Türk-İŒin rakamlarına göre, ekim ayında gıda fiyatları aylık yüzde 3,03, yıllık yüzde 49,31 arttı.
Türk-Ä°Å’e göre Ekim ayı verileri Åöyle;
Aynı ayda, gıda fiyatları aylık Yüzde 3,03, yıllık Yüzde 49,31 arttı.
Açıklamada Åöyle denildi:
“TÃRK-Ä°Å Konfederasyonu tarafından, çalıÅanların geçim koÅullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat deÄiÅikliÄinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay düzenli olarak yapılan bu araÅtırmanın 2024 Ekim ayı sonucuna göre;
Ankaraâda yaÅayan dört kiÅilik bir ailenin saÄlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 20.431,83 TLâye,
Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaÅım, eÄitim, saÄlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diÄer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 66.553,19 TLâye,
Bekâr bir çalıÅanın âyaÅama maliyetiâ de aylık 26.526,77 TLâye yükseldi.
TÃRK-Ä°Åâ in verilerine göre âmutfak enflasyonuâ verilerindeki deÄiÅim Ekim 2024 itibariyle Åu Åekilde gerçekleÅmiÅtir:
Ankaraâda yaÅayan dört kiÅilik bir ailenin âgıda içinâ yapması gereken asgari harcama tutarındaki artıŠbir önceki aya göre Yüzde 3,03 oranında gerçekleÅti.
On aylık deÄiÅim oranı Yüzde 41,57 oldu.
Son on iki ay itibariyle deÄiÅim oranı ise Yüzde 49,31 olarak hesaplandı.
Yıllık ortalama artıŠYüzde 68,07 olarak gerçekleÅti.
Konfederasyonumuzca hesaplanan tutarlar ücret düzeyi olmayıp haneye girmesi gereken toplam gelir miktarıdır. TÃRK-Ä°Å hesaplamasında temel alınan ve doÄrudan piyasadan çarÅı-pazar-market dolaÅılarak derlenen gıda ürünleri fiyatlardaki deÄiÅim, harcama gruplarına göre Ekim 2024 itibariyle Åu Åekilde oldu:
Süt, yoÄurt, peynir grubunda;
Günlük tüketimi fazla olan süt, yoÄurt, peynir grubunda bu ay süt ve yoÄurt fiyatlarında ciddi bir deÄiÅiklik görülmezken peynir fiyatında kısmi bir artıŠolduÄu tespit edildi. Ancak market raflarında da ürün çeÅitliliÄinde azalma olduÄu gözlemlendi.
Et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller ürünlerinin bulunduÄu grupta;
Geçen ay bir miktar azalan dana eti fiyatında bu ay Yüzde 5, kuzu eti fiyatında ise Yüzde 3 artıŠolduÄu tespit edildi. Tavuk eti fiyatında da bu ay kilogramda Yüzde 3âlük bir artıŠgözlemlendi. Balık ürünleri çeÅitlendi. Mezgit, hamsi, palamut levrek gibi tezgâhlarda yaygın bulunan ve mevsimi olan balık çeÅitlerinin kilogram fiyatları geçen aya göre Yüzde 5 azaldı. Yumurtanın adet fiyatının bu ay da 4 TLânin üzerinde olduÄu tespit edildi. Kuru baklagiller grubunda kuru fasulyenin fiyatında Yüzde 3âlük bir azalma gözlemlendi. DiÄer ürünlerin fiyatında rekabet gereÄi deÄiÅimler olduÄu gözlemlendi fakat ortalama da fiyatlarda ciddi bir deÄiÅiklik olmadıÄı tespit edildi.
Taze sebze-meyve grubunda;
Taze meyve-sebze fiyatları bu ay sebze fiyatlarındaki artıÅın etkisiyle yükseldi.Pazar esnafı alım gücünün gerilemesi nedeniyle müÅterilerin azalmasından Åikayet etmektedir. Hesaplamada her zaman olduÄu gibi gıda harcaması içinde günlük kullanımı yaygın olan mevsim ürünleri esas alındı. Her ay dikkatle takip edilen patates ve kuru soÄan fiyatı bu ay da sabit kaldı. Meyve fiyatlarında ortalamada Yüzde 22,5 azalma tespit edilirken,sebze fiyatlarında ise ortalamada Yüzde 21âlik artıŠtespit edildi.
Sebze ortalama (ana yemekleri tamamlayan maydanoz, kıvırcık vb. salata yeÅillikleri dâhil deÄil) kg fiyatı 50,21 TL, ortalama meyve kg fiyatı 53,12 TL oldu. Hesaplamada -bu ay- 24âi sebze ve 8âi meyve olmak üzere toplam 32 üründeki fiyat deÄiÅimi dikkate alındı. Meyve-sebze ortalama kg fiyatı ise 50,94 TL olarak tespit edildi (ana yemekleri tamamlayan maydanoz, kıvırcık gibi salata yeÅillikleri bu hesaplamada âOrtalama Meyve-Sebze Fiyatıâ na dâhil edilmektedir).
Ekmek, pirinç, un, makarna, bulgur, irmik gibi ürünlerin bulunduÄu grupta
EkmeÄin fiyatı deÄiÅmedi. DiÄer ürünler içerisinde en fazla artıÅın Yüzde 7,5 ile makarna fiyatında olduÄu gözlemledi. Un fiyatında Yüzde 5 artıŠolduÄu tespit edildi. Pirinç, bulgur, irmiÄin fiyatında ciddi bir deÄiÅiklik görülmedi.
Temel yaÄ Ã¼rünlerinin bulunduÄu grupta;
Temel yaÄ Ã¼rünlerinin bulunduÄu bu grupta; ayçiçek yaÄı geçen ay olduÄu gibi bu ayda artıŠgösterdi. DiÄer ürünlerden tereyaÄının kilogram fiyatında da Yüzde 2,5âluk bir artıŠgerçekleÅtiÄi tespit edildi. ZeytniyaÄı ve margarin fiyatı sabit kaldı. Fakat zeytinyaÄı ve ayçiçek yaÄının da raflarda ürün çeÅitliliÄinin azaldıÄı gözlemlendi.YeÅil zeytin kilogram fiyatında azalıŠtespit edilirken siyah zeytinin kilogram fiyatı ise artıŠolduÄu gözlemlendi. YaÄlı tohum ürünlerinin fiyatı bu ay sabit kaldı.
Son grup içinde yer alan diÄer gıda maddelerinde;
Son grupta yer alan gıda maddelerinden baharat ürünlerinde (kimyon, nane, karabiber vb.) sadece karabiber fiyatında kısmi bir artıŠolduÄu tespit edildi fakat ortalama olarak fiyatlar sabit kaldı. Ãay fiyatlarındaki artıŠbu ay etiketlere yansıdı ve kilogramda Yüzde 5âlik bir artıŠolduÄu tespit edildi.Ihlamurun fiyatı bu ay da artıŠgösterdi. DiÄer ürünlerden bal ve reçelin fiyatı Yüzde 3,pekmez ve Åekerin fiyatı Yüzde 2 artıŠgösterdi. Tuz ve salçanın fiyatı sabit kaldı.”
Â
Â