İlan vurguncuları iş başında! Görmeden kapora vermeyin

Konut satışlarında artış ivmesi başlarken, simsarlar da gözünü vatandaşın cebine dikmiş durumda. Türkiye genelinde Eylül ayında toplam 140 bin 919 konut satışı gerçekleştirilirken, satışlar, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 37 oranında arttı. Böylelikle Aralık 2022’den bu yana en yüksek satış rakamı görüldü. Okulların açılmasıyla kiralık daireler için de hareketlilik yaşanırken, piyasadaki bu artış eğilimi sahte ilan sorununu yeniden gündeme getirdi. Emlak piyasasındaki spekülasyonları gidermek ve sahteciliğin önüne geçmek için 15 Eylül’den itibaren uygulamaya konulan doğrulanmış logolu ilan sistemine rağmen, boş durmayan simsarlar, sahte ilanlara yatırılan kapora ücretlerini cebine indirmeye devam ediyorlar. Vurgunculuk ise genelde ucuz görünen ilanlar üzerinden yürütülüyor. 

Şişli ilçesinde faaliyet gösteren ABN Emlak yetkilisi Bülent Altıparmak ise şu anda semtin merkezi yerlerinde yeni yapılmış depreme dayanıklı 1+1 ve 2+1 dairelerin 50 ila 70 bin TL aralığında olduğunu söylüyor. 

GÖRMEDEN ÖDEMEYİN 

Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü, tüketicilerin sahte ilanlar konusunda dikkatli olmaları gerektiğini belirtirken, son günlerde simsarların boş durmadığına dikkat çekiyor. Yaşanan bu soruna karşı, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren yetki doğrulaması yapılmadan ilan verilemeyeceğini dile getiren Özlü, şunları söylüyor: “Emlak fiyatları şişti bunun nedeni de sahte ilanlar.”Sahte ilanlar ile tüketicilere tuzak kurulurken, kapora hırsızlığı yapılıyor. Maalesef sahte dolandırıcılar internette kol geziyor. Emlak alacak veya kiralayacak kişiler,  gayrimenkulü görmeden kopara yatırmamalı.”

UCUZ Ä°LANLARA DÄ°KKAT!

Gayrimenkul fiyatları ve piyasadaki hareketlilik sonrası sahte ilanların arttığına dikkat çeken Avukat Elvan Kakıcı Şimşek ise “Gerçekte olmayan konuta dair bilgilerin yer aldığı ilanlar üzerinden kapora vurgunculuğu yapılıyor. Bu tuzağa en çok ucuza ev kiralamak isteyenler düşüyor. Dolandırıcılar, kapora ödendikten sonra ilanı kaldırıp, telefon hattını iptal ediyor. Birçok vatandaş, hakkını savcılık ya da tüketici hakları derneklerine başvurarak arıyor “ ifadelerini kullandı.

YETKİ DOĞRULAMASI ŞART

Vatandaşların dolandırıcılardan korunmak için dikkat etmesi gerekenleri de sıralayan Şimşek, “Vatandaşların, gerek satılık gerekse kiralık olsun mutlaka taşınmazları yerinde görmelerini tavsiye ediyoruz. Bazı ilan örneklerine baktığımızda bunların sahada karşılığı net bir şekilde görünmüyor. Bunu yapan işletmelerin hepsi yetki belgesi almış işletmeler değil. Tüketicilerin yetki belgeli emlak işletmelerini tercih etmelerini, bu işletmelerden hizmet aldıklarında sıkıntı yaşıyorlarsa mutlaka Ticaret Bakanlığı’nın sistemi üzerinden şikayet etmeleri gerekiyor” dedi.

İlan vurguncuları iş başında! Görmeden kapora vermeyin - Resim : 2
Gayrimenkul uzmanı Rıdvan Akgün ise özellikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerin merkezi semtlerinde kira fiyatlarının hız kesmeden yükseleceğini söylüyor. 

RAKAMLAR UÇUŞA GEÇTİ

Öte yandan 2024 yılı için konut satış sayısının en fazla olduğu iller ise sırasıyla; Ä°stanbul 13 bin 25,  Ankara 6 bin 866, Ä°zmir 4 bin 361olarak sıralanıyor. “Endeksa” platformu verilerine göre,  Ä°stanbul’un kira fiyatları geçtiğimiz yıla göre yüzde 46 artarken, en düşük kira rakamı bile en düşük emekli maaşının üzerine çıkmış durumda. Kadıköy, Beşiktaş ve Sarıyer’de ortalama kira rakamları 35 bin TL’yi geçerken, en düşük kiralık dairelerin olduğu Esenyurt’ta bile kira fiyatlarının 13 bin 800 TL’ye çıktığı dikkatlerden kaçmıyor. Ä°stanbul genelinde ortalama metrekare fiyatı ise 244 lira olarak hesaplanıyor.  

ESKÄ°SÄ° GÄ°BÄ° ALMIYORLAR

Bir diğer ayrıntı ise yabancılara yapılan konut satışları. Yabancıya satışlar Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 31 oranında azaldı. Yabancılara yapılan konut satış sayısının en fazla olduğu iller sırasıyla 783 ile İstanbul, 548 ile Antalya ve 210 ile Mersin oldu.

[email protected]

Kaynak: Web Özel

Yorum yapın