Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, hava savunma sistemi Ãelik Kubbe’nin geliÅtirmesini hızla tamamlayacaklarını belirterek, “Uzun menzilli füze geliÅtirme kabiliyetlerimizi daha ileri düzeylere taÅıyacaÄız. Ãlkemizin istikbalini tehdit edecek planlara asla geçit vermeyeceÄiz.” dedi.
Kacır, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda BakanlıÄı ile baÄlı kuruluÅlarının 2025 yılı bütçelerine iliÅkin sunum yaptı.
Uluslararası ekonominin bölgesel çatıÅmalar ve küresel ticarette korumacılık önlemleri etkisinde olduÄunu belirten Kacır, konjonktürel zorluklara raÄmen Türkiye’nin 16 çeyrektir büyümeyi sürdürdüÄünü ifade etti.
Kacır, sanayi üretim endeksinin salgın öncesi döneme göre Almanya’da yüzde 10,3, Ä°talya’da yüzde 6,1, Fransa’da yüzde 3 ve Ä°spanya’da yüzde 1,4 aÅaÄıda seyrederken, Türkiye’de yüzde 19,7 yükseldiÄine dikkati çekti.
Ä°hracatın savunma ve havacılık sanayinde yüzde 17,8, çelikte yüzde 8,8, otomotivde yüzde 6,4 ve kimya ürünlerinde yüzde 2,5 arttıÄını vurgulayan Kacır, bu baÅarının son 22 yılda elde ettikleri kazanımların sonucu olduÄu dile getirdi.
Kacır, bu dönemde sanayide çalıÅan sayısının 3 milyon 900 binden 6 milyon 700 bine çıktıÄını ve sanayi üretiminin 3,2 katına yükseldiÄine iÅaret etti.
YÃKSEK TEKNOLOJÄ° Ä°HRACATI ARTACAK
Ä°malat sanayisi katma deÄerinde dünyadaki paylarının yüzde 0,70’den yüzde 1,33’e ulaÅtıÄını belirten Kacır, “Yıllık ihracatımızı 36 milyar dolardan 262 milyar dolara çıkardık. Ä°hracatımızın dünyadaki payı yüzde 0,55’ten 1,07’ye yükseldi. Orta yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin ihracatını 10 milyar dolardan 97 milyar dolara çıkardık. Türkiye bugün, Ãin’den Orta Avrupa’ya kadar uzanan kuÅakta en fazla ürünü rekabetçi Åekilde en fazla ülkeye ihraç edebilen ülkedir.” diye konuÅtu.
Kacır, sayıları 2’den 104’e çıkan teknoparklarda yenilikçi fikirlerin katma deÄerli ürünlere dönüÅtüÄünü vurgulayarak, 11 bin 86 giriÅimin inovasyonu sürdürdüÄü teknoparklarda yürütülen proje sayısının 78 bini aÅtıÄını söyledi.
“12. Kalkınma Planımız doÄrultusunda 2028’e kadar yüksek ve orta-yüksek teknolojili ürünlerin ihracatını 97 milyar dolardan 176 milyar dolara çıkaracaÄız” diyen Kacır, ileri teknoloji üretim üssü haline geleceklerini kaydetti.
Kacır, bu amaçla HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı’nı ilan ettiklerini belirterek, 2030’a dek ileri teknoloji alanlarında 30 milyar doların üzerinde yatırımın önünü açacaklarının altını çizdi.
YÃKSELEN YENÄ°LÄ°KÃÄ° TEKNOLOJÄ°LER ÃAÄRISI’NA 630 BAÅVURU
Elektrikli Araçlar ÃaÄrısı ile otomotiv sektörünü tedarik zinciriyle geleceÄe hazırlayacaklarını belirten Kacır, bugüne kadar 40 binden fazla Togg’un, sahiplerine teslim edildiÄini aktardı.
Kacır, dünyanın en deÄerli elektrikli araç markasının 6. yılında ulaÅtıÄı üretim adedine 1,5 yılda eriÅtiklerini vurgulayarak, “Ãlke genelinde 24 bin 400 halka açık Åarj baÄlantısı sayısıyla araç baÅına düÅen Åarj noktası sayısında Avrupa’da lideriz. Dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi BYD, yıllık 150 bin elektrikli araç kapasiteli tesisini ve yenilikçi teknolojilere yönelik AR-GE merkezini Manisa’da kuracaÄını ilan etti. Sektörümüzün yeni mobilite ekosistemine dönüÅümü adına benzer yatırımları ülkemize kazandırmak üzere çalıÅıyoruz.” ifadelerini kullandı.
TÃBÄ°TAK enstitülerinde çip üretim kabiliyetlerini yeni bir üretim tesisiyle taçlandıracaklarını aktaran Kacır, Åöyle devam etti:
“Yüksek teknoloji yatırımlarına AR-GE’den yatırıma uçtan uca destek saÄlayan ‘Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’na baÅarıyla devam ediyoruz. Bugüne kadar desteklediÄimiz projeler tamamlandıÄında cari açıÄın kapanmasına yılda 7,2 milyar dolar katkı saÄlayacaÄız. Ä°letiÅim, iklim, biyoteknoloji ve afet teknolojileri gibi geleceÄin teknolojilerine yön verecek alanlara odaklanan, bu yıl çıktıÄımız Yükselen Yenilikçi Teknolojiler ÃaÄrısı’nda 630 yeni yatırım için baÅvuru gerçekleÅti. Bu yıl, TÃBÄ°TAK programlarında 185 üniversite ve 2 bin 750 firmanın 9 bin 700 projesine 8,4 milyar lira destek saÄladık. DesteklediÄimiz ulusal araÅtırma altyapılarının sayısını 11’e yükselttik. Teknoloji GeliÅtirme Bölgelerine bugüne dek 11 milyar liralık altyapı desteÄi sunduk, 2025’te 900 milyon lira kaynak saÄlayacaÄız.”
Kacır, geçerli tescile sahip sınai mülkiyet portföyünü bu dönemde 93 binden 2 milyona çıkardıklarını belirterek, geçen yıl 1826 uluslararası araÅtırma raporuyla uluslararası patent araÅtırma ve inceleme otoriteleri arasında 9’uncu, yerli patent baÅvurularında dünyada 12’nci, marka baÅvurularında 4. ve tasarım baÅvurularında 2. sıraya yükseldiklerini söyledi.
“165 MÄ°LYAR LÄ°RA TUTARINDA 1865 YATIRIMI TEÅVÄ°K ETTÄ°K”
Sanayide karbon ayak izini azaltma, enerji verimliliÄini artırma ve yenilenebilir enerji kullanmada kararlı olduklarının altını çizen Kacır, Åu bilgileri paylaÅtı:
“TÃBÄ°TAK desteÄiyle yeÅil teknolojilerin Türkiye’de geliÅtirilmesine yönelik 600 milyon lira bütçeli 74 AR-GE projesini hayata geçiriyoruz. AB Sınırda Karbon Düzenlemesini sektörlerimiz için fırsata dönüÅtürmeyi amaçlıyoruz. YeÅil dönüÅümde avantajlı finansman saÄlayacak Türkiye Sanayi KarbonsuzlaÅma Yatırım Platformunun kurulumu için uluslararası paydaÅlarımızla çalıÅmalara baÅladık. Bu programla 3 milyar avroluk kaynaÄı sanayimize sunmayı hedefliyoruz. Dünya Bankası ile sürdürdüÄümüz proje kapsamında 2025’te OSB’lerimizin 6 milyar 300 milyon liralık yeÅil altyapı yatırımlarını destekleyeceÄiz. Bu yılın 10 ayında enerji verimliliÄi ve geri kazanımı, yenilenebilir enerji, atık geri kazanımı ve bertarafı, çevre yatırımları konularında 165 milyar lira tutarında 1865 yatırımı teÅvik ettik.”
Temiz enerji kaynaklarına yönelik çalıÅmaları hızlandırdıklarını belirten Kacır, nükleer enerji teknolojilerine yönelik AR-GE programı baÅlatacaklarını duyurdu.
Kacır, yapay zeka çaÄrılarıyla firma ve kamu kurumlarının ihtiyaç duyduÄu yapay zeka çözümlerinin Türkiye’de geliÅtirilmesi için 96 milyon lira bütçeli 30 projeyi desteklediklerini ve Türkçe verilerle zenginleÅtirilen, ilk temel yapay zeka büyük dil modelini TÃBÄ°TAK’ta geliÅtirdiklerini kaydetti.
“156 MÄ°LYAR LÄ°RA SABÄ°T YATIRIM ÃNÃNÃ AÃTIK”
Tam baÄımsız Türkiye’nin anahtarının savunma sanayisi olduÄunu vurgulayan Kacır, soykırımcı Ä°srail’in saldırganlıÄını dünyanın seyretmesinin, büyük felaketlerin habercisi olduÄunu dile getirdi.
Kacır, bu tablo karÅısında en güçlü stratejilerinin Milli Teknoloji Hamlesi olduÄunun altını çizerek, Åunları söyledi:
“40 yıldır sürdürdüÄümüz terörle mücadele bize ancak kendi kabiliyetlerimizle geliÅtirdiÄimiz sistemlerin esaslı bir güvenlik saÄladıÄını göstermiÅtir. Bugüne dek, açık ya da örtülü ambargolarla hızımız kesilmeye çalıÅılsa da kurduÄumuz AR-GE ve üretim altyapısıyla Türkiye’nin istiklalini ve istikbalini güçlü kılacak adımlar atmayı baÅardık. CumhurbaÅkanı’mızın liderliÄinde yürüttüÄümüz istikrarlı politikalarla savunma sanayisinde büyük bir atılım gerçekleÅtirdik. Milli ve özgün ürünleri önceleyen uzun dönemli AR-GE, yatırım, tedarik planlamaları ve nitelikli insan kaynaÄıyla savunma sanayimiz Milli Teknoloji Hamlesi’nin öncüsü oldu.”
Bakan Kacır, yerli ürünlerin payını yüzde 20’lerden yüzde 80’lerin üzerine çıkardıklarını bildirerek, savaÅ paradigmalarını deÄiÅtiren insansız hava araçları Bayraktar TB2 ve TB3’ten AKINCI’ya, ANKA’dan KIZILELMA’ya, KAAN’dan HÃRKUÅ’a ATAK’tan GÃKBEY’e, MÄ°LGEM’den TCG ANADOLU’ya ATMACA’dan GÃKDOÄAN’a, ÃAKIR’dan Ä°MECE’ye her biri dünyada ancak birkaç ülkenin sahip olduÄu teknolojik kabiliyetlerden örnekler verdi.
TÃBÄ°TAK SAGE ve ROKETSAN bünyesinde yürütülen süpersonik hızda çalıÅan ramjet itki sistemleri geliÅtirme çalıÅmalarının sürdüÄünü belirten Kacır, Åunları kaydetti:
“Savunma sanayimizin bu seviyelere gelmesi için desteklerimizi esirgemedik. 2002’den bugüne savunma sanayisinde 886 yatırım için teÅvik belgesi düzenledik. 156 milyar lira sabit yatırımın önünü açtık. 19 bin çalıÅanın istihdam edildiÄi 67 AR-GE ve Tasarım Merkezi’ne 172 milyar 300 milyon lira destek saÄladık. Teknoparklarımızda savunma sanayi alanında 291 firmamız 5 bin 850 araÅtırmacıyla teknoloji geliÅtirmeye devam ediyor. TÃBÄ°TAK aracılıÄıyla 1493 savunma sanayi projesine ve 2 bin 233 bilim insanı ve gencimize 38 milyar 300 milyon lira destek saÄladık. Stratejik kurumlarımız için uçtan uca güvenli ses, veri ve görüntü haberleÅmesi saÄlayan sistemleri üretiyoruz. Hiç kimsenin Türkiye’ye zarar vermeyi aklından dahi geçiremeyeceÄi bir caydırıcılık seviyesine mutlaka geleceÄiz. Farklı irtifa ve menzildeki hava tehditlerine karÅı ülkemiz için güvenlik kalkanı vazifesi görecek hava savunma sistemi Ãelik Kubbe’nin geliÅtirmesini hızla tamamlayacaÄız. Uzun menzilli füze geliÅtirme kabiliyetlerimizi daha ileri düzeylere taÅıyacaÄız. Ãlkemizin istikbalini tehdit edecek planlara asla geçit vermeyeceÄiz.”
Â
Â