Türk yurduna dev yatırım, “Karabağ” batının radarında

Azerbaycan’ın nihai zaferiyle sonuçlanan ve Karabağ’ın Ermenistan işgalinden kurtarılması ile son bulan 2. Karabağ Savaşı’nın 4. yıldönümü coşkuyla kutlandı. Azerbaycan bölgeyi anavatana bağlarken Avrupa Birliği’ne yakınlığıyla bilinen EU Reporter yayın organı da Bakü’nün hem Karabağ’da hem de Doğu Zengezur’daki yeni kalkınma planını masaya yatırdı. Azerbaycan büyük yatırımlarla, bölgeyi uluslararası bir merkez yapmaya kararlı.

DEV YATIRIM PROJESİ 

Azerbaycan’ın ‘Büyük Dönüş Programı’ adını verdiği girişimle birlikte iki bölgede de yeni bir kalkınma ve altyapı geliştirme planı devreye sokuldu. Toplam 17 bin km’lik alana sahip her iki bölgede de evler, kamu binaları ve endüstriyel alanlar gibi kritik üstyapı çalışmaları hızla yeniden başlatıldı. Yayın organı Ermenistan işgalinde iki bölgenin de “ilgisizlik dolayısıyla geri kaldığının” altını çizerken Bakü’nün iki ayrı ekonomik program çerçevesinde şu ana kadar bölgeye 10 milyar dolardan fazla yatırım yaptığını ifade etti. 

Karabağ’ın, Azerbaycan anavatan toprağına katılmasının ardından Bakü bölge için geniş kapsamlı bir kalkınma planı hazırladı.

ENDÜSTRİ HAMLESİ 

Program çerçevesinde 8 bin insan bölgeye geri dönerken ilk etapta 34 bin 500 aile için de yaşanılabilir bir alan yaratılacak. 2026 yılında bölgenin bütünüyle yeni ve modern bir kent ve endüstri merkezi haline getirilmesi de planlanıyor. Yine program dahilinde tarım, madencilik ve işyerlerinin açılarak bölge halkının refaha kavuşması için çalışmalara da devam ediliyor. Bölgede ayrıca iki endüstriyel bölgenin yakın zamanda tamamlanacağı da gelen bilgiler arasında. Yapılacak yatırımların 332 milyon Azeri manatı (yaklaşık 6 milyar 675 milyon Türk lirası) değerine ulaşması hedefleniyor.

TEŞVİK VERİLECEK

Hükümet kalkınma ve yatırımları teşvik etmek için de geniş kapsamlı bir vergi muafiyet paketi açıklamış durumda. Buna göre Karabağ’da iş yapmak isteyenler 10 yıl boyunca KDV, gümrük vergisi ve temettü geliri gibi vergi kalemlerinden muaf olacaklar. Toplam 500 milyon manatlık düşük faizli kredi havuzu oluşturulurken çalışanlar için sosyal sigorta destekleri sağlanıyor. Uzmanlık gerektiren meslek sahiplerine hali hazırda hükümet tarafından ek maaş desteği de sunuluyor. Yayın organı bu programlar sayesinde bölgede şu ana kadar 719 milyon manatlık özel yatırımın sağlandığının da altını çiziyor.

Türk yurduna dev yatırım,
Uluslararası Fuzuli Havalimanı da kalkınma programları dahilinde 2021 yılında yeniden uçuşlara açıldı.

BÖLGENİN İNCİSİ ŞUŞA

Hükümetin bölgesel kalkınma planları arasında, hidroelektrik gücünün 3 yılda dört katına çıkarılması, 803 hektarlık alanda güneş paneli oluşturulması, doğal güzellikleriyle ön plana çıkan iki bölgenin kültür ve turizm merkezi haline getirilmesi, Şuşa’nın uluslararası bir turizm merkezi haline getirilmesi de yer alıyor.

HAVALİMANI AÇILDI

Öte yandan hükümet kalkınma planı çerçevesinde 30 yıldır kullanılmayan ve 2021 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı Ä°lham Aliyev’in katıldıkları törenle yeniden işler hale getirilen Uluslararası Fuzuli Havalimanı’nı da kalkınma planı çerçevesinde uçuşlara açılmış durumda.

[email protected]

 

Kaynak: Web Özel

Yorum yapın