Ãocuklarda kozmetik kullanımı 10 yaÅa kadar indi, cilt hastalıkları beraberinde geldi.
Açıklamayı, Gazi Ãniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı ÃÄretim Ãyesi Prof. Dr. Nilsel Ä°lter yaptı.
Türk Dermatoloji DerneÄi Akne ÃalıÅma Grubu Ãyesi de olan Ä°lter, kendilerine baÅvuran çocuk hastalarda kozmetik kullanımıyla her geçen gün daha fazla karÅılaÅtıklarını anlattı.
Son yıllarda “akne” Åikayetiyle kendilerine getirilen çocukların sayısının arttıÄını, çocuklara ciltlerine hangi ürünleri kullandıÄına yönelik sorular sorduklarını aktaran Ä°lter, “Ãocuklarda kozmetik ürünlerin kullanımının 10’lu yaÅlara kadar düÅtüÄünü görüyoruz. Akne sorunu olan bir çocuk hastama yüzüne ne sürdüÄünü sorduÄumda annesine dönerek ‘makyaj çantamı verir misin’ dedi. Küçücük bir çocuÄun kocaman bir makyaj çantası vardı, içinde kapatıcıdan allıÄa, rimelden ruja bir sürü ürün çıktı. Gerçekten dehÅete kapıldım.” ifadelerini kullandı.
Benzer yaÅlardaki bazı çocuk hastaların da kendisine “serumlarımı ne zaman kullanacaÄım?” Åeklinde sorular yönelttiÄini dile getiren Ä°lter, Åu bilgileri paylaÅtı:
“Kozmetiklerin küçük çocuklar tarafından asla kullanılmaması gerekiyor. Onların cildi genç, taze ve henüz bütün koruyucu tabakalarını geliÅtirememiÅ bir yapıya sahip. Bu ürünleri küçük yaÅlarda kullandıklarında ciltte bütün koruyucu tabakalar geliÅemiyor, olan tabakalar da ortadan kalkıyor. Cilt, dıÅardan gelen her türlü etkene hassas hale geliyor. Egzamalar artıyor, ayrıca bu sebeplerle ergenlikte gördüÄümüz akne, 10 yaÅa hatta 8 yaÅa kadar düÅüyor.”
“Alerjik durumların kontrol edilemez hale gelmesine yol açıyor”
Ãocukların kullandıÄı kozmetikleri genelde iyi bir Åekilde temizleyemediÄine, satın aldıkları makyaj malzemelerinin büyük bölümünün de market ürünü olduÄuna dikkati çeken Ä°lter, bu etkenlerin cilt sorunları riskini daha da artırdıÄını vurguladı.
Prof. Dr. Ä°lter, “Dolayısıyla küçük yaÅlarda kozmetik ürünlerin kullanılması özellikle egzamalar ve farklı cilt hastalıklarına yatkınlıÄın da artmasına sebep oluyor. ÃrneÄin, yine çocuk yaÅlarda görmeye baÅladıÄımız atopik dermatit gibi alerjik bazı durumların kontrol edilemez hale gelmesine yol açıyor.” diye konuÅtu.
Annelere “çocuklarınızı kozmetiklerden uzak tutun” çaÄrısı
Ailelerin bu konuda bilgilendirilmesinin önemine vurgu yapan Ä°lter, Åu çaÄrıda bulundu:
“Ãzellikle annelere çaÄrıda bulunmak istiyorum, hepimizin çocukları çok deÄerli ve lütfen onları bu kozmetiklerden uzak tutun. O yaÅtaki bir cildin ihtiyacı olan tek Åey, güzel bir yüz yıkama ürünü ve güneÅe çıkarken kullanacaÄı bir güneÅ koruyucu. Bu ürünleri de lütfen eczanelerde satılanlar arasından seçin. O yaÅtaki bir ciltte, özel bir hastalık yoksa, bir nemlendiriciye de ihtiyaç yok. “
Prof. Dr. Ä°lter, 10 yaÅ civarında hiçbir makyaj ürününün kullanılmaması gerektiÄinin altını çizerek, “18’ine yaklaÅmıŠgenç kızlarda da bunu saÄlamak fazla mümkün deÄilse bile en azından iyi ürünlerle, allık ve parlatıcıdan oluÅan hafif bir makyaj tercih edilebilir. Ancak kapatıcı, fondöten gibi ürünleri kullanmalarını asla önermem. O güzel, taze ciltleri hava almalı. Bir cilt sorunu yaÅadıklarında da önce mutlaka dermatoloji uzmanına danıÅmalılar.” dedi.
“Ãocukların içinde bulunduÄu paylaÅımlara yaptırım uygulanmalı”
Ãocukların çok küçük yaÅlarda kozmetik ürünlere yönelmesinin en önemli nedeninin sosyal medya olduÄuna, burada çok yanıltıcı bilgilerin de paylaÅıldıÄına dikkati çeken Ä°lter, çocukların bu mecralardan uzak tutulması gerektiÄini ifade etti.
Prof. Dr. Ä°lter, sosyal medyada bazı annelerin çocuklarına makyaj yaparken çektiÄi videoların da yer almasına iliÅkin, “Ãzellikle çocukların içinde bulunduÄu paylaÅımlara mutlaka yaptırım uygulanmalı. Esasında çocuk psikiyatrisinin bir alanı bu ama bizler de annelerin bu videoları çekmek için çocuklarının ciltlerine zarar verdiÄini görüyoruz. Anne, karÅısına oturtup çocuÄuna makyaj yapıyor. Bunu gören baÅka çocuklar istiyor, bazı ailelerce çok sevimli karÅılanabiliyor. Bununla ilgili çok ciddi yaptırımlar uygulanabilir.” deÄerlendirmesinde bulundu.
Ä°lter, çocuklar için oyuncak makyaj malzemelerinin satılmasının da doÄru olmadıÄını belirterek, “Kesinlikle bu tip ürünlerin üretilmemesinden yanayım. Aileler de bu tip oyuncakları satın almamalı.” diye konuÅtu.
“Dövmedeki risklerin tamamı kalıcı makyaj için de geçerli”
Bir baÅka sorun alanının da yetiÅkin ve genç kadınların raÄbet gösterdiÄi “kalıcı makyaj” uygulamaları olduÄuna deÄinen Ä°lter, Åunları kaydetti:
“Kalıcı makyaj denilen Åey aslında bildiÄimiz dövme uygulaması. Cildin altına farklı renklerde pigmentlerin enjekte edilmesiyle ‘eyeliner’, dudak çerçeveleri, kaÅ yapımı gibi iÅlemler gerçekleÅtiriliyor. Dövmelerde olan risklerin hemen hemen hepsi kalıcı makyaj uygulamalarında da söz konusu. Cildin altına zerk edilen bir ürünü alerji yaptıÄında oradan çıkarabilmek çok zor. Bu nedenle ileri yaÅlardaki kiÅiler böyle bir uygulama düÅünüyorsa mutlaka öncesinde alerji testi yaptırmalı ve ehil kiÅileri, temiz yerleri tercih etmeli. Belli bir yaÅtan önce de bu tip uygulamaları asla önermiyorum.”
Â