Küresel salgın Covid-19 pandemisinin üzerinden 4 yıl geçti. Türkiyeâde ilk vaka 11 Mart 2020âde görüldü. Dünya SaÄlık Ãrgütü (WHO) Covid-19 nedeniyle yaklaÅık 15 milyon kiÅinin hayatını kaybettiÄini bildirdi. Salgın, BM Genel Kurulu tarafından, ders çıkarmak, gelecekte oluÅabilecek saÄlık krizlerine önlem almak ve farkındalık oluÅturmak için â27 Aralık Uluslararası Salgına Hazırlık Günüâ olarak ilan edildi. Covid-19 pandemisinin dünyanın saÄlık krizlerine karÅı ne kadar kırılgan olduÄunu gözler önüne serdiÄini aktaran Biruni Ãniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servis uzmanı Dr. ÃÄr. Ãyesi Gültekin Akyol, âSalgınları önlemenin ve etkilerini azaltmanın en etkili yolu, güçlü saÄlık sistemleri inÅa etmek ve toplumda bu konuda farkındalık yaratmaktırâ ifadelerini kullandı.
 AKYOL: GÃNÃMÃZDE HIZLA ARTAN NÃFUS, YENÄ° SALGINLARIN ORTAYA ÃIKMA OLASILIÄINI ARTIRIYOR
Salgınların yalnızca insan saÄlıÄını deÄil ülkelerin ekonomik ve sosyal yapısını da derinden etkilediÄini söyleyen Dr. ÃÄr. Ãyesi Akyol, sözlerine Åöyle devam etti:
 âSalgınlar, tarih boyunca insanlıÄı derinden etkiledi. Ä°spanyol Gribi, Ebola, COVID-19 ve kuÅ gribi gibi küresel salgınlar yalnızca saÄlık sistemlerini deÄil, ekonomileri, toplumsal yapılarını ve bireylerin yaÅamlarını alt üst etti. Bu nedenlerde dolayı her yıl 27 Aralık günü âUluslararası Salgına Hazırlık Günüâ olarak kutlanıyor. Bu özel gün, salgınların yıkıcı etkilerini azaltmak, toplumları bilinçlendirmek ve gelecekte benzer krizlerle daha etkili bir Åekilde mücadele etmek için küresel iÅ birliÄini teÅvik etmeyi amaçlıyor. Covid-19 pandemisi, dünyanın saÄlık krizlerine karÅı ne kadar kırılgan olduÄunu bir kez daha gözler önüne serdi. GeliÅmiÅ ya da geliÅmekte olan ülkeler fark etmeksizin, küresel toplumun salgınlara karÅı hazırlıklı olmaması nedeniyle saÄlık sistemleri çöktü, ekonomik kayıplar arttı ve milyonlarca insan hayatını kaybetti. Ancak bu tür krizler yalnızca geçmiÅte yaÅanan olaylar deÄil; günümüzde hızla artan nüfus, ÅehirleÅme, çevresel tahribat ve küreselleÅme, yeni salgınların ortaya çıkma olasılıÄını her geçen gün artırıyor.â
 GeleceÄi güvence altına almanın tek yolun bir sonraki salgın kapıyı çalmadan önce harekete geçmek olduÄunu da aktaran Dr. ÃÄr. Ãyesi Akyol, âSalgınları önlemenin ve etkilerini azaltmanın en etkili yolu, güçlü saÄlık sistemleri inÅa etmek ve toplumda bu konuda farkındalık yaratmak. Salgınlar yalnızca insan saÄlıÄını deÄil, ülkelerin ekonomik ve sosyal yapısını da derinden etkiliyor. Bu nedenle salgına hazırlık, bir maliyet kalemi olarak deÄil, gelecekteki büyük kayıpları önlemek için yapılan bir yatırım olarak görülmelidir. Ekonomik veriler, salgınlara hazırlıklı olmanın uzun vadede saÄlık ve ekonomik krizlere harcanacak kaynakları önemli ölçüde azalttıÄını gösteriyorâ diye belirtti.
 GÃRTEKÄ°N: HEMÅÄ°RELER, SAÄLIK HÄ°ZMETLERÄ°NÄ°N TEMEL TAÅLARINDAN BÄ°RÄ° VE SALGINLAR SIRASINDA ÃN SAFLARDA YER ALDI
 Biruni Ãniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi SaÄlık Bakım Hizmetleri Müdürü Kadriye Gürtekin ise 27 Aralık Uluslararası Salgına Hazırlık Günüânün âÄ°lerde ortaya çıkabilecek herhangi bir salgına en erken ve en yeterli yanıtı verebilmek için hazırlık düzeyini yükseltmeâ amacıyla kutlandıÄını söyledi. Toplumların bilinçlendirilmesi, korunması ve saÄlıÄın devamlılıÄının sürdürülmesi için hemÅirelerin önemli rol düÅtüÄünü söyleyen Kadriye Gürtekin, salgında yaÅanan zorlukları da anlattı. Gürtekin sözlerine Åöyle devam etti:
 âHemÅireler, saÄlık hizmetlerinin temel taÅlarından biri ve salgınlar sırasında ön saflarda yer aldı. Salgın baÅladıÄında hastalara bakım saÄlama, enfeksiyon kontrol önlemlerini uygulama, temas takibi yapma ve salgının yayılmasını önleme gibi önemli görevleri üstlendik. Toplumda korku, endiÅe ve belirsizliÄin oluÅtuÄu sürede hastalara ve bakım hizmetlerinin yanı sıra psikolojik destek de saÄladık. HemÅirelik mesleÄi, salgınlar sırasında en ön cephede hastalıkla savaÅan mesleklerden birini oluÅturur. Ä°lan edilen bu özel günde saÄlıklı bir gelecek adına hayatını kaybetmiÅ tüm saÄlık çalıÅanlarını sevgiyle anıyoruz.â
Â