bir kere orada otomatikman hız düÅüyor. Bir de Åu andaki bütün bu söylediklerimi dikkate aldıÄımızda yanlıŠhatırlamıyorsam 80 megabit kadar bir hıza ortalama hizmet edebilecek durumdayız ama abonelerin, abone Åartları ve istekleri aÅaÄı yukarı 35-40 megabit seviyesinde. Yani talep de bu noktada yeterli deÄil. Dolayısıyla biz internet noktasında çok istediÄimiz hızda deÄiliz eleÅtirilerine muhatap kalıyoruz ama gerçek durumunun bu olduÄunu söylemek isterim.” deÄerlendirmesinde bulundu.
“SURÄ°YE’NÄ°N HER ÅEYE Ä°HTÄ°YACI VAR”
Bakan UraloÄlu, Türkiye ve dünya gündemindeki Suriye hakkında da açıklamalarda bulundu.
Suriye’nin her Åeye ihtiyacı olduÄunu anlatan Bakan UraloÄlu, Åunları kaydetti:
“6 Åubat depremlerinden sonra aileler önce yakınlarını nasıl çıkarır, nasıl defneder, vesaire, bununla uÄraÅıyor. Sonra bir çadıra nasıl girebilir, sonra bir konteynere nasıl girebilir? Sonra da eve. Åimdi o çadırları gezerken bizim arkadaÅlarımızdan bir tanesi oradaki bir bacımıza Åöyle bir soru sordu: ‘Abla bir Åeye ihtiyacınız var mı?’ Cevap Åu: Ãadırda olanın neye ihtiyacı olmaz? Cevap bu kadar ve mükemmel bir cevap. Åimdi Suriye’de olanın neye ihtiyacı olmaz? Yani her Åeye ihtiyacı var gerçekten. Ä°lk etaptaki aldıÄımız bilgiler bunlar.”
“ÅAM VE HALEP HAVALÄ°MANLARINDA GEREKLÄ° TESPÄ°TLERÄ° YAPTIK”
Bakan UraloÄlu, ulaÅtırma konusuna iliÅkin ise Åu bilgileri verdi:
“5 tane havalimanı var Suriye’de. 2 tane havalimanı ön plana çıkmıŠve son zamanlara kadar da iÅletilen havalimanları. Åam ve Halep. Åam Havalimanı’nda geçen sene 100 bin civarında bir yolculuk olmuÅ. Ä°stanbul Havalimanı’nın iÅte 5-6 saatlik seyahat trafiÄi. Halep’te 50-60 bin civarında bir seyahat olmuÅ. Bir ekip gönderdik. Åam ve Halep havalimanlarında gerekli tespitleri yaptık. Bir kere hiçbir radar sistemi yok. Bizim cep telefonlarından takip ettiÄimiz hava radar uygulaması var. DüÅünün, o cep telefonu aplikasyonundan yönetmeye çalıÅıyorlarmıÅ.”
Bakan UraloÄlu, 1990’lı yıllardaki tüplü bilgisayarların söz konusu havalimanlarında kullanılmaya devam edildiÄi bilgisini de paylaÅtı.
UraloÄlu, “DoÄru dürüst bu x-ray cihazları, dedektörler doÄru dürüst hiçbir Åey yok. Pistlerde ciddi eskimeler var ve Åu anda oradaki ilk yapılan Åam ve Halep seferi tamamen pilotların inisiyatifiyle yapılmıÅ. Yani görerek Åartlarda hiçbir sistem olmaksızın yapıldı, onun için arkadaÅlarımız bir tespit yaptı. Bir eylem planı ortaya koyduk.” dedi.
UraloÄlu, ilk etapta Åam Havalimanı’nı ayaÄa kaldırma ile ilgili DHMÄ° Genel MüdürlüÄü ile vaziyet alacaklarını kaydederek “Orada Türkiye’den çıkıp Hicaz’a kadar giden demir yollarının parçaları var. Oralarda belli bir bütünün parçaları olarak uzun zamandır çalıÅtırılmadıÄını biliyoruz. Hızlıca tespiti yapıp demir yolu bütünlüÄünü yine Åam’a kadar ilk etapta saÄlama ile ilgili bir vaziyet alacaÄız. 2009-2010’larda oraya yolcu trenlerini uÄurlamıÅız, bir yolculuk yapmıÅız. Orada bir altyapı var. Bazı bölgelerde, mesela Irak’ta, demir yollarının raylarını sıfırdan demir olarak çalınıp satıldıÄını biliyoruz Suriye’de de bununla karÅılaÅabiliriz.” diye konuÅtu.
“YIKILAN KÃPRÃLERÄ°MÄ°ZÄ° TAMÄ°R ETTÄ°ÄÄ°MÄ°ZÄ° SÃYLEYEBÄ°LÄ°RÄ°M”
Terör operasyonlarını anımsatan Bakan UraloÄlu, “Suriye’deki iç dinamiklerde olsun, M4 kara yolu hem M5 kara yolu hep konuÅuldu. Yani bir kara yolu ülkenin siyasetinde bu kadar etki edebilecek durumda. Onun için o kara yollarında da durum nedir? Onlara bir vaziyet ediyoruz ama Türkiye’nin operasyon yaptıÄı bölgeleri zaten biliyoruz ve oralarda da birçok iÅ yaptıÄımızı söylemek isterim, özellikle kara yolları noktasında. Karayolları Genel MüdürlüÄümüzün eliyle olsun. Yine Milli Savunma BakanlıÄımızın eliyle olsun. Orada birçok iÅ yaptıÄımızı birçok yıkılan köprüleri tamir ettiÄimizi söyleyebilirim.” ifadelerini kullandı.
“SURÄ°YE HABERLEÅME NOKTASINDA TÃRKÄ°YE’NÄ°N 20-30 YIL GERÄ°SÄ°NDE”
Suriye’nin haberleÅme açısından Türkiye’nin 20-30 yıl gerisinde olduÄunu ifade eden Bakan UraloÄlu, birçok noktada cep telefonu ile iletiÅimin saÄlanamadıÄını kaydetti.
UraloÄlu, “Bunlarla ilgili gerekli tespitleri yapacaÄız ve biz Bakanlık olarak bunları hayata geçirmeye çalıÅacaÄız ki orada dediÄim gibi her Åeye ihtiyaç var. Yani bir para basımı ya da Suriye’nin parasının ne olacaÄından düÅünün. Mesela Suriye’nin parasının Rusya tarafından basıldıÄını biliyor muydunuz? DüÅünün, bir ülkenin parasını bir baÅka ülke basıyor. Åu anda Afrika’da birçok ülkenin de benzer konumda, bazı geliÅmiŠülkelerin onların paralarını basıyor. Türkiye bu noktada da muhtemelen oraya bir destek verme noktasında olacak.” diye konuÅtu.
“LÄ°MANLARININ NEREDEYSE HÄ°Ã GELÄ°ÅMEDÄ°ÄÄ°NÄ° BÄ°LÄ°YORUZ”
Suriye’nin Akdeniz’e açılan önemli bir kapı olduÄunu kaydeden UraloÄlu, “Limanlarının neredeyse hiç geliÅmediÄini biliyoruz. Oralara muhtemelen belli yatırımların yapılması noktasında tespitlerimiz ve gayretlerimiz olacak. Tabii, bir Deniz Yetki AnlaÅması, muhtemelen, hani yapalım diye DoÄu Akdeniz’deki çıkarlarımızın korunması ve Mavi Vatan konusunda günü geldiÄinde orada ilgili kurumlarımız vaziyet alacaktır. Ticaret noktasında esasında Åam’ın Suriye’nin bir tarihi var. Onu yeniden canlandırma adına biz de elimizden geleni yapacaÄız.” ifadelerini kullandı.
Böyle bir anlaÅmanın hem Suriye’nin hem Türkiye’nin etkinlik ve yetkinliÄini artıracaÄını belirten UraloÄlu, “Oradaki petrol ve hidrokarbon arama noktasında, uluslararası hukuku da dikkate alarak, her türlü yetkiyi iki ülke olarak paylaÅmıŠoluruz ya da geniÅletmiÅ oluruz. Tabii, orada öncelikle bir otoritenin kurulması lazım. Bakın orada memurların maaÅlarının verilmesi lazım. Silahlı grupların silah bırakması ile ilgili gündem var. Bu, kesinlikle gündemde olur ama bugünün gündemi olduÄunu söylersek çok doÄru olmaz.” dedi.
Â