Gençlere büyük tuzak, e-sigara sokakta kapış kapış

E-sigaralar yasak olmasına rağmen, pasajlardaki çekmecelerde, dükkanların arka raflarında ve internet üzerinden satılıyor. En az sigara kadar bağımlılık yapan bu ürünü kullananlar, bir bağımlılıktan diğerine geçiş yapıyor. Dahası her yıl 8 milyon insan, tütün ürünlerinden etkileniyor. Kamuoyuna sigarayı bırakma yöntemi olarak lanse edilen bu ürünler, göründükleri kadar masum değil. Öyle ki sigara ile aynı zararı veren e-sigara ürünleri, kalp atım dengesini bozarak, kalp ve damarların stresini artırıyor. Yasaklı ürünler ayrıca kalbi besleyen damarları etkileyerek ölüme de neden olabiliyor.  

El altından satış yapan bir esnaf, ürünlerini böyle tanıttı.

BÄ°N TL’YE ZEHÄ°R

Türkiye’de, elektronik sigara tütün ürünü sayıldığı için, reklam yasağı kapsamında olup, 4207 Sayılı Kanun gereği internet gibi elektronik ortamlarda satılıp, kargo ile taşınamıyor. Tüm bu tedbirlere rağmen, internet veya diğer kaçak yollarla satış sonucu Türkiye’de de e-sigara kullanımı oldukça yaygın.

KADIKÖY’DEKÄ° MANZARA

Yasaların nasıl hiçe sayıldığını anlamak için soluğu Kadıköy’deki bir pasajda alıyoruz. ‘E-sigara’ dediğimiz anda, dükkanların arka taraflarına ya da çekmece içlerine bakmamız isteniyor. Çoğu esnaf, gizli şekilde bu ürünleri satıyor. Gençlerin ilgisini çekebilmek için de çilekli, mangolu, vanilyalı kokular tercih edilmiş. Çekim sayısı ve aromanın yoğunluğu arttıkça da fiyat yükseliyor. Ortalama rakamlar ise bin TL. Patlama ihtimalini sorduğumuz satıcılar, garanti vereceklerini kendilerinin de yıllardır bu üründen kullandıklarını söylüyor. Yasaklı ürünlerin 20 bin çekimlik olanları 800 TL iken, 18 bin çekimlik olanlar 700 TL, en uygunları ise 600 TL’den satılıyor. Ürünlerin bazıları ise likitli çalışıyor. Sıvı şekilli olanlara da duman performansı versin diye eklenen parça 200 TL’den başlıyor. 

BAĞIMLILIK YAPIYOR

Prof. Dr. Onur Noyan, e-sigara bağımlılığına da nikotin yoksunluğuna yönelik bir tedavi uygulandığını belirtirken, “E-sigaranın daha az zararlı olduğu düşünülüyor ancak bu yanlış. Sigarayı bırakmak için tıbbi destek şart” dedi. Sigaranın tütünün yakılarak nikotin açığa çıkardığını, e-sigaraların ise nikotini yaktığını ya da buharlaştırdığının ifade eden Prof. Dr. Noyan, her ikisinin de ortak özelliğinin bağımlılık yapması olduğunu söyledi. 

E-sigaranın zararlarına dikkat çeken Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Alptekin Çetin ise özellikle aromalı e-sigarada kullanıcının aroma tadını alırken aynı zamanda pek çok farklı zararlı kimyasalı ve beyin için en riskli bağımlılık yapıcı maddelerden biri olan nikotini vücuduna kabul ettiğinin altını çizdi.

Gençlere büyük tuzak, e-sigara sokakta kapış kapış - Resim : 2
Elektronik sigaranın aparatları.

65 BİN ÇOCUK

Göğüs Hastalıklarından Uzm. Dr. Nuran Gökbulut da, dünyada tütün ürünü kullanan 1.3 milyar kişinin yüzde 80’inin düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşadığını söyleyerek, “Dünyadaki çocukların yarısı tütün dumanına maruz kalmakta ve her yıl 65 bin çocuk pasif olarak tütün kullanımına bağlı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybetmekte” uyarısında bulundu.  

Kardiyolog Doç. Dr. Asım Enhoş ise elektronik sigaranın sanıldığı kadar masum olmadığını vurgulayarak, uzun dönem etkileri konusunda henüz yeterli bir veri bulunmadığını kaydetti.  Enhoş, “Ancak, kısa dönem etkileri üzerine yapılan araştırmalar, kalp sağlığı üzerinde ciddi yan etkiler gösterdiğini ortaya koymuştur. Elektronik sigaranın, normal sigaradan farklı olmayan nikotin içeriği, kalp hızını artırmakta ve damar büzüşmesine neden olmaktadır. Akciğerlerde oluşturduğu küçük partiküller, küçük hava yollarına ulaşarak daha ciddi tahribata yol açabilir ve akciğer sönmesi gibi sorunlara neden olabilir” ifadelerini kullandı.

[email protected]

Kaynak: Web Özel

Yorum yapın