Pasifik’te sular ısınıyor, Çin kıyılarında büyük savaş

Dünyanın saygın düşünce kuruluşları arasında yer alan Lowy Enstitüsü, ‘2024 Asya Güç Endeksi’ni yayınladı. Rapora göre Çin, son yıllardaki yatırım ve silahlanma projeleri ile ABD’nin; Asya-Pasifik’teki askeri gücünü yakalamış durumda. Rusya bölgede en büyük güç kaybına uğrayan ülke durumundayken, Japonya ise en hızlı yükselen askeri ve diplomatik ülke konumunda. Raporda ayrıca olası bir ABD-Çin savaşının “Çin kıyılarında çıkacağı” da belirtiliyor. 

Lowy’nin raporuna göre ABD ile Çin arasındaki olası bir savaş Çin’in doğusu ya da güneyindeki kıyı hattında gerçekleşecek.

ABD GÜÇ KAYBETTİ 

Lowy Enstitüsü’nün raporundaki en belirgin vurgu ABD’nin bölgede artık askeri, diplomatik ve ekonomik anlamda tek güç olmadığı yönünde. Bölgede ABD’ye birçok alanda yaklaşan ve bazı kriterlerde önüne geçen ülke ise Çin. Rapora göre Çin; olası bir savaş durumunda ABD’den daha hızlı mobilize olup, daha uzun süre mücadele edebilecek güce ulaşacak. Raporda, Çin’in güç platosuna vardığı da ifade edilirken, bu durum için “Nüfusun azalması, dev iç borçlanma, ekonomik büyümenin yavaşlaması ve inşaat sektörünün durgunlaşması” denildi. 

SAVAŞ ÇİN KIYILARINDA

ABD’nin ise askeri alanda bölgenin en dinamik ülkesi olduğu bilgisine yer verilen raporda Birleşik Devletler’in Çin’i “her alanda rakip olarak görmesi” sonucu olası bir çatışma riskinin her geçen yıl daha da yükseldiği vurgulandı. Rapordaki bilgilere göre ABD ve Çin arasında olası bir çatışma yaşanması yüksek bölgeler ise Güney Çin Denizi, Doğu Çin Denizi, Güney Doğu Asya ve Tayvan Boğazı olarak sıralanıyor Çağırıcı analizlerin yer aldığı dokümanlarda ayrıca Rusya’nın bölgede hemen hemen her alanda gücünün zayıfladığı, ülkenin mali ve askeri kaynaklarını Ukrayna’daki savaşa ayırmasının bu duruma sebebiyet verdiğine dikkat çekiliyor. 

Pasifik'te sular ısınıyor, Çin kıyılarında büyük savaş - Resim : 2
Rapor, askeri varlığını arttıran Hindistan’ın da bölgedeki tek bağımsız güç olarak yükseldiğinin altını çizmekte.

ARABULUCU ÜLKE JAPONYA

Rapordaki bilgilere göre bölgede “ağır ancak emin adımlarla yükselen ülke” ise Avustralya. Ülkenin yeni savunma anlaşmaları imzalaması, askeri gücünü arttırması ve diplomasiyi kullanması dolayısıyla Asya-Pasifik’teki “en istikrarlı ülke” olduğunun altı çizilmekte. Avustralya gibi askeri ve diplomatik alanda yükselen bir başka güç ise Japonya.

Japonya’nın artık bölgenin “ekonomik gücü” olarak değil “diplomatik ve askeri güçlerinden birisi” olarak algılandığına değinilen raporda “Tokyo, Asya-Pasifik’in barış arabulucusu haline gelmiş durumda” ifadesine yer verildi.

BAĞIMSIZ GÜÇ HİNDİSTAN

Rapordaki yoruma göre Çin’in Asya-Pasifik genelinde riskli askeri manevralar ve tehditkar ekonomik kararlar alması karşısında okyanus ülkeleri de Pekin’e karşı birleşmeye başlamış durumdalar. Bunun en büyük istisnası ise Hindistan. Dünyanın en büyük nüfusuna sahip olan ülkenin askeri yayılması ve yurtdışında açtığı askeri üslerle birlikte “bağımsız bir güç olarak davrandığı” ancak kaynaklarını henüz bu amaca kanalize edemediği iddiası da analizlerde yer almakta. Raporda diğer ülkelerle kıyaslandığında bölgede en hızlı büyüyen ülkenin ise Endonezya olduğunun altı çizilmekte.

[email protected]

 

Kaynak: Web Özel

Yorum yapın