Deyrizor’da örtülü savaş, PKK/YPG düğmesine basıldı mı?

Suriye’nin Irak’a sınır Deyrizor vilayetinde çatışmalar son dönemde hız kazandı. Geçtiğimiz hafta kime ait olduğu tespit edilemeyen bazı hava araçları, Ä°ran destekli grupların bulunduğu askeri noktalara hava saldırısı düzenledi. Bölgedeki kaynaklara göre hava araçları, Deyrizor kent merkezindeki “Ayyaş” adlı bölgede mühimmat depolarını hedef aldı. Suriye hükümet güçlerinin etkin olduğu bölgede yaşanan gelişmeler ise; Irak ve Suriye’deki Kürtçe medya organları ile bölgedeki sosyal medya hesaplara yansımış durumda.

ABD DÜĞMEYE BASTI

Öte yandan Fırat Nehri’nin batı yakasındaki Haşşam ve Murat köylerinde faaliyet gösteren Ä°ran destekli Şii gruplar da yakın tarihte ABD güçlerinin hakim olduğu Konoko Gaz Tesisi’ne roketle saldırmıştı. Suriye-Irak sınırında Şii milis güçlerle, ABD destekli YPG’liler arasında son aylarda onlarca kez çatışma gerçekleştiği öğrenilirken, Haber Global Web Özel’e değerlendirmelerde bulunan Ortadoğu uzmanı Güngör Yavuzarslan, “Bölgede artan çatışmalar, ABD, Ä°srail ve YPG’nin içinde olduğu çok yönlü bir planın parçası” dedi. 

Ä°ran’ın desteklediği milis güçler ve ABD destekli YPG’li teröristler Deyrizor’da sıcak çatışmaya giriyor. 

‘ABD’LÄ°LER TAŞIYOR 

Suriye’nin güneyinde; ABD ve terör örgütü YPG merkezli  planları değerlendiren Ortadoğu uzmanı Güngör Yavuzarslan şu bilgileri verdi: “Ä°srail’in Gazze ve Lübnan’a başlattığı harekatların ardından Suriye’de dinamik bir durum var. Özellikle Ä°srail’in; Suriye kenti Lazkiye’ye attığı füzeler ile Deyrizor’da Ä°ran’ın Devrim Muhafızları’nın kontrolünde bulunan Şii milislere karşı hava operasyonları buradaki durumu gerginleştirdi. ABD’nin Deyrizor’daki üslerine fiziki müdahaleler olurken PKK’nın Suriye kolu olan terör örgütü YPG unsurlarının hareketlendiğini görüyoruz. Özellikle Tel Rıfat hattına, Fırat’ın batısına bazı PKK’lıların ABD tarafından transferi söz konusu. Hizbullah’ın özellikle Halep ve çevresinde boşalttığı alana; PKK unsurları yerleştirilmeye çalışıyor. Bu yeni bir gerginlik demek.”

İSRAİL TAŞERONU PKK

Ä°srail’in Golan bölgesine yönelik saldırılarının ardından, Suriye’deki PKK güçlerinin konumunun  tartışıldığını belirten Yavuzarslan şu saptamalarda bulundu: “ABD, PKK’lıları Suriye’de Ä°srail’e lejyoner mi yapacak?’ Sahada bu dinamiklerin hareketlenmesi, terör unsurlarının Hizbullah militanlarının yerine kaydırılması ihtimali Suriye’nin iç dinamikleri açısından yeni bir durum demek. Burada Türkiye açısından bir bakış açısı geliştirilmesi gerekiyor. Suriye Milli Ordusu ile sahada güvenlik başlıklarında atılacak adımlar olabilir.”

RUSYA SAHADA 

“Öte yandan Lübnan harekatının ardından Ä°srail’in; Suriye’nin başkenti Şam ile Lazkiye kentlerini vurması bölgede önemli bir güç olan Rusya’yı da gerilimin içine çekiyor. Rusya’ya ait Hmeymim hava üssünün bulunduğu Lazkiye’nin Ceble ilçesinde Ä°ran destekli gruplar varlık gösteriyor. İsrail, Suriye’de iç savaşın başladığı 2011’den bu yana Ä°ran destekli gruplara ve Suriye ordusuna doğrudan saldırılar düzenliyor.”

Deyrizor'da örtülü savaş, PKK/YPG düğmesine basıldı mı? - Resim : 2
 Geçen yıldan bu yana Suriye topraklarındaki Amerikan üslerinin 142 kez İran destekli milislerin hedefi olduğu belirtiliyor.

KÄ°M, NEREYE HAKÄ°M?

Deyrizor en kritik bölge

Öte yandan bölgedeki haber kaynaklarından elde edilen bilgilere göre, Deyrizor’dan, Suriye-Irak sınırına yakın El-Bukemal ilçesine uzanan geniş bölgede Ä°ran ve Hizbullah destekli Şii milis gruplar, Şam rejimine destek veriyor. Deyrizor’un Fırat Nehri’nin doğusunda kalan topraklarda ise Demokratik Suriye Güçleri (DSG) adını kullanan terör örgütü YPG’nin hakimiyeti bulunuyor. Ancak Deyrizor şehir merkezi ile çevresindeki kırsal bölgeler ise bütünüyle Ä°ran-Suriye kontrolüne geçmiş durumda. Son dönemde Haseke ve Deyrizor’daki ABD üsleri, sık sık roket ve kamikaze Ä°HA’larla hedef alınıyor.”

[email protected]

Yorum yapın