Avrupa BirliÄi üye ülkeleri arasında gıda güvenliÄi ile ilgili bilgileri hızlıca paylaÅmayı ve halk saÄlıÄını korumayı amaçlayan Gıda ve Yem için Hızlı Alarm Sistemi (RASFF), 20 Kasımâda yayımladıÄı bir raporla Slovakyaâya ihraç edilmek üzere yola çıkan Satsuma cinsi mandalinalarda chlorpyrifos methyl kalıntısı tespit edildiÄini duyurdu. Raporda, Bulgaristan sınırında yapılan denetimlerde pestisit oranının Avrupa BirliÄiânin kabul edilebilir sınırının 4,4 kat üzerinde olduÄu belirtildi. Mandalinalar 21 Ekim’de geri çevrildi.
âTÃRKÄ°YE’YE GERÄ° GÃNDERÄ°LMEDÄ°, DOÄRUDAN Ä°MHA EDÄ°LDÄ°â
Konuyla ilgili deÄerlendirmelerde bulunan YüreÄir Ziraat Odası BaÅkanı Mehmet Akın DoÄan, Adanaânın narenciye üretimindeki liderliÄine dikkat çekerek, Türkiyeânin narenciye üretiminin yaklaÅık yüzde 45âinin kentten karÅılandıÄını belirtti. DoÄan, âÃrettiÄimiz narenciyeleri eylül ayından mayıs ayına kadar, baÅta Rusya olmak üzere Balkan ülkeleri ve Orta Asyaâya ihraç ediyoruz. Slovakyaâya gönderilen Satsuma mandalinalar, sınırda yapılan analizler sonucunda chlorpyrifos methyl kalıntısı içerdiÄi gerekçesiyle Türkiyeâye geri gönderilmedi, doÄrudan imha edildi. Bu ürünler iç piyasaya asla girmezâ dedi.
âÃÄ°FTÃÄ°LERÄ°MÄ°Z YASAKLI Ä°LAÃLARI KULLANMAZâ
âChlorpyrifos methylinâin 5 yıl önce yasaklandıÄını söyleyen DoÄan, bu ilacın artık piyasada bulunmadıÄını ifade etti. DoÄan, âBelki çiftçimizin deposunda eskiden kalmıŠbir ilaç, fark edilmeden bir bahçenin küçük bir kısmında kullanılmıŠolabilir. Ancak çiftçilerimiz bilinçli ve yasaklı ilaçları kullanmaz. Narenciye paketleme tesisleri de çiftçiden aldıÄı ürünleri analiz yapmadan kabul etmez. Ãrün, analizden geçtikten sonra paketlenip yurt dıÅına gönderilir. Bu yıl bölgemizde narenciye üretimi az olduÄu için fiyatlar oldukça yüksek. Bir Satsuma mandalinanın paketleme maliyeti yaklaÅık 40 lirayı buluyor. Bu kadar maliyetli bir ürünü analiz yapmadan yurt dıÅına göndermek ticari bir mantıÄa sıÄmazâ diye konuÅtu.
âNUMUNE ALMA YÃNTEMLERÄ° Ä°YÄ°LEÅTÄ°RÄ°LMELÄ°â
Ãrün analiz sürecindeki olası eksikliklere deÄinen DoÄan Åöyle konuÅtu:
âNumune alınırken bahçenin her yerinden örnekleme yapılması gerekir. Ancak bazen yalnızca bir noktadan alınan numuneler, yanlıŠsonuçlara yol açabilir. ÃrneÄin, 100 dönümlük bir bahçeye ilaçlama yapılırken ilaç bitip yerine baÅka bir ilaç küçük bir alanda kullanıldıÄında bu durum fark edilmeyebilir. Bu, analizin yapıldıÄı yerden alınan örnekte sorun çıkmasına neden olabilir. Bu tür münferit durumlar her zaman net sonuç vermeyebilir. Sonucun net olması için örnekler bahçenin her yerinden alınmalıdır. Paketleme tesisi bahçenin bir bölümünden örnek alıp analiz yapıyor. Bu sebeple gözden kaçırılan bir yer analize denk gelmiÅ olabilir. Böyle bir durum olmasa daha iyi olurdu fakat bu durum ülkemiz için sıkıntılı bir durum deÄil. Analiz sonucu çıkan ürün de gittiÄi yerde imha edilmiÅtir. Ãünkü Avrupa BirliÄi Komisyonu tarafından gıda güvenliÄi ve gıda denetimi yapıldıÄında eÄer oradaki narenciyenin içerisinde kalıntı varsa ve bu tespit edilmiÅse orada imha edilir ve hiçbir ülkeye gönderilmez. Avrupa BirliÄiânde kalıntı tespit edildiÄinde ürün doÄrudan imha edilir, baÅka bir ülkeye gönderilmez. İç piyasada tüketilen ürünler de aynı analizlerden geçer. Ãiftçilerimiz kalıntı riski taÅıyan ilaçları kullanmaz, tüccar da bu tür ürünleri satın almaz. EÄer çiftçi böyle bir sorun yaÅarsa, bize ulaÅır ve biz durumu Tarım Ä°l MüdürlüÄüâne iletiriz.â
Â