Hazine ve Maliye BakanlıÄınca hazırlanan Kurumlar Vergisi Genel TebliÄi’nde yapılan deÄiÅiklikle yerel asgari kurumlar vergisinden istisna ve indirimlere kadar birçok baÅlıkta düzenlemeye gidildi.
BakanlıÄa baÄlı Gelir Ä°daresi BaÅkanlıÄınca hazırlanan “Kurumlar Vergisi Genel TebliÄi’nde DeÄiÅiklik Yapılmasına Dair TebliÄ” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüÄe girdi.
Buna göre, mükelleflerin ödeyecekleri kurumlar vergisi, beyan ettikleri kazancın indirim ve istisnalar düÅülmeden önceki tutarının yüzde 10’undan aÅaÄı olamayacak.
Hesap dönemi takvim yılı olan mükelleflerin 2025 yılı ve izleyen vergilendirme dönemlerinde elde edilen kazançlarına, özel hesap dönemine tabi olan mükelleflerin ise söz konusu takvim yılında baÅlayan özel hesap dönemi ve izleyen vergilendirme dönemlerinde elde edilen kazançlarına asgari kurumlar vergisi uygulanacak.
Geçici vergi dönemlerinde de asgari kurumlar vergisi hesaplaması yapılacak.
YENI IÅE BAÅLAYANLARDAN 3 YIL ASGARÄ° VERGÄ° ALINMAYACAK
Yeni iÅe baÅlayanlardan 3 yıl asgari vergi alınmayacak. Mevcutta yatırım teÅvik belgesi olan mükelleflerin hakları korunacak.
DeÄiÅiklikle, bazı istisna ve indirimler kapsam dıÅı bırakıldı. Ä°Åtirak kazançları, emisyon primi, teknokent kazançları ve serbest bölge kazanç istisnaları ile AR-GE ve tasarım indirimleri kapsam dıÅında olacak.
Yatırım fon ve ortaklıklarının gayrimenkul gelirleri asgari vergiye tabi tutulacak, gayrimenkul gelirleri dıÅındaki istisna kapsamındaki gelirleri asgari vergiye tabi olmayacak.
YAP-IÅLET-DEVRET MODELÄ° Ä°LE ELDE EDÄ°LEN KAZANÃLARA YÃZDE 30Â KURUMLARÂ VERGÄ°SÄ°Â UYGULANACAK
Türkiye’nin büyük yatırımlarından elde edilen kazançlara da artırımlı kurumlar vergisi uygulanacak. Bu vergi oranı reel sektör için yüzde 25, banka ve finans kurumlarında yüzde 30, ihracat yapan firmalarda yüzde 20, halka açık Åirketlerde yüzde 23, imalatçılarda yüzde 24 olacak.
Banka ve finans kurumlarında olduÄu gibi yap-iÅlet-devret modeli ile kamu özel iÅbirliÄi projeleri kapsamında elde edilen kazançlardan yüzde 25 yerine yüzde 30 kurumlar vergisi alınacak.
Fon ve ortaklıklarının kazançlarının tamamı kurumlar vergisinden istisna tutuldu. Bu kapsamda 1 Ocak 2025’ten itibaren elde edilecek kazançlar için bu istisna kar daÄıtım Åartına baÄlanıyor. Ä°stisnadan faydalanılabilmesi için gayrimenkul gelirlerinin yüzde 50’sinin daÄıtılması gerekecek. Böylece, istisna kazancın yüzde 50’si ortaklara daÄıtıldıÄında kar paylarını alanlardan gelir ve kurumlar vergisi alınacak.
SERBEST BÃLGELERDEKÄ° ÃRETÄ°M FAALÄ°YETLERÄ°NDEN ELDE EDÄ°LEN KAZANÃLAR
Halen serbest bölgelerdeki üretim faaliyetlerinden elde edilen kazançların tamamı, üretilen ürünlerin yurt içine ya da yurt dıÅına satılıp satılmadıÄına bakılmaksızın kurumlar vergisinden istisna tutulacak. Bu kapsamda söz konusu tarihten itibaren elde edilen kazançlardan baÅlamak üzere istisna sadece ihracat gelirleri ile sınırlandırılacak. Böylece yurt içine yapılan satıÅlardan elde edilen kazançlardan vergi alınacak.
Düzenlemeyle kurumların, giriÅim sermayesi yatırım fonu katılma payları ile giriÅim sermayesi yatırım ortaklıklarının hisse senetlerinden elde edilen gelirlere saÄlanan istisna hariç olmak üzere diÄer yatırım fonlarından elde ettikleri gelirlere yönelik saÄlanan kurumlar vergisi istisnası 15 Temmuz 2023 itibarıyla kaldırıldı. Bu tarihten önce elde edilen fon katılım belgeleri itfa edilene veya elden çıkarılana kadar istisnadan faydalanılmaya devam edilecek.
Ayrıca taÅınmaz satıÅlarından elde edilen kazançlara tanınan kurumlar vergisi istisnası da aynı tarihte kaldırıldı. Yine bu tarihten önce elde edilen taÅınmazlar için Åartları dahilinde istisnadan faydalanılmaya devam edilecek ancak istisna oranı yüzde 50 yerine yüzde 25 olarak uygulanacak.
TaÅınmazlara iliÅkin kazanç istisnası kaldırıldıÄından, taÅınmazların kısmi bölünme kapsamında vergisiz devirleri de 1 Ocak 2024 itibarıyla kaldırıldı.
YURT DIÅIÂ KURUMLARA VERÄ°LEN BAZÄ° HÄ°ZMETLERE YÃZDE 80 KAZANÃ Ä°NDÄ°RÄ°MI SAÄLANDI
Ä°hracat kazançlarına kurumlar vergisi oranı 1 puan indirimli olarak uygulanıyorken, deÄiÅiklikle ihracat yapan kurumların münhasıran (özel olarak) ihracattan elde ettikleri kazançlarına bu vergi oranının 5 puan indirimli uygulanması saÄlandı.
Ä°malatçı veya tedarikçi kurumların, dıŠticaret sermaye Åirketleri veya sektörel dıŠticaret Åirketleri üzerinden gerçekleÅtirdikleri ihracat faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları için de 5 puanlık vergi indirimine gidildi.
DeÄiÅiklikle 1 Ocak 2023’ten itibaren elde edilen yurt dıÅına verilen mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kayıt tutma, çaÄrı merkezi, ürün testi, sertifikasyon gibi bazı hizmetler ile yabancılara verilen eÄitim ve saÄlık hizmetlerinden elde edilen kazançların tamamının, beyanname verilme tarihine kadar Türkiye’ye transfer edilmesi Åartı getirildi. Bu kazançlar üzerinden beyannamede indirim konusu yapılabilecek oran da yüzde 50’den yüzde 80’e yükseltildi.
KATILIM FÄ°NANS KEFALET ANONÄ°M ÅÄ°RKETÄ°Â KURUMLARÂ VERGÄ°SÄ°NDEN MUAF OLDU
Düzenlemeyle iÅ merkezi Türkiye’de bulunmayan anonim veya limitet Åirket niteliÄindeki yabancı kurumların ödenmiÅ sermayesinin en az yüzde 50’sine sahip olan ve iÅtirak edilen kurumdan elde edilen kar payı niteliÄindeki kazancı, elde edilen hesap dönemine iliÅkin kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar Türkiye’ye transfer eden kurumların söz konusu kazançlarının yüzde 50’si kurumlar vergisinden istisna tutuldu.
Ayrıca katılım bankalarının ortaÄı olduÄu ve katılım bankacılıÄı ilke ve esaslarına uygun her türlü finansman için kefalet vermek amacıyla kurulan Katılım Finans Kefalet Anonim Åirketi, bu faaliyetleri dolayısıyla kurumlar vergisinden muaf oldu.
Ä°Åtirak eden Åirketin iÅtirak ettiÄi veya iÅtirak edilen Åirketin iÅtirak eden Åirketi devraldıÄı durumlarda, hisse ve pay alımı dolayısıyla yapılan ve devir sonrasına tekabül eden finansman giderlerinin, devralan Åirkette indirim konusu yapılmasına imkan tanındı.
DeÄiÅiklik kapsamında yatırım teÅvik belgesi bazında yapılan yatırım harcamasına yatırıma katkı oranının uygulanmasıyla belirlenen tutarın yüzde 10’luk kısmı, kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken ayı takip eden 2’nci ayın sonuna kadar talep edilmesi Åartıyla, özel tüketim vergisi ve katma deÄer vergisi hariç olmak üzere tahakkuk etmiÅ diÄer vergi borçlarından terkin edilerek kullanılabilecek.