Almanya’da kriz korkusu! Türkler ve Türkiye için kabus mu?

Dünya kamuoyu ABD’deki seçim sonuçlarını tartışırken, 3.5 milyon gurbetçinin yaşadığı Almanya’da ise siyasi ve ekonomik kriz kapıda. Rusya ile köprülerin atılmasından sonra, 2 yıldır enerji ihtiyacına bağlı ekonomik sarsıntı yaşayan Almanya’da, Başbakan Olaf Scholz, erken seçim önerisinde bulunan Hür Demokrat Parti (FDP) Genel Başkanı ve Maliye Bakanı Christian Lindner’in görevine son vermesi bardağı taşıran son damla oldu. Görevden alma sonrası FDP’nin tüm bakanları hükümetten geri çekilerek koalisyondan ayrılma kararı alırken; ülkedeki asıl endişe ise ekonomik krizin kapıyı çalacak olması. Almanya’da yaşanacak olası ekonomik krizden en çok gurbetçi Türklerin olumsuz etkileneceği belirtilirken, ‘Türkiye’nin 21 milyar 79 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiği ülkenin geleceği ise Rusya-ABD denklemine bağlı şekillenecek.

Başbakan Scholz,15 Ocak’ta Meclisten güven oyu isteyecek. Gereken oyu alamazsa ülkede erken seçime gidilecek “Trafik ışıkları” olarak bilinen koalisyon, 2021’den bu yana ülkeyi yönetiyor.

RAKAMLAR NE DÄ°YOR?

Son ekonomik veriler ise Alman ekonomisinin eski ihtişamından uzak olduğunu ortaya koyuyor IMF, geçtiğimiz ekim ayında Almanya’nın bu yılki büyüme beklentisini yüzde 0,2’den sıfıra indirirken, Alman ekonomisi 2024’ün son çeyreğinde G7 ülkeleri içinde küçülen tek ülke durumuna düştü. 

OTOMOTÄ°V GERÄ°LÄ°YOR MU?

Küresel pazarda elektrikli araçlara geçişin artmasıyla, Alman otomotiv sektöründe ciddi ekonomik sorunlar yaşanıyor. Ham madde tedarikinin yanı sıra; artan maliyetler nedeniyle zorlanan otomotiv sektöründe en büyük sürpriz ise Volkswagen’de yaşandı. Alman otomotiv devi, 87 yıllık tarihinde ilk kez, yaklaşık 300 bin kişiye istihdam sağladığı Almanya’daki bazı fabrikalarını kapatmayı gündeme getirmesi, gurbetçileri de endişelendirmiş durumda.

Almanya'da kriz korkusu! Türkler ve Türkiye için kabus mu? - Resim : 2
Prof. Dr. Köni: “Amerikan silah sanayi ve Pentagon; Almanya’yı sözde Rusya tehdidi üzerinden korkunç bir savunma harcamasına itiyor” diyor.

Uzmanlar ne diyor? 

ABD SÖMÜRÜYOR!

Uluslararası Ä°lişkiler Uzmanı Prof. Dr. Hasan Köni, ‘haberglobal.com.tr’ye yaptığı açıklamada, Almanya’daki siyasi ve ekonomik tablonun, başta gurbetçiler olmak üzere Türkiye’yi de etkileyeceğini ifade ederken, “Biden’ın politikalarının peşine takılan Almanlar, Ukrayna nedeniyle ciddi ekonomik kayıp yaşadılar. Enerji krizi Alman ekonomisinin gücünü zayıflattı. Yeniden ABD Başkanı seçilen Trump’ın AB’ye yönelik uygulayacağı olası gümrük tarifeleri Alman ekonomisini daha da olumsuz etkileyecektir” dedi. 

Gurbetçiler işsiz kalır mı?

Prof. Dr. Köni, Almanya’nın ABD’nin ileri karakolu haline geldiğini de ifade ederken, “Kuzey Akım boru hattını ABD patlattı. Alman ekonomisi gerilerse, birçok gurbetçi Türk işsiz kalabilir. Hükümetin düşeceği kesinleşmiş oldu. Almanlar, ABD’ye bağımlı dış politika yerine çok kutuplu bir stratejiye yönelirse kısa zamanda toparlar. Bunun yolu Türkiye, Rusya ve Çin iyi ilişkiler geliştirmekten geçiyor” diye konuştu. 

“TÄ°CARÄ° ORTAĞIMIZ”

Ä°stanbul Üniversitesi Ä°ktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefer Şener ise Alman ekonomisindeki durgunluğun geçici olduğunu söylerken, pandemi dönemindeki durgunluğun geride kaldığını vurguladı. Ülkedeki faiz oranlarının da gerilediğine işaret eden Prof. Dr. Şener, şu saptamaları sıraladı:  “Elektrik araçlara geçiş süreci, üretici ülkelerde bazı sıkıntılara neden olacaktır. Almanlar, Çin elektrik otomotiv sanayine karşı  farklı yatırım ve markalara yöneliyor. Geçiş sürecinde sancılar olabilir ancak Almanya halen çok güçlü bir ekonomiye sahip.”

Türkiye için önemli

“Almanya için en olumsuz tablo Trump yönetiminin Avrupa mallarına uygulayacağı yüzde 20’lik gümrük vergisi olur. Böyle bir durum en çok otomotiv sanayini olumsuz etkiler. Ancak ülkede ciddi resesyon beklemiyorum. Kaldı ki, Alman ekonomisinin olası bir krize girmesinden hem gurbetçilerim hem de Türkiye olumsuz etkilenir. Almanya en büyük ticaret ortağımız. Almanlar, kısa sürede toparlanacaktır.” 

Almanya'da kriz korkusu! Türkler ve Türkiye için kabus mu? - Resim : 3
Alman hükümeti “Büyüme Girişimi-Almanya için Yeni Ekonomik Dinamikler” adı verilen bir büyüme paketi ile ekonomiyi canlandırmayı hedeflese de Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü  Başkanı Nils Jannsen göre Alman ekonomisi yerinde sayıyor. Son verilere göre Almanya’da fabrika siparişleri, ağustosta yüzde 5.8 gerilerken, halkın tepkisi de artıyor.  

FABRİKA SATIŞLARI DÜŞTÜ

Siparişler yüzde 5.8 geriledi

Almanya Federal Ä°statistik Ofisi verileri ise fabrika siparişlerine ışık tutuyor. Buna göre fabrika satışları geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 3,9 geriledi. Almanya’nın önde gelen ekonomik düşünce kuruluşlarından Ekonomi Araştırma Enstitüsü ise üçüncü çeyreğin sonunda Alman Gayri Safi Milli Hasılasında ciddi düşüş olmasını bekliyor.

[email protected] 

Kaynak: Web Özel

Yorum yapın