Ä°ngiltereâde doktorlar, âBenralizumabâ adlı ilacın klinik denemesini yaptı. Ä°lacın klinik denemesi, hastalıÄı Åiddetli yaÅayan kiÅilerde, yaÅamı tehdit eden solunum güçlüklerinin tedavisinde ve geleneksel yöntemlerden çok daha etkili olduÄunu gösterdi. Astım atakları için 50 yıldır geliÅtirilen bu ilk yeni tedavi, doktorlar ve hastalar tarafından âezber bozanâ olarak tanımlandı.
Monoklonal antikor, özellikle âeozinofilikâ astım olarak adlandırılan hastalıÄı olan kiÅilerin akciÄerlerini istila ederek hava yollarının ÅiÅmesine ve kapanmasına yol açan beyaz kan hücrelerini hedef alıyor. Bu astım türü, hastalıÄın tüm acil alevlenmelerinin yaklaÅık yarısını oluÅturuyor. Aynı biyolojik mekanizma, kronik obstrüktif akciÄer hastalıÄının (KOAH) tüm Åiddetli alevlenmelerinin üçte birinin altında da yatıyor.
Fakat King’s College London’daki araÅtırmacılar, atak sırasında akıllı ilaç enjeksiyonu yapılan astım veya KOAH hastalarının, dört hafta sonra hırıltılı solunum, nefes darlıÄı ve diÄer semptomlardan muzdarip olma olasılıklarının daha düÅük olduÄunu belirledi.
ÃalıÅmanın baÅ araÅtırmacısı Profesör Mona Bafadhel, âBu, astım ve KOAH hastaları için ezber bozan bir geliÅme olabilirâ dedi.
Asthma + Lung UK yardım kuruluÅundan Dr. Samantha Walker ise âAkciÄer rahatsızlıÄı olan insanlar için harika bir haber. Ancak bunun 50 yıldır ilk yeni tedavi olması dehÅet verici ve akciÄer saÄlıÄı araÅtırmalarının ne kadar yetersiz finanse edildiÄinin bir göstergesiâ ifadelerini kullandı.
Â