Fransız ekonomisi için alarm zilleri çalıyor. Avrupa BirliÄi’ne yakınlıÄıyla bilinen ve Belçika’nın baÅkenti Brüksel’de bulunan EU Reporter yayın organında yayınlanan yazıda Fransız ekonomisi ile dıŠpolitikasının endiÅe yarattıÄına deÄinildi. Ãte yandan diplomasi koridorlarından yansıyan bilgiler de, Fransız halkının alarm veren bütçe açıÄı dolayısıyla huzursuz olduÄu yönünde. Kolonilerde çıkan isyanlara da aldırmayan Paris Yönetiminin, Ä°ran’la yakınlaÅma çabaları ise AB’de büyük endiÅe yaratıyor. AB’nin finans mercilerinin Fransız ekonomisine yönelik büyük bir denetleme mekanizması kurduÄu da ifade ediliyor.Â
AB’DEN DENETÄ°M
Yayın organında yer alan âFransız NeokoloniciliÄi: Avrupa ekonomisi ve güvenliÄine tehditâ baÅlıklı analiz yazısında Paris’in büyük bir ekonomik kriz içerisinde olduÄu ve sürekli iç borçlanma politikası dolayısıyla AB genelinde dalgalanma etkisi yaratmaya baÅladıÄına deÄinildi. Ekonomistler tarafından hazırlanan analiz yazısındaki bilgilere göre ülkenin kamu borcunun tarihi bir rekor kırarak 3 trilyon Euro’ya ulaÅtı. Bu rakam Fransa’nın GSMH’nin yüzde 112’sine denk geliyor. Ãlkenin bütçe açıÄı ise âkontrol edilemez derecede geniÅlemekte.â
Tüm bu kontrolsüz ekonomi politikaları dolayısıyla ülkede enflasyon, politik kargaÅa ve kamunun hoÅnutsuzluÄu da artıyor. Kulislerden yansıyan bilgilere göre Almanya’nın baskısıyla Fransız ekonomisi AB’nin finans kurumları tarafından çok sıkı bir denetimine de alınmıŠdurumda.
BRÃKSEL UMUDU KESTÄ°
Fransa’nın yeni bütçe programında bütçe açıÄı hedefinin yalnızca yüzde 4.4 olarak belirlenmesi de Brüksel’de alarm zilleri çalmasına sebep oluyor. Fransa’da baÅta emeklilik reformu yasa tasarısı, tarım reformu yasa tasarısı ve yüksek kamu harcamaları gibi halkı isyan ettirip sokaklara döken politikalar dolayısıyla AB ekonomi uzmanları da ülkenin finansal hedeflerine ulaÅmayacaÄını düÅünüyorlar. Uzmanlar AB’deki en büyük ekonomilerden birisi olan Fransa’nın finansal zayıflamasının AB’nin ortak finans politikasını baltalama ve AB genelinde ekonomik yavaÅlamaya sebep olabileceÄi yönünde karar mercilerine uyarılarda bulunuyorlar. Ãlkedeki sosyal huzursuzluk dolayısıyla Fransa’nın AB’nin enerji krizi ve enflasyonla mücadele gibi kritik politikalarında etkin bir rol oynamasının kısa vadede mümkün olmadıÄı da tahmin ediliyor.
KOLONÄ°CÄ° FRANSA
GeçtiÄimiz yıldan bu yana Fransa’nın Hint Okyanusu, Pasifik Okyanusu ve Karayipler’deki denizaÅırı topraklarında ekonomik krizler yaÅandıÄı ve isyanlar çıktıÄı bilgisine yer verilen analiz yazısında bu bölgelerdeki insanların uzun yıllardır devam eden ekonomik eÅitsizliklerin kurbanı olduÄu ifade edildi.
SÃMÃRGECÄ°LÄ°ÄE DEVAM
Bölge halklarının âkoloni sömürgeciliÄine uÄradıklarınıâ düÅündükleri yönündeki bilgi de analizde paylaÅıldı. Analizdeki bilgilere göre örneÄin ülkenin Karayipler bölgesinde yer alan denizaÅırı topraÄı Martinik Adası’ndaki yiyecek fiyatları Fransa’dan yüzde 40 daha pahalıyken adadaki ortalama ücret 1 bin 987 Euro. Bu rakam Fransa’da ise 2 bin 316 Euro. KiÅi baÅına milli gelir Fransa’nın kolonisinde 23 bin Euro ancak Fransa’da bu rakam 44 bin Euro’ya çıkmakta. AB finans uzmanlarına göre bu durum açıkça kolonileri sömürme politikasının en açık örneklerinden biri durumunda.
Ä°RAN Ä°LE YAKINLAÅIYOR
Analiz yazısındaki yoruma göre, Fransız politikacılar halkın dikkatini ekonomi baÅlıklarından uzaklaÅtırmak için sıklıkla dıŠpolitikada Rusya ya da Ãin ile karÅılıklı iliÅkileri geren açıklamalarda bulunuyorlar. Paris’in son olarak eski sömürgesi Lübnan’ın iç iÅlerine müdahale etmeye çalıÅtıÄı da ifade edilirken bu durumun Ä°srail-Fransa iliÅkilerini kopma noktasına getirdiÄi belirtiliyor. Uzmanlar Fransa’nın finansal dengesini ticaretle düzeltmek için Ä°ran ve Katar’a da yakınlaÅtıÄının altını çiziyorlar. Fransa’nın Ä°ran ile yakınlaÅması ise hem AB’yi hem de baÅta Almanya olmak üzere üye ülkelerin hükümetlerini ciddi Åekilde endiÅelendiriyor.
[email protected]
Â
Kaynak: Web Ãzel