Ä°Å dünyası Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulunun (PPK) yaklaÅık iki yıl aradan sonra politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 250 baz puan düÅürerek yüzde 50’den yüzde 47,50’ye çekmesini memnuniyetle karÅıladı.
Ä°stanbul Ticaret Odası (Ä°TO) BaÅkanı Åekib Avdagiç faiz indirimine iliÅkin yaptıÄı deÄerlendirmede, indirim kararının ekonomide öngörülebilirliÄi saÄlayan, 2025’e girerken faiz planlamalarının düÅüŠyönünde yapılabilmesine yönelik beklentileri karÅılayan bir hamle olduÄunu ifade etti.
Finansman koÅullarının iyileÅmesinin, yatırım ve üretime katkı verecek en önemli unsur olacaÄını kaydeden Avdagiç, “Fonlama maliyetlerinin yüksekliÄi yatırım ve ticaretin önünde engel. Bu süreçte finansmanı üretime ve yatırıma yönlendirecek seçici bir kredi mekanizması tesis edilmesi son derece önemli.” diye konuÅtu.
Avdagiç, 2025’te finansman koÅullarının enflasyon, faiz ve kur kanalındaki geliÅmelerin bütününe göre ÅekilleneceÄini aktararak, “Ä°Å dünyası olarak bu üçlü arasında bir denge kurulacaÄına eminiz.” dedi.
Türkiye Ä°hracatçılar Meclisi (TÄ°M) BaÅkanı Mustafa Gültepe de “Ä°hracatçılar olarak mart ayından bu yana yüzde 50’de tutulan politika faizinde indirim zamanının artık geldiÄini düÅünüyorduk. Merkez Bankası da bu yönde adım attı.” ifadelerine yer verdi.
Gültepe, 2025’e girmeden faizin 250 baz puan indirilmesini memnuniyetle karÅıladıklarının altını çizerek, “Yatırım yapmak isteyen ya da iÅletme sermayesi zayıflayan firmalarımız için faizlerin makul seviyelere indirilmesi çok önemli. Piyasaya da moral olacaÄını düÅündüÄüm indirimlerin enflasyondaki gerilemeye paralel olarak sürmesini arzu ediyoruz.” deÄerlendirmesinde bulundu.
“FÄ°NANSA ERÄ°ÅÄ°M VE YATIRIM ORTAMI AÃISINDAN ÃOK ÃNEMSÄ°YORUZ”
Anadolu Aslanları Ä°Å Adamları DerneÄi (ASKON) Genel BaÅkanı Orhan Aydın ise yılın ikinci yarsından bugüne ekonomik göstergelerin faizlerin düÅmesi noktasında sinyal verdiÄini ve Merkez Bankasının da 250 baz puan indirimle bu doÄrultuda adım attıÄını kaydetti.
Aydın, faizlerin düÅmesini finansa eriÅim ve yatırım ortamı açısından önemsediklerini ve bu kararın piyasalara moral olacaÄını vurgulayarak, “Merkezin para politikasındaki kararlı duruÅu, yurt içi talepte dengeleme, reel olarak deÄerlenen Türk liramız, cari açıÄın milli gelire oranının yüzde 5,5’ten 1’e gerilemesi, ülke risk primimizin düÅmesi, rezerv düÅüklüÄünün endiÅe kaynaÄı olmaktan çıkması, dıŠkaynak maliyetinin yüzde 30 düÅmesi ve 2025 yılı enflasyonunun yarı yarıya düÅecek öngörüsü bizi bu beklentiye itmiÅti.” Åeklinde konuÅtu.
Ãzellikle iç piyasada yılın ikinci yarısından itibaren ekonomi verilerinde güzel haberler aldıklarını belirten Aydın, Åunları aktardı:
“Merkezin faiz düÅürmesini gevÅeme olarak deÄil, ekonomik aktivitelerdeki toparlanma eÄilimine paralel, moral kaynaÄı teÅkil edeceÄini düÅünüyoruz. Bu baÄlamda 250 baz puan düÅüŠenflasyon tarafında güzel haberler geldikçe daha da düÅmeye devam edecektir. Alınan bu kararı takdirle karÅılıyor, 2025 yılının ülkemiz için hayırlı olmasını diliyoruz.”
“250 BAZ PUANLIK Ä°NDÄ°RÄ°M BÄ°R BAÅLANGIÃTIR”
Asrın Ä°Åinsanları DerneÄi (ASRÄ°AD) Genel BaÅkanı Cemil Yıldız ise faiz indirim döneminin baÅlamasını ümit verici bulduÄunu ve devamının gelmesini beklediklerini söyledi.
Ãlkenin uzun zamandır yüksek enflasyon ve yüksek faiz baskısı altında zor zamanlar yaÅadıÄını bildiren Yıldız, “Bu konulardaki yüksek oranlar, özellikle sabit gelirli insanlar için hayatı fevkalade zorlaÅtırmaktaydı. Enflasyon ve faiz yükseklikleri fiyatlandırma davranıÅlarını da çok ciddi Åekilde etkilemiÅ ve kontrolsüz bir dönemin yaÅanmasına sebep olmuÅtu.” ifadelerini kullandı.
Yıldız, ekonomi yönetiminin dezenflasyon politikalarını uygulamaya koyduÄu günden bu yana devreye giren politikaların zorunlu olarak yeni daralmalara sebebiyet verdiÄini hatırlatarak, sözlerini Åöyle tamamladı:
“Yıl sonunda 2025 yılı için belirlenen bazı rakamlar enflasyonun kontrol altına alınma yolunda adım atıldıÄını göstermektedir. TCMB’nin yılın son PPK toplantısı kararında açıkladıÄı 250 baz puanlık indirim bir baÅlangıçtır. Bu noktada kritik tavır, bu baÅlanan sürecin devam ettirilmesi iradesinin gösterilmesidir. BaÅka gerekçeler yüzünden bu politika gevÅetilirse iÅte o zaman ödenen büyük bedellerin de boÅa gitme riski olacaktır. Buna fırsat verilmemelidir.”
Â