TÃÄ°K’in 3 Eylül Salı günü açıklayacaÄı enflasyon rakamlarında beklentiler Åekillendi. Reuters’in düzenlediÄi ankette AÄustos ayında yüzde 61,7 olan yıllık enflasyonun baz etkisiyle yüzde 52.2’ye gerilemesi bekleniyor.
Tüketici Fiyatları Endeksi’nin (TÃFE) konutlarda kullanılan doÄalgaz zammının ardından AÄustos ayında aylık Yüzde 2.64 artması, baz etkisinin katkısıyla yıllık olarak düÅüÅünü sürdürmesi ve Yüzde 52.2 seviyesinde gerçekleÅmesi bekleniyor.
Reuters’ın dokuz ekonomistin katılımıyla gerçekleÅtirdiÄi ankete göre, enflasyonun 2024’ün sonunda ise Merkez Bankası’nın (TCMB) Yüzde 38 tahmininin üstünde Yüzde 42.95 seviyesinde gerçekleÅmesi bekleniyor. Yılsonu tahminleri bir önceki ankete göre sınırlı yükselse de anlamlı bir deÄiÅim göstermedi.
Ankette aylık tahminler Yüzde 2.15 ile Yüzde 3.1 arasında yer alırken yılsonu tahmin aralıÄı ise Yüzde 40 ve Yüzde 45 aralıÄında seyrediyor.
Yıl baÅında yapılan fiyat ayarlamaları ve asgari ücret zammının etkisiyle Ocak ve Åubat ayında TÃFE sırasıyla aylık Yüzde 6.7 ve Yüzde 4.53 artıŠgöstermiÅti. Mart ve Nisan ayında TÃFE görece yavaÅlasa da beklentilerin üzerinde seyretti ve aylık yaklaÅık Yüzde 3.2 arttı. Mayıs ayında ise TÃFE Yüzde 3.37 artarak yıllık bazda zirvesine ulaÅtı. Haziran ayında aylık fiyat artıÅları da Yüzde 2’nin altına düÅtü ve TÃFE yıllık olarak Yüzde 71.60 seviyesinde gerçekleÅti.
Temmuz ayında yıl ortasında sigara ve akaryakıt zamları baÅta olmak üzere vergi ve yönetilen fiyatlardaki artıŠsebebiyle enflasyon aylık hızlanarak Yüzde 3.23 arttı. Fakat yıllık enflasyon baz etkisiyle Yüzde 61.78’e geriledi.
AÄustos ayı itibariyle konutlarda kullanılan doÄalgazın fiyatına yaklaÅık iki yıldır ilk defa zam yapıldı. DoÄalgazın TÃFE’de aÄırlıÄı ile hesaplama yapan ekonomistler zammın enflasyona doÄrudan 0.65 puan yükseltici etkisi olacaÄını belirtti.
Â